АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Техніка проведення ревакцинації проти дифтерії, правця

Прочитайте:
  1. A. Органы государственного управления правомерны принять правовые акты, не противоречащие законам.
  2. D. Відсутність можливості проведення спеціальних обстежень.
  3. D. Он не был прав, когда привлекал учащихся к тяжелой физической работе, т.к. это противоречит Закону об охране труда.
  4. I. АБСОЛЮТНЫЕ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
  5. I. Противоположные философские системы
  6. VI. Проведення перевірок стану умов і безпеки праці та профілактичної роботи
  7. А. Барьеры против инфекций
  8. Антибактеріальні препарати. Протипаразитарні препарати.
  9. Антибиотики группы левомицетина. Особенности действия. Показания к применению. Побочные эффекты и их предупреждение. Противопоказания.
  10. Антибіотики (2), ПРОТИГРИБКОВІ, ПРОТИВІРУСНІ

Проблема. АДП-анатоксин складається із суміші очище­них дифтерійного та правцевого анатоксинів, адсорбованих на гідролізаті алюмінію. Введення препарату викликає форму­вання специфічного імунітету проти дифтерії та правця.

Показання. Профілактика дифтерії, правця.

Протипоказання. Онкологічні захворювання, судоми часті­ше ніж 1 напад в 6 міс, тяжкі поствакцинальні реакції (ана­філактичний шок та енцефаліт).

При імунізації дітей на території України щодо схеми за­стосування, протипоказань та взаємодії з іншими лікарськими засобами слід керуватися чинними наказами МОЗ України.

Виконавець. Медсестра кабінету профщеплень.

Місце проведення. Поліклініка, кабінет щеплень.

Оснащення робочого місця. Обладнання кабінету щеплень, стерильний лоток, на якому підготовлено 3 ватні кульки, змо­чених у 70 % спирті, одноразовий шприц 1 мл з голкою, в який набрана І доза (0,5 мл) АДП-анатоксину.

І. Попередній етап.

Підготовка медсестри. Гігієнічна обробка рук.

Підготовка предметів догляду. Приготувати одноразо­вий шприц 1 мл, надіти голку і покласти на стерильний лоток. Змочити у 70 % спирті 3 ватних кульки, підготувати їх до ін’єкції. Перевірити цілість ампули, термін зберігання АДП- анатоксину. Набрати АДП-анатоксин в шприц, разова доза 0,5 мл, випустити повітря. Покласти шприц з набраним ана­токсином на стерильний лоток. Відкриту ампулу з другою до­зою анатоксину закрити ватною кулькою, змоченою у 70 % спирті.

Підготовка дитини. Щеплення проводити здоровій дити­ни після огляду лікаря та отримання його дозволу на щеплен­ня. Отримати дозвіл на щеплення у матері. Дитині зручно сісти на стілець, звільнити від одягу місце ін’єкції — зовнішню по­верхню плеча. Рука повинна бути трохи зігнута в ліктьовому суглобі.

II. Основний етан.

1. Намітити місце ін’єкції — зовнішня поверхня плеча.

2. Провести пальпацію вибраного місця.

3. Протерти місце ін’єкції стерильними ватними кулька­ми, змоченими у 70 % спирті, двічі.

4. Відпрацьовані ватні кульки занурити в склянку з 3 % розчином хлораміну.

5. Взяти наповнений АДП-анатоксином шприц правою ру­кою так, щоб II палець притримував муфту голки, останні пальці невимушено тримають циліндр шприца. При цьому зріз голки направити вверх.

6. Вказівним та великим пальцями лівої руки захопити шкіру з підшкірною основою у відповідній ділянці у складку.

7. Швидким рухом під гострим кутом 40—45° ввести голку зрізом догори на 2/3 її довяшни в основу утвореної складки.

8. Після введення голки відпустити складку, лівою рукою відтягнути поршень шприца на себе і перевірити, чи не потра­пила голка в просвіт кровоносної судини.

9. Пальцем (I, II) лівої руки надавити на поршень і повіль­но ввести анатоксин під шкіру.

10. Лівою рукою прикласти до місця ін’єкції стерильну ват­ну кульку, змочену у 70 % спирті, і швидким рухом витягнути голку.

11. Відпрацьовану ватну кульку занурити у склянку з 0,2 % розчином дезактину на 1 год.

12. Провести промивання голки і шприца в 0,2 % розчині дезактину чотирьохкратно, а потім у посудині з 0,2 % розчи­ном дезактину, для замочування шприців, наповнити циліндр розчином, витягнути поршень і не знімаючи голки замочити на 1 год.

13. Введення препарату реєструють у встановлених обліко­вих формах, вказуючи номер серії, контрольний номер, термін придатності, підприємство-виробник, дату введення.

14. Після щеплення спостерігати за дитиною протягом ЗО хв.

III. Завершальний етан.

1. Провести дезінфекцію шприців після використання (на­каз № 120).

2. Знезараження сповивального столика 0,2 % розчином дезактину.

3. Гігієнічна обробка рук.

4. Зробити позначку про виконання щеплення в картку розвитку дитини, листок профщеплень, журнал профщеп­лень.

Примітка. АДП-анатоксин вводиться згідно з Календарем профщеплень. АДП-анатоксин є одним з найменш реактоген- них препаратів. У окремих іцеплених протягом перших 2 діб можуть виникати короткочасні загальні (підвищення темпера­тури, нездужання) та місцеві (болючість, гіперемія, набряк) реакції.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 578 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)