АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Проведення проби за Зимницьким

Прочитайте:
  1. D. Відсутність можливості проведення спеціальних обстежень.
  2. VI. Проведення перевірок стану умов і безпеки праці та профілактичної роботи
  3. Атестація робочих місць: значення та порядок проведення.
  4. Визначення вмісту активного хлору в таблетках «Пантоцид» («Аквацид») та оцінка їх придатності для проведення знезараження води.
  5. Відносні протипоказання до проведення ТЛТ
  6. Гігієнічні вимоги до організації і проведення навчального процесу
  7. Головні властивості проведення збудження через синапси наступні.
  8. Дитині 10-річного віку було проведено пробу Манту. Через 72 год. медична сестра виявила на місці проведення проби папулу в діаметрі 8 мм. Оцініть пробу Манту.
  9. Для проведення загальної анестезії лікар-анестезіолог призначив хворому засіб для наркозу пропанідид. Яка тривалість дії цього препарату?
  10. Для проведення навчальної практики № 4

Проблема. Проба за Зимницьким дає більш точні відомості про стан сечової системи і про ниркову функцію, а також про порушення концентраційної здатності нирок.

Показання. Захворювання сечових органів.

Протипоказання. Відсутні.

Виконавець. Медсестра стаціонару, матір дитини.

Місце проведення. Дитячий стаціонар.

Оснащення робочого місця. 8 чистих склянок ємністю 250—400 мл, пелюшки, чистий, герметичний поліетиленовий пакет.

І. Попередній етап.

Підготовка медсестри. Гігієнічна обробка рук.

Підготовка предметів догляду. Підготувати 8 чистих су­хих склянок ємністю 250—400 мл. Приклеїти на кожну ети­кетку із зазначенням назви дослідження (проба сечі за Зимни­цьким), прізвища та ініціалів дитини, відділення, палати, но­мера порції та годин, в інтервалі між якими, хвора дитина зби­рає сечу в певний флакон (6.00—9.00, 9.00—12.00, 12.00— 15.00, 15.00—18.00 і т. д.). Сечу хворий збирає протягом доби.

Підготовка дитини. Дитину підмити. Перший раз на ніч, другий раз ранком перед забором сечі. Просушити шкіру чистою пелюшкою. Перед проведенням обстеження хворій дитині потрібно відмінити сечогінні препарати, обмежити вживання рідини за добу, щоб не збільшився діурез, а також не знизила­ся відносна густина сечі.

II. Основний етап.

1. Ранком о 6 год розбудити дитину, щоб вона звільнила се­човий міхур.

2. Збирати сечу за Згод в склянку, на якій визначено: 1 порція, години 6.00—9.00.

3. Після 9 год ранку збирати сечу в склянку, на якій визна­чено її порція, години 9.00—12.00.

4. Таким чином збирати сечу кожні 3 год в нову склянку. Всього 8 порцій. Збирати сечу до 6 год ранку наступної доби.

5. Дітям раннього віку збирати сечу кожної порції за допо­могою герметичного поліетиленового пакета.

6. Результати проби Зимницького слід вважати позитив­ними, якщо добовий діурез нормальний — 70—75 % від випи­тої рідини, денний діурез більший нічного, співвідношення 3:1, коливання питомої ваги сечі 1005—1024, в середньому ко­ливання не менше 7, об’єми окремих порцій сечі теж різні 100—300 мл, коливання об’єму порцій 1:3.

7. На порушення концентраційної функції нирок вказує однакова кількість сечі всіх порцій і постійність питомої ваги сечі в порціях — ізостенурія. Якщо питома вага всіх порцій не більша, ніж 1010, то проявляється ізогіпостенурія. Якщо пи­тома вага всіх порцій висока — 1030, — ізогіперстенурія.

III. Завершальний етап.

1. Дитину підмити, шкіру просушити пелюшкою.

2. Гігієнічна обробка рук.

Примітка. Якщо у дитини поліурія, підготувати додаткові склянки. У такому випадку сеча, зібрана за 3 год, зливається в декілька склянок, але вони підписуються однаково. При оліго- урії за 3 год може не виділятися сеча, в такому випадку підпи­сана порожня склянка з іншими склянками відправляється в лабораторію.

Увага! Простежити, щоб хвора дитина заповнила усі склян­ки. У 23.00, 3.00 та 6.00 розбудити її для випорожнення сечо­вого міхура.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 744 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)