АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Допомога при носовій кровотечі

Прочитайте:
  1. Амбулаторна хірургічна допомога
  2. ВИРАЗКОВА ХВОРОБА, ЇЇ УСКЛАДНЕННЯ: ШЛУНКОВО-КИШКОВІ КРОВОТЕЧІ, РУБЦЕВІ ДЕФОРМАЦІЇ ШЛУНКУ ТА ДПК. ПОРУШЕННЯ ВОДНО-СОЛЬОВОГО ОБМІНУ ПРИ ВИРАЗКОВОМУ СТЕНОЗІ
  3. Допомога дитині з харчовим отруєнням
  4. Допомога дитині нри позитивній алергічній реакції загального тину - анафілактичному шоку
  5. Допомога дитині під час проведення гемо трансфузії. Догляд за дитиною після гемо трансфузії
  6. Допомога дитині при харчовому отруєнні
  7. Допомога дитині у разі легеневої кровотечі
  8. Допомога дітям із ларингоспазмом.
  9. Допомога дітям, хворим на стенозуючий ларингіт
  10. Допомога на поховання

Проблема. Носова кровотеча.

Показання. Перегрів на сонці, захворювання з проявами крововиливів і кровотеч.

Протипоказання. Відсутні.

Виконавець. Медсестра поліклініки, медсестра дитячого стаціонару.

Місце проведення. Дитячий стаціонар, поліклініка, вдома.

Оснащення робочого місця. Міхур з льодом, стерильний столик, на якому підх'отовлені марлеві турунди, ватні кульки (20—25 шт.), пінцети (2—3 шт.), 70 % спирт, одноразові шпри­ци, препарати в ампулах: 1 % розчин вікасолу — 1 мл, 5 % роз­чин аскорбінової кислоти — 1 мл, 10 % розчин глюконату кальцію — 1 мл, у флаконах пероксид водню — 10 мл, 5 % амі­нокапронова кислота — 100 мл; стерильний лоток, лоток для забруднених пінцетів, посудини для промивання і замочуван­ня шприців в 0,2 % розчині дезактину на 1 год.

І. Попередній етап.

Підготовка медсестри. Продезінфікувати руки і надягну­ти стерильні гумові рукавички.

Підготовка інструментарію та лікарських препаратів. На стерильний лоток викласти стерильні ватні джгутики для носа, марлеву турунду довжиною 50 см, стерильні пінцети (2 шт.).

Підготовка дитини. Оцінити стан дитини. Носова крово­теча може бути незначна з домішками до слизових виділень з носа, а також профузна, коли кров поступає назовні і в глотку, шлунок. У дитини виникає кашель', блювання. Дитину заспо­коїти, посадити, нахилити голову вперед над лотком.

II. Основний етап.

Крило носа притиснути до носової перегородки, на переніс­ся покласти марлю, змочену в холодній воді, на потилицю по­класти міхур з льодом на 20 хв. Якщо потрібно, через ЗО хв ще раз покласти міхур з льодом на потилицю на 20 хв. Ввести у відповідну половину носа ватний тампон, змочений 3 % розчи­ном пероксиду водню, притиснути крило носа до перетинки. Кров витікає на тампон, відбувається її зсідання і кровотеча припиняється. Замість тампона можна використовувати ге­мостатичну губку. За відсутності ефекту від попередніх заходів провести передню тампонаду носового ходу: ввести в носовий хід марлеву турунду довжиною 50 см, шириною 1 см, змочену кровоспинними препаратами (10 % розчином глюконату каль­цію, 5 % розчином амінокапронової кислоти). Турунду вводи­ти в носовий хід змійкою за допомогою пінцета. Одночасно per os дати дитині 5 % розчин глюконату кальцію або хлориду кальцію, рутин, аскорбінову кислоту. Обов’язково подивити­ся, щоб марлева турунда не звисала з носоглотки в ротову по­рожнину. Для цього зробити контрольний огляд зіва.

III. Завершальний етап.

Тампон може міститься у носі 1 добу. Але дитина протягом 2 год після постановки тампона повинна бути оглянута ЛОР- лікарем. При необхідності ЛОР- лікар проводить задню тампо­наду носа.

Примітка. Увага! В стаціонарі вводити 5 % розчин аміно­капронової кислоти (по 0,1 г на 1 кг маси на добу) внутрішньо­венно краплинно, 5 % розчин аскорбінової кислоти — 1 мл внутрішньовенно з 20 % глюкозою, діцинон в таблетках по 0,25 г (етамзилат натрію).

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 520 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)