АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Надання першої медичної допомоги

Прочитайте:
  1. B. Після судово-медичної експертизи
  2. Алгоритм надання медичної допомоги при передчасних пологах
  3. Бригадою швидкої допомоги встановлено у дитини кардіопульмональну синкопу. Назвіть
  4. В токсикологічне відділення привезли дитину яка отруїлася грибами, а саме – мухоморами. Який препарат слід використати для надання невідкладної допомоги в першу чергу?
  5. ВИДИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО
  6. Госпітальні види медичної допомоги.
  7. Дитині 3 місяці, знаходиться на грудному вигодовуванні. Мати звернулась до медичної
  8. До чоловіка 22 років була викликана бригада швидкої допомоги з приводу приступу бронхіальної астми. Який шлях введення сальбутамолу найбільш доцільний у данному випадку?
  9. Етика, деонтологія та професійний рівень медичної сестри
  10. З модуля 2 «Основні обов'язки та професійні дії медичної сестри хірургічного відділення»

План

1.Поняття про першу медичну допомогу.

2.Служба швидкої медичної допомоги. Оснащення реанімобіля.

3.Роль фельдшера в наданні першої медичної допомоги.

Перша медична (долікарська) допомога — комплекс негай­них заходів, які проводять на місці події і під час транспорту­вання хворого або потерпілого в медичний заклад. Перша медич­на допомога включає такі заходи:

1.Негайне припинення впливу ушкоджуючих факторів (елект­ричний струм, висока і низька температура та ін.). У разі отруєн­ня газами потерпілого слід вивести з приміщення, де вони нако­пичувалися).

2.Надання першої медичної допомоги з урахуванням харак­теру і виду травми або захворювання (припинення кровотечі, на­кладання пов'язки на рану, штучне дихання, масаж серця, уве­дення антидотів та ін.).

3.Негайне транспортування хворого або потерпілого в ліку­вальний заклад.

Заходи, описані в пункті 1, скоріше відносяться до першої долікарської допомоги.

Першу медичну допомогу можуть надати лише медичні пра­цівники або особи, які пройшли відповідну підготовку (міліціо­нери, пожежники, військові та ін.).

Велике значення має швидка госпіталізація потерпілого або хворого. Транспортувати їх треба не тільки швидко, але й правиль­но, ураховуючи характер захворювання або вид травми. Напри­клад, у положенні на боці транспортують хворих, які перебува­ють у непритомному стані (щоб запобігти аспірації блювотних мас). При переломах кісток необхідна транспортна іммобілізація.

Найбезпечнішим є транспортування потерпілого спеціалізо­ваним транспортом (санітарна автомашина, санітарний літак). За їх відсутності транспортування здійснюють за допомогою

будь-яких засобів пересування, але суворо дотримуючись пра­вил транспортування. У крайньому разі потерпілого можна пе­ренести на руках, на спеціальних або імпровізованих носилках,

на брезенті і т.п.

Залежно від умов транспортування може тривати до кількох

годин.

Медичний працівник повинен забезпечити правильне перене­сення хворого в транспортний засіб, надавати медичну допомогу в дорозі і проводити заходи, спрямовані на профілактику усклад­нень, що можуть розвинутися при блюванні, порушенні транс­портної іммобілізації, переохолодженні, трясці.

Значення першої медичної допомоги важко переоцінити. Своє­часно і правильно надана медична допомога часто не тільки ря­тує життя людини, але й запобігає розвитку важких ускладнень (шок, нагноєння рани, сепсис), скорочує тривалість лікування хвороби та періоду непрацездатності.

У нашій країні для надання швидкої допомоги створено спе­ціальні медичні заклади — станції швидкої допомоги і пункти невідкладної допомоги (травматологічні, стоматологічні та ін.).

Машини швидкої допомоги повинні виїжджати на будь-який виклик. Лікар або фельдшер швидкої допомоги надають першу медичну допомогу. За необхідності хворого транспортують у ста­ціонар.

На станціях швидкої допомоги є підрозділи, які здійснюють транспортування хворих у хірургічні і терапевтичні стаціонари, інфекційні, психіатричні та інші спеціалізовані лікарні. Машини швидкої допомоги виїжджають за викликами лікарів поліклінік чи медико-санітарних частин до цих лікувальних закладів і пе­ревозять хворих у спеціалізовані лікарні.

Служба швидкої медичної допомоги постійно розвивається і вдосконалюється. Нині в усіх великих містах України на станці­ях швидкої медичної допомоги є реанімобілі. Вони оснащені ме­дичною апаратурою, зокрема апаратом "Горноспасатель", одно­канальним електрокардіографом, відсмоктувачем ОН-1, електровідсмоктувачем, стаціонарними балонами із закисом азоту та киснем, імпульсним дефібрилятором з набором електродів, векторелектрокардіоскопом. Додаткове оснащення включає стериль­ні укладки з набором інструментів для трахеостомії. У біксі є стерильна білизна та перев’язувальний матеріал. У реанімобылях є такі медикаменти:

поліглюкін 4 флакони по 250мл;
1 % розчин новокаїну 2 флакони по 100мл;
5% розчин глюкози 2 флакони по 100мл;
протишокова рідина ЦОЛІПК 2 флакони по 800мл;
40% розчин глюкози 10 ампул по 20мл;
0,5% розчин новокаїну 10 ампул по 5мл;
0,5% розчин бемегриду 10ампул по 10мл;
5% розчин бемеориду 5ампул по 1мл;
2% розчин супрастину 5ампул по 1мл;
Ізотонічний розчин натрію хлориду 1 флакони по 200мл;
0,2% розчин платифіліну 10ампул по 1мл;
2,4% розчин еуфіліну 10ампул по 10мл;
гідрокортизон 6ампул по 5мл;
2,5% розчин піпольфену 5ампул по 1мл;
адренокортикотропний гормон (10 ОД в 1 флаконі) 5 флаконів
гепарин (5000 ОД в 1 мл) 4ампул по 5мл;
2,5% розчин бензогексонію 5ампул по 1мл;
10% розчин кальцію хлориду 10ампул по 5мл;
0,1% розчин атропіну сульфату 10ампул по 1мл;
0,06% розчин корглікону 10ампул по 1мл;
розчин строфантину 10ампул по 1мл;
кордіамін 10ампул по 2мл;
0,1% розчин стрихніну 5ампул по 1мл;
1% розчин мезатону 5ампул по 1мл;
0,1% розчин адреналіну гідолхлориду 5ампул по 1мл;
0,2% розчин норадреналіну гідротартару 5ампул по 1мл;
10-20% розчин кофеїну 10ампул по 1мл;
10% розчин новокаїнаміду 10ампул по 5мл;
2% розчин папаверину гідрохлориду 10ампул по 2мл;
0,5% розчин дибазолу 10ампул по 2мл;
кокарбоксилаза(0,05г) 10ампул по 1мл.

Реанымобілі також оснащені набором для визначення протромбінового індексу крові та підрахунку кількості лейкоцитів.

Крім того, у таких машинах є набір таких антидотів:

амілнітрит 5ампул по 0,5мл;
антидот, який застосовують при отруєнні металами 1 флакон по 100мл;
5% розчин унітіолу 5ампул по 5мл;
30% розчин натрію тіосульфату 10ампул по 10мл;
0,5% розчин бемегриду 10ампул по 10мл;
1% розчин метилевого синього 10ампул по 2мл.

Лікарі і фельдшери на мысцы подї чи під час транспортування хворого за показаннями проводять переливання кровозамінників, здійснюють зовнішній массаж серця або штучне дихання за допомогою спеціальних апаратів, уводять антидоти та інші лікарські засоби.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 561 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)