АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гранично допустимі концентрації шкідливих речовин у повітрі робочої зони

Прочитайте:
  1. C. Мінеральні речовини, білки
  2. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  3. А численними зверненнями мешканців промислового району міста була встановлена інтоксикація, спричинена поліхлорованими біфенілами. Які шкірні прояви є маркером дії цих речовин?
  4. Абсорбція лікарської речовини в організмі.
  5. В. Обмін речовин
  6. Виведення лікарської речовини з організму.
  7. Види дії лікарських речовин
  8. Види дії лікарської речовини.
  9. Визначте, які з нижче перерахованих речовин відносять до ферментів підшлункової залози
  10. Від концентрації реагуючих речовин

 

Назва речовини Величина ГДК, мг/м3 Переважний агрегатний стан в умовах виробництва Клас небезпеки Особливості дії на організм
Ацетилен   пари ІІІ  
Аміак   пари ІV  
Ацетон   пари IV  
Бензин   пари IV  
Бензол 15/5* пари ІІ Канцерогенна дія
Ксилол   пари ІІІ  
Окис вуглецю (СО)   пари IV Гостроспрямована дія на кров
Оксиди азоту (в перерахунку на NO2)   пари ІІІ Гостроспрямована дія на кров
Сірчаний ангідрид   аерозоль ІІ  
Сірководень   пари ІІ Гостроспрямована дія
Толуол   пари ІІІ Гостроспрямована дія, алергенна дія
Вуглеводні нафти        
Хлор   пари ІІ Гостроспрямована дія, алергенна дія
Етиловий ефір   пари ІІІ  

* в чисельнику – максимальна, в знаменнику – середньомісячна

 

Медико-біологічні методи профілактики та реабілітації професійно-зумовленої патології

Профілактика професійно-зумовленої патології являє собою цілісну систему державних, медичних і громадських заходів, спрямованих на зміцнення і збереження здоров’я працівників у промисловому та сільськогосподарському виробництві.

Розрізняють первинну профілактику, тобто запобігання виникненню захворювань, вплив на механізми, що зумовлюють їх появу та фактори ризику, які сприяють їх розвитку, вторинну профілактику, мета якої — запобігання розвитку та загостренню хвороби, систематичне лікування хворого та усунення шкідливого впливу чинників навколишнього середовища, а також третину профілактику, в центрі якої запобігання рецидивів перенесених захворювань.

Разом з тим професійна реабілітація являє собою процес відновлення соціальних, психічних та соматичних професійно—значущих функцій індивідуума.

Саме тому загальні відомості про професійні захворювання, їх класифікація, особливості переважної дії етіологічних чинників на певні органи і системи та знання основних біологічних методів профілактики та лікування є необхідною передумовою організації оздоровчих заходів. Крім того, в процесі організації заходів оздоровчого змісту велике значення має комплексне використання не лише медико-біологічних, але й законодавчих, організаційних, технічних, санітарно-технічних та санітарно-гігієнічних заходів.

Слід відзначити, що в основу сучасних класифікацій професійних хвороб покладено етіологічний принцип. В таблиці 2 наведені основні види професійної патології, що зумовлена впливом виробничих чинників та основні лікувально-профілактичні заходи.

Таблиця 2


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 540 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)