АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Техніка проведення щеплення проти кашлюку, дифтерії, правця

Прочитайте:
  1. A. Органы государственного управления правомерны принять правовые акты, не противоречащие законам.
  2. D. Відсутність можливості проведення спеціальних обстежень.
  3. D. Он не был прав, когда привлекал учащихся к тяжелой физической работе, т.к. это противоречит Закону об охране труда.
  4. I. АБСОЛЮТНЫЕ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
  5. I. Противоположные философские системы
  6. VI. Проведення перевірок стану умов і безпеки праці та профілактичної роботи
  7. А. Барьеры против инфекций
  8. Антибактеріальні препарати. Протипаразитарні препарати.
  9. Антибиотики группы левомицетина. Особенности действия. Показания к применению. Побочные эффекты и их предупреждение. Противопоказания.
  10. Антибіотики (2), ПРОТИГРИБКОВІ, ПРОТИВІРУСНІ

Проблема. Вакцина є тривалентним препаратом, скла­дається з очищених дифтерійного та правцевого анатоксинів, а також суміші трьох очищених антигенів кашлюкових мік­робів, адсорбованих на гідроокисі алюмінію. Сприяє захисту дитини від цих небезпечних захворювань.

Показання. Профілактика дифтерії, правця та кашлюку.

Протипоказання. Тяжкі ускладнення, що виникли після введення попередньої дози такі, як анафілактичний шок, алер­гія на будь-який компонент вакцини, захворювання нервової системи, які прогресують, гідроцефалія та гідроцефальний синдром у стадії декомпенсації, епілепсія, епілептичний синд­ром із судомами 2 рази на місяць та частіше, анемія з рівнем гемоглобіну нижче 80 г/л (профілактичні щеплення можна проводити після підвищення рівня гемоглобіну).При імунізації дітей на території України щодо схеми за­стосування, протипоказань та взаємодії з іншими лікарськими засобами слід керуватися чинними наказами МОЗ України.

Виконавець. Медсестра кабінету профщеплень.

Місце проведення. Поліклініка, кабінет щеплень.

Оснащення робочого місця. Обладнання кабінету щеплень, стерильний лоток, на якому підготовлено три ватних кульки, змочених у 70 % спирті, одноразовий 1 мл шприц з голкою, ампула з вакциною АКДП.

I. Попередній етап.

Підготовка медсестри. Гігієнічна обробка рук.

Підготовка предметів догляду. Приготувати одноразо­вий шприц 1 мл, надіти голку і покласти на стерильний лоток. Змочити спиртом 3 ватні кульки, підготувати їх до ін’єкції. Перевірити цілість ампули, термін зберігання вакцини. На­брати вакцину в шприц, разова доза 0,5 мл, випустити повітря. Покласти шприц з набраною вакциною на стерильний лоток. Відкриту ампулу з другою дозою вакцини закрити ватною кулькою, змоченою у 70 % спирті.

Підготовка дитини. Щеплення проводити здоровій дити­ни після огляду лікаря та отримання його дозволу на щеплен­ня. Отримати дозвіл на щеплення у матері. Покласти дитину на живіт.

II. Основний етап.

1. При внутрішньом’язовому введенні: намітити місце ін’єкції — зовнішній верхній квадрант сідниці.

2. Провести пальпацію вибраного місця.

3. Протерти місце ін’єкції стерильними ватними кулька­ми, змоченими у 70 % спирті, двічі.

4. Відпрацьовані ватні кульки занурити в склянку з 0,2 % розчином дезактину.

5. Взяти наповнений вакциною шприц з голкою правою ру­кою так, щоб V палець підтримував муфту голки, II палець роз­міщувався на поршні, а решта пальців утримувала циліндр шприца.

6. Вказівним та великим пальцями лівої руки взяти в складку і зафіксувати шкіру з підшкірною основою у відповід­ній ділянці.

7. Перпендикулярно до поверхні шкіри швидким рухом ввести голку на 2/3 її довжини.

8. Після введення голки лівою рукою відтягнути поршень шприца на себе і перевірити, чи не потрапилаголка в просвіт кровоносної судини (кров не повинна з’явитися у шприці).9. Повільно ввести вакцину у м’яз (натиснути на поршень II пальцем правої руки або І пальцем лівої руки).

10. Лівою рукою прикласти до місця ін’єкції стерильну ват­ну кульку, змочену у 70 % спирті, і швидким рухом витягнути голку.

11. Відпрацьовану ватну кульку занурити у склянку з 0,2 % розчином дезактину на 1 год.

12. Провести промивання голки і шприца в 0,2 % розчині дезактину чотирьохкратно, а потім в посудині з 0,2 % розчи­ном дезактину, для замочування шприців, наповнити циліндр розчином, витягнути поршень і не знімаючи голки замочити на 1 год.

13. Введення препарату реєструють у встановлених обліко­вих формах, вказуючи номер серії, контрольний номер, термін придатності, підприємство-виробник, дату введення.

14. Після щеплення спостерігати за дитиною протягом 30 хв.

III. Завершальний етап.

1. Провести дезінфекцію шприців після використання (на­каз № 120).

2. Знезараження сповивального столика 0,2 % розчином дезактину.

3. Гігієнічна обробка рук.

4. Зробити позначку про виконання щеплення в картку розвитку дитини, листок профщеплень, журнал профщеп­лень.

Примітка. Щеплення вакциною АКДП проводиться згід­но з Календарем профщеплень. Інтервал між першим і другим, другим і третім щепленням ЗО днів. Інтервал між третім і чет­вертим щепленням повинен становити не менше 12 місяців і не більше 2 років. Щеплення дітям до 4 років поза термінами Ка­лендаря призначаються з таким розрахунком, щоб дитина встигла одержати чотириразову вакцинацію до 3 років 11 міся­ців і 29 днів.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1614 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)