АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Первинна будова кореня. Кореневий волосок та його зональність.

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова ВНС.
  2. Анатомічна будова кореня.
  3. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  4. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  5. Анатомічна будова листка.
  6. Анатомічна будова мозочка.
  7. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  8. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  9. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  10. Анатомічна будова та функції базальних гангліїв.

Корінь первинної будови ззовні вкритий первинною покривною тка­ниною ризодермою, або епіблемою. Як і епідерма надземних органів вона виконує декілька функцій, найважливішою з яких є функція поглинання з ґрунту води і розчинів мінеральних солей та передача їх клітинам корової паренхіми. Ця тканина складається з двох типів клітин - тих, що перетворю­ються на кореневі волоски, і тих, що залишаються незмінними.

Кореневі волоски - це справжні вирости клітин ризодерми, вони не від­межовані від неї перетинками. Завдяки кореневим волоскам поглинальна поверхня кореня збільшується в 6-12 разів, а загальна їхня кількість у рослин може досягати кількох мільярдів. Довжина кореневих волосків, які закінчи­ли ріст, у різних рослин коливається від 0,05 до 10,0 мм. Самі довгі кореневі волоски у цукрового буряка.

Кореневі волоски формують не всі клітини ризодерми. Клітини, які здат­ні утворювати кореневий волосок, називають трихобластами. Вони корот­ші і мають густу цитоплазму.

Кореневі волоски мають тонкі целюлозні стінки, а їхня верхівка скла­дається майже з чистого пектину і геміцелюлоз. Біологічне значення такого складу полягає в тому, що пектин не перешкоджає росту волоска. На початку онтогенезу клітини кореневого волоска спостерігається поляризація його цитоплазми, при цьому виділяють чотири зони, залежно від метаболічної активності: 1 - зону скупчення пухирців Гольджі; 2 - зону скупчення органел; З - зону вакуолізації та 4 - зону центральної вакуолі (рис. 101).

Кореневі волоски - недовговічні утворення. Тривалість їхньої життєді­яльності не перевищує 10-20 днів. У міру росту кореня на кінчику утворю­ються нові волоски, а на верхній межі старі кореневі волоски відмирають - у міру віддалення від апекса вони вкорочуються, втрачають функціональну активність, відмирають і злущуються.

Кореневі волоски здатні виділяти осо­бливі кислоти, за допомогою яких вони розчиняють ґрунтові частинки і міцно приклеюються до них, тим самим сприяю­чи закріпленню кореня у ґрунті.

Центральна частина кореня складаєть­ся з первинної кори і осьового циліндра.

Первинна кора кореня складається з типової паренхіми. В ній помітно три шари: зовнішній - екзодерму, середній - мезо­дерму і внутрішній - ендодерму (рис. 102).

Клітини екзодерми розташовані без­посередньо під ризодермою. У різних рослин екзодерма буває одношаровою, двошаровою і багатошаровою. Клітини екзодерми живі, щільно зімкнені, багато­кутні, їхні стінки сильно потовщені, вони більші за розмірами і витягнуті по радіусу, чим відрізняються від розташованих глиб­ше клітин.

Екзодерма замінює ризодерму у тій частині кореня, яка втрачає функцію по­глинання і де утворюються бічні корені. Морфологічно ця частина кореня займає проміжне положення між первинною і вторинною будовами кореня. Як правило, після відмиранням клітин ризодерми клі­тини екзодерми корковіють. У кільці окор- ковілих клітин екзодерми звичайно зали­шаються поодинокі клітини з целюлозни­ми стінками. Ймовірно, вони забезпечують зв'язок із зовнішнім середовищем.

Слід зазначити, що екзодерма особли­во характерна для однодольних рослин,

Корінь перв. буд. ззовні вкритий перв. покрив. тк. ризодермою, або епіблемою. Одна з її ф-й – поглинання води і р-нів мінер. солей та передача їх кл. корової паренхіми. Скл. з двох типів кл.: які перетв. на кореневі волоски і які не перетв. на волоски. Далі знах. екзодерма, потім мезодерма і на кінець ендодерма, що в сукупності скл. перв. кору кореня. Кл. екзодерми живі, з потовщ. ст. та витягнуті по радіусу. Мезодерма, або паренхіма перв. кори – сукупність паренхімних кл., розташ. між екзо і ендодермою. Скл. з однакових вакуолізованих округлих клітин. За ендодермою розташ. перицикл і центральний циліндр з пров. елем


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1024 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)