АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Надання допомоги при гіиерглікемічній комі

Прочитайте:
  1. Алгоритм надання медичної допомоги при передчасних пологах
  2. Бригадою швидкої допомоги встановлено у дитини кардіопульмональну синкопу. Назвіть
  3. В токсикологічне відділення привезли дитину яка отруїлася грибами, а саме – мухоморами. Який препарат слід використати для надання невідкладної допомоги в першу чергу?
  4. ВИДИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО
  5. Госпітальні види медичної допомоги.
  6. До чоловіка 22 років була викликана бригада швидкої допомоги з приводу приступу бронхіальної астми. Який шлях введення сальбутамолу найбільш доцільний у данному випадку?
  7. Застосування прийомів страхування, допомоги і самострахування
  8. Індикатори якості та безпеки діяльності закладів охорони здоров’я I рівня перинатальної допомоги
  9. Індикатори якості та безпеки діяльності закладів охорони здоров’я III рівня (високоспеціалізованої) перинатальної допомоги
  10. Індикатори якості та безпеки діяльності закладів охорони здоров’я ІІ рівня (спеціалізованої) перинатальної допомоги

Проблема. Сухість у роті, спрага, запах ацетону з рота, глю­козурія.

Показання. Цукровий діабет. Порушення приймання ін­суліну або порушення дієти, фізичне навантаження.

Протипоказання. Встановлений діагноз — гіпоглікемічна кома.

Виконавець. Медсестра поліклініки, медсестра дитячого стаціонару.

Місце проведення. Палата інтенсивної терапії дитячого від­ділення, реанімаційне відділення.

Оснащення робочого місця. Стерильний столик, на якому підготовлені: ватні кульки (20—25 шт.), пінцети (3—4 шт.), 70 % спирт — 10 мл, одноразові шприци, препарати в ампу­лах: інсулін — 10 мл, кордіамін — 1 мл, вітаміни групи В, у флаконах фізіологічний розчин — 400 мл, 5 % розчин глюкози — 400 мл, 4 % розчин бікарбонату натрію — 100 мл; стериль­ний лоток; лоток для забруднених пінцетів; стерилізатори для промивання та замочування одноразових шприців в 0,2 % роз­чині дезактину на 1 год; предмети догляду для промивання шлунка і кишківника; содовий розчин для промивання шлун­ка і кишківника.

І. Попередній етап.

Підготовка медсестри. Продезінфікувати руки і надягну­ти стерильні гумові рукавички.

Підготовка предметів догляду. Підготовка стерильного столика, на лоток викласти одноразовий шприц і ватні кульки змочені 70 % спиртом. Підготувати флакон з інсуліном, який зберігається в холодильнику (перед введенням достати з холо­дильника за 20 хв до застосування).

Підготовка дитини. Провести обстеження і оцінити стан дитини за такими симптомами: нудота, загальна слабкість, поліурія, блювота, сухість у роті, сухість шкіри, спрага, зни­ження м’язового тонусу, гіпотонія очних яблук, дихання Кус- смауля, запах ацетону з рота, ацетонурія, кетоноурія, глюко­зурія. Провести промивання шлунка теплим 1 % розчином на­трію гідрокарбонату, провести клізму з цим самим розчином. ПІкіру обтирати тампоном, змоченим у теплому розчині гідро- карбонату натрію. Для здійснення інфузійної терапії у реані­маційних відділеннях проводять катетеризацію магістральних судин.

Мета проведення невідкладної терапії: усунення нестачі ін­суліну; проведення дезінтоксикації; боротьба з гіпоксією; від­новлення гемодинаміки; боротьба з гіпокаліємією; усунення ацидозу.

II. Основний етап.

1. Внутрішньовенно струминно ввести 10—20 ОД простого інсуліну, а потім внутрішньовенно краплинно почати вводити ізотонічний розчин натрію хлориду.

2. На цьому розчині вводити інсулін зі швидкістю 6—10 ОД на 1 год (0,1 ОД на 1 кг маси тіла на 1 год).

3. При гіперглікемії 11 —13 ммоль/л доза інсуліну змен­шується на 2—4 ОД за 1 год.

4. Інсулін уводити до рівня глюкози в крові 8—11 ммоль/л.

5. Перейти на підшкірне введення інсуліну по 12 ОД на кожні 4 год або по 6 ОД на кожні 2 год.

III. Завершальний етап.

Після зниження глюкози в крові до 11 ммоль/л починати внутрішньовенно краплинно вводити 5 % глюкозу зі швидкіс­тю 100 мл на 1 год.

Примітка. Увага! При наданні допомоги проводити конт­роль цукру в крові кожну годину! За 12 год лікування загаль­ний об’єм рідини повинен становити не менше, ніж 3—5 л. За показанням госпіталізувати хворого у реанімаційне відділен­ня, інгаляція 100 % киснем, інфузійна терапія.

 

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 514 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)