АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пучковий тип вторинної будови стебла трав’янистих рослин.

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  2. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  3. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  4. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  5. Анатомічна характеристика будови ліктьового суглобу та рухів у ньому.
  6. Анатомічна характеристика будови плечового суглобу та рухів в ньому.
  7. Апікальні меристеми. Шари гістогенів, відмінності їхньої будови.
  8. Безпучковий тип вторинної будови стебла трав’янистих рослин.
  9. Будова та функції шлунка. Особливості будови стінок шлунка.
  10. Будова хребта. Особливості будови хребців кожного відділу та способи сполучення хребців між собою.

Основною особливістю будови стебла дводольних трав'янистих рослин є посилений розвиток паренхімних клітин, які переважають у серцевині, корі і серцевинних променях. Крім того, порядок розташування механічних тка­нин у цих рослин теж специфічний. Як правило, під покривною тканиною в поверхневих шарах кори закладається механічна тканина, а саме коленхіма.

Вторинна будова стебла дводольної трав'янистої рослини мало відрізня­ється від його первинної будови. Вторинні зміни у стеблі з'являються з почат­ком функціонування камбіального кільця, завдяки чому потовщується стебло.

Відомо, що розрізняють два типи вторинної будови осьових органів: пучковий і безпучковий.

Прикладом пучкового типу вторинної будови стебла трав'янистих рос­лин є конюшина повзуча (Trifolium repens) (рис. 78). Стебло вкрите епідермою, стінки клітин якої потовщені і кутинізовані. Під епідермою розташована ко­рова тонкостінна паренхіма. Паренхімні клітини первинної кори містять хло­ропласти, здатні до фотосинтезу. Згодом клітини корової паренхіми, які роз­ташовані безпосередньо під епідермою, потовщуються і перетворюються на коленхіму, яка надає стеблам трав'янистих рослин еластичності і пружності.

Осьовий циліндр розвинутий значно сильніше, ніж корова частина. Це характерно для більшості дводольних. Ендодерма не виражена, не видно і диференційованого перициклу.

Основні елементи осьового циліндра - судинно-волокнисті пучки і до­бре розвинена крупноклітинна серцевинна паренхіма. Пучковий камбій добре виражений, міжпучкового поки немає, він утворюється дещо пізніше з клітин серцевинних променів. В результаті формується суцільне камбіаль­не кільце. Пучковий камбій утворює вторинні елементи флоеми і ксилеми, а міжпучковий камбій - формує серцевинні промені. Тому окремі судинно- волокнисті пучки не можуть зблизитись і залишаються розмежованими про­тягом усього життя рослини.

Прикладом є конюшина повзуча. Стебло вкрите епідермою (ст. кл. потовщені і кутинізовані). Під нею розташ. корова товстост. паренхіма (кл. містять хлоропласти). Згодом вони перетв. на коленхіму, яка надає еластичності. Стела сильніше розвинута ніж корова частина. Ендодерма не виражена, не видно перициклу. Осн. елем. стели – суд.- волокн. пучки і добре розвинена крупноклітинна серцевинна паренхіма. Пучк. камбій добре виражений, міжпучк. поки немає. В результаті форм. камбіальне кільце. Пучковий камбій утв. вт. елем. флоеми і ксилеми, а міжпучк. – форм. серц. промені


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 564 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)