АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Взяття крові на біохімічний аналіз. Проблема. Необхідність уточнення діагнозу.

Прочитайте:
  1. A. Зменшення онкотичного тиску плазми крові
  2. D. Аналізатор спектру шуму
  3. D. Зниження гідростатичного тиску крові
  4. D. Порушенням співвідношення білкових фракцій крові
  5. А. Достроково в залежності від титру Ат у крові вагітної.
  6. А. Наявності у матері Ат до еритроцитів групи крові плода.
  7. Активна реакція крові
  8. Аналіз нещасних випадків
  9. Аналіз професійних захворювань
  10. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ТЕРМОМЕТРІЇ

Проблема. Необхідність уточнення діагнозу.

Показання. Захворювання серця, печінки, нирок.

Протипоказання. Відсутні.

Виконавець. Медсестра дитячого стаціонару, медсестра поліклініки.

Місце проведення. Дитячий стаціонар, поліклініка.

Оснащення робочого місця. Стерильний столик, на якому підготовлені стерильні ватні кульки (20—25 шт.), пінцети (З— 4 шт.), 70% спирт — 10 мл, одноразові шприци (2—Зшт.), стерильний лоток, лоток для забруднених пінцетів, склянка для забруднених ватних кульок, стерилізатор з 0,2 % розчи­ном дезактину для промивання голок і шприців, стерилізатор з 0,2 % розчином дезактину для замочування шприців на 1 год, пелюшки, джгут, штатив зі стерильними пробірками, клейон­часта подушка, набір розчинів для профілактики СНІДу.

І. Попередній етап.

Підготовка медсестри. Продезінфікувати руки і надягти стерильні гумові рукавички. Одягти халат, шапочку, поліети­леновий фартух, маску, окуляри.

Підготовка документації та інструментарію. На сте­рильний лоток викласти 10 мл одноразовий шприц, ватні куль­ки змочити 70 % спиртом.

Підготовка дитини. Заспокоїти дитину, батькам розказа­ти про хід процедури. Кров з вени на біохімічний аналіз беруть в стерильну пробірку до сніданку. Дітям до 5 років джгут не накладається, затискання судини, з якої беруть кров, вико­нується рукою медичного працівника. Хвора дитина при вико­нанні маніпуляції лежить або сидить. Руку хворої дитини роз­міщують долонею вверх на спеціальному столику, під ліктьо­вий суглоб підкладають клейончасту подушку, яка обгортаєть­ся пелюшкою.

II. Основний етап.

1. Гумовий джгут накласти на серветку на плече на 5 см вище від ліктьової ямки. Після накладання джгута пульс на променевій артерії повинен визначатися.

2. Провести легкий масаж передпліччя в напрямку від кисті руки до ліктьової ямки.

3. Місце ін’єкції двічі обробити ватними кульками, які змочені спиртом.

4. Шприц взяти в праву руку, I, III, IV пальцями зафіксу­вати циліндр, а II пальцем — голку. Зріз голки направити вверх і встановити з боку поділок на шприці.

5. Лівою рукою відтягнути шкіру нижче місця ін’єкції, за­фіксувати вену.

6. Шкіру проколоти різким рухом, паралельно вені, голку провести над веною 1—1,5 см, а потім проколоти стінку вени.

7. Для контролю розміщення голки в вені підтягнути пор­шень шприца на себе.

8. Якщо в шприц попала кров, продовжувати повільно під­тягувати поршень шприца на себе. Набрати в шприц 5 мл крові.

9. До місця ін’єкції прикласти ватну кульку, змочену спир­том, розв’язати джгут, притиснути ватну кульку до місця ін’єкції і швидким рухом вивести голку з вени.

10. Руку дитини зігнути в ліктьовому суглобі і притискати ватну кульку зі спиртом до місця ін’єкції 5 хв.

11. Взяти в ліву руку стерильну пробірку, перед цим зняти з неї корок. Тримати пробірку між III і IV пальцями. Ввести гол­ку шприца у пробірку і притиснути голку до стінки пробірки, підтримуючи муфту голки І і II пальцями лівої руки. Правою рукою повільно по стінці пробірки випускати кров із шприца.

III. Завершальний етап.

Поставити пробірку з кров’ю у штатив, закрити корком. Голку і шприц помити у першій посудині з 0,2 % розчином де­зактину, пропустивши через голку 20 мл розчину. У другій по­судині з 0,2 % розчином дезактину замочити шприц з голкою, виймаючи поршень шприца на 1 год. На пробірці лаборатор­ним олівцем поставити номер. Цей номер перенести у направ­лення до лабораторії, де зазначити прізвище, ім’я дитини, її вік, відділення, номер палати, діагноз, дату забору аналізу.

Примітка. Увага! Додатково пробірку з корком зверху на­крити поліетиленовою плівкою і зав’язати. Пробірку треба по­містити у контейнер, закрити його. Контейнер занести у лабо­раторію, до нього додати направлення. Замість контейнера можна використати бікс, на дно якого покласти чотири шари серветок, у бікс поставити штатив з пробірками, які закриті корками і поліетиленовими плівками. Направлення в лабора­торію покласти на бікс.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 461 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)