АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Амбулаторна хірургічна допомога

Прочитайте:
  1. Гостра гнійна хірургічна інфекція
  2. Дитяча хірургічна стоматологія
  3. Допомога дитині з харчовим отруєнням
  4. Допомога дитині нри позитивній алергічній реакції загального тину - анафілактичному шоку
  5. Допомога дитині під час проведення гемо трансфузії. Догляд за дитиною після гемо трансфузії
  6. Допомога дитині при харчовому отруєнні
  7. Допомога дитині у разі легеневої кровотечі
  8. Допомога дітям із ларингоспазмом.
  9. Допомога дітям, хворим на стенозуючий ларингіт

План

1. Організація хірургічної допомоги на селі. Основні напрямки роботи фельдшера ФАПу.

2. Хірургічна допомога на здоровпункті та травмпункті.

3. Оснащення хірургічного кабінету поліклініки. Обсяг консер­вативного та оперативного лікування хворих. Порядок госпіта­лізації хворих, які потребують планових і екстрених операцій.

4. Диспансеризація і реабілітація хворих, які перенесли хірур­гічне втручання.

5. Документація хірургічного кабінету поліклініки. Робота ме­дичної сестри хірургічного кабінету поліклініки.

 

Медичне обслуговування сільського населення здійснюєть­ся за дільничним принципом. Фельдшерсько-акушерський пункт (ФАП) є первинною ланкою медичної служби. Тут надається долікарська допомога. Хірургічну службу району очолює район­ний хірург — завідуючий хірургічним відділенням центральної районної лікарні (ЦРЛ). Йому підпорядковані хірурги лікарні, а також районний травматолог, уролог і онколог.

Робота ФАПу регламентується "Положенням про фельдшер­сько-акушерський пункт". ФАП може обслуговувати кілька на­селених пунктів, розміщених у радіусі не більше ніж 3 — 4 км, з чисельністю населення не більше ніж 3 000. Надаючи хірургічну допомогу сільському населенню, фельдшер ФАПу керується вка­зівками районного хірурга ЦРЛ і працює під безпосереднім керів­ництвом одного з хірургів цієї або дільничної лікарні. Основні напрямки роботи фельдшера такі: профілактика захворювань, що потребують хірургічного лі­кування, і запобігання травматизму;

діагностика цих захворювань і своєчасна госпіталізація хворих; амбулаторне лікування хворих, у тому числі виписаних зі ста­ціонару;

диспансеризація хворих, які перенесли хірургічне втручання. Фельдшер має право самостійно виконувати такі маніпуляції: внутрішньом'язові і внутрішньовенні ін'єкції; малі хірургічні операції (розтин поверхневих абсцесів, вида­лення поверхнево розміщених сторонніх тіл, первинна хірургіч­на обробка поверхневих ран і т.д.); тампонаду при носових кровотечах; катетеризацію сечового міхура м'яким катетером; промивання шлунка; вправлення нескладних вивихів.

Здоровпункт — медичний пункт, який організують на про­мислових підприємствах, у навчальних закладах і колективних господарствах для надання долікарської або першої лікарської допомоги при травмах, гострих захворюваннях та ін. Здоров­пунктвходить до складу медико-санітарних частин або міських чи районних лікарень, поліклінік. Фельдшер здоровпункту ви­дає не лікарняні листки, а довідку, з якою хворий після надання йому долікарської допомоги звертається в поліклініку.

При травмі на здоровпункті накладають джгут чи асептичну пов'язку, фіксують ушкоджену кінцівку, організовують транс­портування хворого в лікувальний заклад. За необхідності про­водять стимуляцію серцевої діяльності, уводять протиправцеву сироватку, протишокові засоби.

На здоровпункті обов'язково має бути запас перев'язувально­го матеріалу, шин і медикаментів (на випадок надання допомоги при аваріях).

Найдосконалішою формою організації травматологічної служ­би є травматологічний пункт, де хворим цілодобово надається невідкладна допомога. У травмпункті має бути не менше ніж З кімнати: перев'язочна, операційна і гіпсувальна. У районному травматологічному пункті є операційна, перев'язочна, гіпсуваль­на кімната і рентгенкабінет.

Поліклініка є провідною ланкою в системі лікувально-профі­лактичних закладів охорони здоров'я. Саме тут розпочинають і закінчують лікування близько 80 % хворих. Структура хірургіч­ного відділення поліклініки може бути різною. У сільській міс­цевості амбулаторія складається з 4 — 6 кабінетів, у тому числі хірургічного, перев'язочної, операційної, стерилізаційної та ав- токлавної. У хірургічному відділенні поліклініки ЦРЛ є також травматологічний і урологічний кабінети. У міських поліклініках функціонують і інші структурні підрозділи.

Кабінет хірурга повинен бути добре освітленим і сполучатися

 

з перев'язочною. Його площа має становити 15 — 18 мг. Рецеп­турні бланки, направлення на лабораторні та інструментальні дослідження, а також на ЛКК, ЛТЕК і санаторно-курортне ліку­вання знаходяться в медичної сестри, яка їх заповнює.

Перев'язочні (чиста і гнійна) мають бути поза операційним блоком. Для полегшення вологого прибирання приміщення стіни і підлогу перев'язочних потрібно обложити кахельною плиткою світлих тонів. У перев'язочних постійно повинна бути холодна і гаряча вода. Столи, стільці та інші меблі мають бути зручними і підлягати дезінфекції.

У кожній перев'язочній зранку щодня медсестра готує набір стерильних інструментів, дренажних трубок, шприців і лотків, а також перев'язувального матеріалу (запас на добу). Хірургічний інструментарій медсестра викладає на стіл у певному порядку.

Для надання невідкладної допомоги (припинення кровотечі, трахеотомія, інтубація) у перев'язочній повинен бути окремий набір інструментів, а також невеликий запас медикаментів, необ­хідних для лікування серцево-легеневої недостатності, протишо­кових і анестезувальних засобів.

Операційний блок поліклініки бажано розмістити в окремому крилі споруди. Він складається з передопераційної, операційної, стерилізаційної, автоклавної і кімнати для зберігання перев'язу­вальних матеріалів. В амбулаторіях для виконання оперативних втручань виділяється лише операційна. В операційній має бути таке обладнання: операційний стіл, безтіньова лампа, 2 пересув­ні лампи-рефлектори, гвинтові металеві стільці, стіл операційної сестри, столик для інструментів, наркозний апарат, наркозний столик, бікси, стерилізатори. Потрібно також мати запас меди­каментів. У великих поліклініках може бути невелика передопе­раційна кімната, в якій здійснюється підготовка до оперативного втручання: обробка рук хірурга, надягання стерильних халатів, підготовка операційного поля та ін. Тому передопераційна по­винна бути забезпечена гарячою і холодною водою, оснащена ру­комийниками, тазами, шафами для інструментів і медикаментів, стерилізаторами. Повинні бути стандартні бланки (направлення на гістологічне дослідження). В операційній поліклініки також ведеться журнал обліку біопсій і відправлених у гістологічну ла­бораторію видалених тканин. Передопераційну і операційну слід регулярно прибирати. Стерилізаційну кімнату краще обладнати поруч з операційною (стерильні інструменти подаються в остан­ню через вікно).

Травматологічний кабінет слід розмістити поруч із перев'язо­чною і гіпсувальною кімнатою. Операційна для "чистих" опера­цій може бути спільною для хірурга і травмотолога.

У гіпсувальній кімнаті має бути спеціальне обладнання та ін­струментарій. Тут слід розмістити стіл для приготування гіпсових бинтів, стіл для накладання гіпсових пов'язок, круглі гвинтові стільці. Гіпс треба зберігати в скляному посуді або металевих ящиках, щоб запобігти його зволоженню. У гіпсувальній кімнаті повинні бути тази для змочування і віджимання гіпсових бинтів, спеціальні ножиці, ножі і пили для моделювання і зняття гіпсо­вих пов'язок, а також відра, підставки і валики для накладання гіпсових пов'язок.

у поліклініці можна також відкрити урологічний, онкологіч­ний, нейрохірургічний та інші кабінети.

Хірург поліклініки здійснює відбір хворих для стаціонарного лікування. Показання до термінової госпіталізації:

гостра хірургічна інфекція, що потребує оперативного втру­чання і постійного спостереження за хворим;

гострі захворювання органів грудної і черевної порожнин, які потребують оперативного втручання і постійного спостереження за хворим;

ушкодження і гострі захворювання судин (гострий тромбоз); неможливість амбулаторної діагностики хірургічних захво­рювань.

Плановій госпіталізації підлягають хворі: із захворюваннями, що потребують складного оперативного втручання, яке не може бути виконане в поліклініці;

із хронічними захворюваннями, лікування яких у поліклініці виявилося неефективним;

з патологією, яка потребує надання спеціалізованої хірургіч­ної допомоги.

Хворого слід обстежити на догоспітальному етапі і лише після цього направити в стаціонар. Обов'язково проводять загальний аналіз крові і сечі, реакцію Вассерманна, реакцію на ВІЛ-інфі- кованість. Визначають групу крові та її резус-належність, дослі­джують коагулограму. Проводять флюорографію та електрокар­діографію. Хворих, які потребують екстрених втручань, хірург поліклініки негайно направляє в хірургічний стаціонар.

Диспансеризація. Хірург проводить огляд хворих з метою виявлення онкологічних захворювань, тромбофлебіту, ендарте­ріїту, варикозного розширення вен нижніх кінцівок та інших за­хворювань. Огляд хворого включає:

а) пальпацію регіонарних лімфатичних вузлів, щитоподібної залози, молочних залоз і органів черевної порожнини, пальцеве обстеження прямої кишки і пахвинного каналу;

б) огляд артерій і вен (доступних огляду);

в) визначення стану опорно-рухового апарату.

Після огляду дані про виявлену патологію заносять у медич­ну карту амбулаторного хворого. Заповнюють також контрольну карту диспансерного спостереження, зазначають обсяг і харак­тер лікувально-оздоровчих заходів, які необхідно провести.

 

Диспансерне спостереження за хворими здійснюють за такою схемою:

Таблиця 5. Схема диспансерного спостереження за хворими

Нозоло-гічна форма Частота спосте-режень Огляди лікарями інших спеціаль-ностей Частота лабора-торних та інших діагнос-тичних досліджень Основні лікувально-оздоровчі заходи Критерії ефектив-ності дис- пансери-зації
Флебіт Тромбо-флебіт Пост-тромбо-флебі-тичний синдром 2 рази на рік, залежно від стану хворого Терапевт-1-2 рази на рік Клінічний аналіз крові, загаль- ний ана- ліз сечі – 1 раз на рік; коагу-лограма – за показан-нями Дієта. Щомісяця медика-ментозне лікування протягом 10 днів. Еластичне бинтування ноги або носіння еластичної медичної панчохи. Оператив-не ліку-вання – за пока-заннями Змен-шення тривалос-ті непра-цездатнос-ті. Поліп-шення клі-нічних по-казників. Стабі-лізація процесу
Стан після операції з приво-ду ви-разкової хвороби 2 рази на рік Терапевт-2 рази на рік Клінічний аналіз крові-2ра-зи на рік, загальний аналіз сечі–1 раз на рік Дієта, режим, са-наторно-курортне лікування Праце-здатність збере-жена
Нозоло-гічна форма Частота спосте-режень Огляди лікарями інших спеціаль-ностей Частота лабора-торних та інших діагнос-тичних досліджень Основні лікувально-оздоровчі заходи Критерії ефектив-ності дис- пансери-зації
      Рентгеноло-гічне дослі-дження травного каналу або фіброгаст-роскопія – за показан-нями    
Фібро-аденома молоч-ної залози 2-3 рази на рік Онколог, ендокри-нолог, гінеко-лог – 1 раз на рік (за необ-хідності- частіше) Безкон-трастна ма-мографія – не рідше ніж 1 раз на рік, ци-тологічне досліджен-ня виділень із соска та пунктату – не рідше ніж 1 раз на рік Своєчасне хірургічне лікування Профі-лактика розвитку раку

Реабілітація хворих на поліклінічному етапі включає меди­каментозне і фізіотерапевтичне лікування, лікувальну фізкуль­туру імасаж, психотерапію та інші лікувальні заходи, спрямова ­ ні на швидке відновлення порушених функцій організму і праце­здатності.

Основним медичним документом у поліклініці є медична карта амбулаторного хворого. Паспортні дані в цю карту запи-

сує медична сестра, дані медичного огляду — лікар. Медична картаєдина для всіх фахівців поліклініки і передається в той ка­бінет,куди направляється хворий. У карту записують результа­ти обстеження хворого (ЕКГ, ендоскопічні, рентгенологічні і ла­бораторні дані і т.д.), протоколи операцій, висновки після кон­сультацій удома та ін.

 

 
 

Крім медичної карти, ведеться кілька реєстраційних журна­лів: операційний, витрати перев'язувального матеріалу, етилово­го спирту, лікарських засобів та ін.

Робота медичної сестри хірургічного кабінету поліклініки до­волі різноманітна. Передусім вона бере активну участь у прийомі хворих, виконуючи одночасно функції медичної сестри приймаль­ного відділення, перев'язочної й операційної. Вона повинна вміти робити перев'язки, ін'єкції і венепункції, знати обов'язки операцій­ної сестри, володіти методами профілактики хірургічної інфекції-

Свою щоденну роботу медична сестра повинна розпочинати з підготовки робочого місця.

Слід перевірити наявність необхідних медикаментів (емульсії, мазі, розчини, антисептичні й анестетичні засоби, медичний клей) і виставити їх на столик, накрити стерильний столик для стериль­них інструментів і перев'язувального матеріалу (на 5—10 пере­в'язок і екстрених операцій).

Потрібно впевнитися, що в хірургічному кабінеті є гіпсові бин­ти і шини, медичні бинти і всі препарати, необхідні для надання екстреної допомоги (серцеві глікозиди, спазмолітичні засоби, анальгетики та ін.).

Підготувавши робоче місце, медична сестра отримує з реєстра­тури медичні карти.

Медична сестра знімає пов'язки, подає хірургу стерильний інструментарій і необхідні лікарські засоби, накладає пов'язки. Під час операції (як планової, так і екстреної) медична сестра хірургічного кабінету виконує роль операційної сестри: підбирає інструментарій для наступних операцій, накриває столик для ін­струментів і активно асистує під час операцій.

Після закінчення прийому хворих медична сестра прибирає операційну і перев'язочну, миє і висушує хірургічний інструмен­тарій, поповнює запаси медикаментів, пише статистичний звіт про проведену роботу.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 2942 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)