АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Бактеріологічний метод діагностики кашлюку

Прочитайте:
  1. A. Предмет и методы отрасли
  2. Bystander-effect. Методы обнаружения. Биологическая роль.
  3. c) комбинированный метод
  4. C. Немедикаментозні методи
  5. Dot–ИФА. Метод точечного иммуноферментного анализа
  6. I. Методы симптоматической психотерапии
  7. II МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  8. II. МЕТОДЫ ОПЕРАЦИЙ И МЕТОДИКА ОБСЛЕДОВАНИЯ И ЛЕЧЕНИЯ В ХИРУРГИИ КИСТИ
  9. III. ВСПОМОГАТЕЛЬНЫЕ ИНСТРУМЕНТАЛЬНЫЕ И ЛАБОРАТОРНЫЕ МЕТОДЫ ИССЛЕДОВАНИЯ.
  10. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию

Проблема. Кашлюк — гостра висококонтагіозна інфекція респіраторного тракту, що супроводжується запаленням гор­тані, трахеї і бронхів

Показання. Бактеріологічне обстеження проводять з діагно­стичною метою і за епідеміологічними показниками.

З діагностичною метою обстежують: дітей і дорослих з пі­дозрою на кашлюк і подібні до кашлюку захворювання за клі­нічними ознаками; дітей, що знаходяться в дитячих дошкіль­но-шкільних організаціях, у тому числі закритого типу, а та­кож. у пологових будинках, дитячих лікарнях, санаторіях, що кашляють протягом 5—7 днів і більше, незалежно від вказівок на контакт із хворим на кашлюк і паракашлюк; дорослих, які працюють з дітьми у вищезазначених організаціях, що кашля­ють протягом 5—7 і більше днів незалеясно від вказівок на кон­такт із хворим на кашлюк і паракашлюк; реконвалесцентів перед виписуванням у закриті дитячі установи, стаціонари і санаторії (не раніше 2—3 днів після завершення прийому ан­тибіотиків).

За епідемічними показниками обстежують осіб, які спілку­валися з хворими на кашлюк і паракашлюк: дітей і персонал дитячих дошкільних, дитячих оздоровчих установ, початко­вих класів шкіл, пологових будинків, дитячих лікарень, сана­торіїв при спілкуванні з хворим в організації; дітей до 7 років і дорослих, які працюють у вищезазначених дитячих закладах, при спілкуванні з хворим на кашлюк у домашніх умовах; об­стеження проводять дворазово на 2—4 тижні від початку каш­лю в першого хворого у вогнищі.

Протипоказання. Відсутні.

Виконавець. Спеціально призначена і інструктована мед­сестра дитячої поліклініки і інфекційного стаціонару.

Місце проведення. Приймальне відділення дитячої інфек­ційної лікарні, ізолятор поліклініки, вдома.

Оснащення робочого місця. Штатив для пробірок, стериль­ні пробірки з стержнями, зігнутими під тупим кутом, на кінці яких ватні тампони: сухі і зволожені; стерильні шпателі; склянка для забруднених шпателів; 2 чашки Петрі з пожив­ним середовищем.

I. Попередній етап.

Підготовка медсестри. Гігієнічна обробка рук.

Підготовка інструментарію та препаратів. Стерильні пробірки в штативі з стерильними ватними кульками, закріп­леними на кінці дротяної палички, зігнутої під тупим кутом, чисті шпателі, чашка Петрі.

Підготовка дитини. Посадити дитину обличчям до світла. Помічник, який знаходиться за спиною дитини фіксує голову.

II. Основний етап.

Забір матеріалу може проводитись двома способами — задньоглотковим тампоном і “кашлевими пластинками”.

І спосіб — задньоглотковим тампоном (використовується з діагностичною метою та за епідемічними показниками). Для підвищення ймовірності знахідки збудника матеріал відбира­ють двома тампонами, попередньо вигнутими під тупим кутом (до стерилізації: сухим і зволоженим). Сухий тампон служить для провокації кашлю, а зволожений — для безпосереднього взяття виділень. Матеріал із сухого тампона засівають на чаш­ки з середовищем обов’язково на місці його взяття, а зволоже­ний — сіють в лабораторії. Матеріал доставляють в лабора­торію не пізніше 2—4 год після взяття. Методика забору ма­теріалу сухим і зволоженим тампонами однакова і зводиться до наступного: лівою рукою фіксувати за допомогою шпателя корінь язика; правою рукою вводити тампон у порожнину рота, просуваючи його за корінь язика. Тампон не повинен торкати­ся слизової оболонки щік, язика і мигдалин; кінчиком тампо­на і опуклою його частиною торкнутися задньої стінки глотки, проводячи по ній справа наліво 2—3 рази; обережно над шпа­телем витягнути тампон з порожнини рота.

II спосіб — “кашлевих пластинок” (тільки з діагностичною метою). Під час кашлю зняти кришку з чашки Нетрі і піднести чашку з середовищем до рота дитини, яка кашляє на відстані 10—12 см; тримати чашку відкритою протягом 5—6 кашлевих поштовхів так, щоб крапельки слизу з дихальних шляхів по­трапили на поверхню середовища. Стежити, щоб на поживне середовище не потрапила слина, блювотні маси; чашку з по­живним середовищем закрити кришкою, виписати направлен­ня і доправити в лабораторію.

III. Завершальний етап.

1. Використаний інструментарій вилучити на дезінфекцію.

2. Гігієнічна обробка рук.

3. Зробити позначку про виконану маніпуляцію в листку призначень.

Примітка. При транспортуванні варто оберігати матеріал від прямих сонячних променів, зберігаючи його в температур­них межах від +4 °С до +37 °С для чого рекомендується поміща­ти його в спеціальні термоконтейнери або бікси з захисною прокладкою (марлеві ватники, грілки). На матеріал, що надси­лають до лабораторії оформляють направлення.

Увага! Результати обстеження отримують через 72 год з мо­менту обстеження.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 568 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)