АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Методика вимірювання та гігієнічної оцінки шуму і вібрації

Прочитайте:
  1. E. Вимірювач шуму і вібрації (ВШВ)
  2. II. МЕТОДЫ ОПЕРАЦИЙ И МЕТОДИКА ОБСЛЕДОВАНИЯ И ЛЕЧЕНИЯ В ХИРУРГИИ КИСТИ
  3. Алгоритм вимірювання АТ
  4. Анатомо-функциональные особенности и методика исследования кожи, подкожно- жировой клетчатки, лимфатических узлов.
  5. Анатомо-функциональные особенности и методика исследования костно-мышечной системы у детей. Сроки и порядок прорезывания зубов
  6. Анатомо-функциональные особенности и методика исследования органов дыхания и органов кровообращения.
  7. Анатомо-функциональные особенности и методика исследования органов пищеварения и мочеотделения у детей.
  8. Артериальный пульс, его происхождение, св-ва. Методика пальпации пульса. Сфигмография. Анализ кривой артериального пульса. Скорость распространения пульсовой волны.
  9. АФО нервової системи. Нервово-психічний розвиток та критерії його оцінки.
  10. В. Набір гідрохімічний нгх для оцінки якості води в ході розвідки джерел водопостачання

Для вимірювання шуму використовують шумомір ШУМ-1-М (рис. 1).

Рис. 1. Шумомір типу “ШУМ-1М”

Для проведення вимірювання прилад розташовують поблизу джерела шуму. Капсуль мікрофона нагвинчують на електронний блок. Перемикач “Швидко – Повільно” встановлюють у положення “Швидко”. Перемикачем “Діапазон” підбирається очікуваний рівень звуку. Перемикач “Рід роботи” переводять в положення “Бат” (стрілка повинна знаходитися у лівій частині чорного сектора, в іншому випадку потрібно замінити батарею). Перемикач "Рід роботи" переводять в положення “Калібр.” і за допомогою ручки “Калібр.” встановлюють стрілку на установочний рівень капсуля мікрофону. Перемикач "Рід роботи" встановлюють на характеристику А (у разі потреби - на характеристику В або С). Перемикач “"Діапазон” повертають ліворуч або праворуч з тим, щоб стрілка перебуває у межах від 0 до 10 дБ.

Для отримання результатів вимірювання: до значення дБ перемикача “Діапазон” додають (якщо стрілка шкали приладу знаходиться праворуч від нуля) або віднімають (якщо стрілка приладу знаходиться ліворуч від нуля) показання стрілки шкали приладу, також дБ. Наприклад, 60 дБ перемикача “Діапазон” + 3,5 дБ шкали = 63,5 дБ.

Після закінчення процесу вимірювання перемикач “Рід роботи” встановлюють у положення “Вимкнуто”.

Крім того для вимірювачем та гігієнічної оцінки шумо-вібраційної обстановки використовують вимірювання шуму і вібрації ВШВ-003, що побудований на принципі перетворення звукових та механічних коливань досліджуваних об'єктів в пропорційні їм електричні сигнали, які потім підсилюються і вимірюються за допомогою вимірювального приладу (рис 2).

 

 

Рис. 2. Вимірювач шуму і вібрації “ВШВ-003”

 

Вимірювач шуму і вібрації “ВШВ-003” призначений для вимірювання і частотного аналізу параметрів шуму і вібрації у разі виконання наукових і господарчих робіт та для боротьби з постійним шумом та вібрацією у виробничих приміщеннях.

Прилад ВШВ-003 може працювати від голкових елементів або від електричної мережі напругою 220 В. у цьому випадку прилад заземлюють через гніздо І та механічним коректором (у разі необхідності) встановлюють стрілку приладу на нуль шкали.

Перемикач “Рід роботи” встановлюють в позицію -||- для контролю напруги елементів живлення. При достатній напрузі стрілка приладу повинна перебувати у межах від 7 до 10 поділки шкали - + 10 дБ (нижня шкала, межі позначені зеленою рискою). Про наявність живлення свідчить також світіння одного із світлодіодів перемикача “Ділитель - дБ 1, 2”. Далі перемикач “Рід роботи” переводять у положення F або S. Прилад готовий до роботи.

Перед початком вимірювання рівнів звуку (а також періодично під час вимірювання) (за спеціальною методикою).проводять електричну калібровку вимірювача ВШВ-003.

Вимірювання рівнів звукового тиску проводиться на частотних характеристиках “ЛІН”,С. В. А. Для цьогокнопки “V”, “І kHz”, “Фільтри октавні”, “Н” повинні бути вимкнуті (не втоплені). Перемикач “Рід роботи” також має бути вимкнутий. Перемикачі вимірювального приладу встановлюють у положення “Ділитель дБ 1” - 80, “Ділитель дБ II” - 50. Фільтри - на “ЛІН”, “Рід роботи” - на F. При цьому засвічується крайній праворуч світлодіод, що відповідає значенню шкали 130 дБ МІ01 (верхня на панелі). Прилад прогрівається протягом двох хвилин.

Піж час проведення вимірювань передпідсилювач МП-3 (мікрофон) слід тримати в витягнутій руці у напрямку джерела звуку. Якщо стрілка приладу знаходиться на початку шкали (нижньої), то вона виводиться у сектор - 10 шкали децибел спочатку перемикачем “Ділитель дБ 1”, а потім перемикачем “Ділитель дБ II”. Якщо періодично засвічується індикатор “Перегр.”, то “Ділитель дБ 1” необхідно перемкнути на більш високий рівень.

Вході вимірювання низькочастотних складових звуків можуть виникнути коливання стрілки приладу. У цьому випадку перемикач “Рід роботи” слід перевести з положення F в положення S.

Для визначення результатів вимірювання потрібно скласти значення світлодіоду за шкалою дБ МІ01 на передній панелі приладу і показання за шкалою децибел.

Вимірювання рівнів звукового тиску в октавних смугах частот проводиться лише в частотній характеристиці “ЛІН”, тобто при положенні перемикача “Фільтри” на “ЛІН”. Натискують кнопку “Фільтри октавні”. Перемикачем “Фільтри октавні” вмикають необхідні октавні фільтри, щоразу встановлюючи перемикачем “Ділитель дБ П” стрілку шкали децибел в рамках 0-10 дБ. Перемикач “Ділитель дБІ” має залишатися в тому положенні, яке він займав під час вимірювання загальних рівнів звуку (при характеристиці “ЛІН”).

При звуковому тиску в умовах вітру, коли його швидкість перевищує 1м/с, необхідно користуватися екраном П-ІІ (для захисту капсюля Ml01 від вітру). Вимірювання звукового тиску здійснюються відповідно до вищевикладеного. Зрештою, виходячи із триманих результатів креслять спектрограму (або використовують готовий бланк з нормативною кривою), наносять фактичні результати і дають оцінку частотам, які перевищують нормативні


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 717 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)