АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Уведення лікувальної протидифтерійної сироватки

Прочитайте:
  1. Дитині 5р. виставлено діагноз – дифтерія. Лікар призначив введення протидифтерійної сироватки за методом Безредка. Яким шляхом вводиться пробна доза сироватки?
  2. Доза сироватки залежно від форми дифтерії
  3. Дослід 2. Протеолітична активність гнійної сироватки
  4. Класифікація харчових продуктів з урахуванням їх лікувальної дії
  5. Організація профілактичної та лікувальної допомоги дітям
  6. Потенціометричне визначення буферної ємності сироватки крові
  7. Проведення лікувальної ванни
  8. Проведення лікувальної ванни
  9. РОБОТА 4. Визначення групи крові за системою СDE (резус-належність) експрес-методом при допомозі стандартної сироватки анти-D
  10. РОБОТА 6 Оцінка буферних властивостей сироватки крові за методом Фрідентеля

Проблема. Протидифтерійна сироватка використовується для лікування хворих на дифтерію. Для успіху лікування над­звичайно важливе раннє застосування сироватки.

Показання. Лікування дифтерії.

Протипоказання. Протидифтерійна сироватка не вводить­ся дітям, у яких діагноз дифтерії встановлений після 7 дня за­хворювання і відсутні симптоми інтоксикації та нашарування на мигдаликах.

Виконавець. Медсестра інфекційного стаціонару.

Місце проведення. Дитячий стаціонар інфекційної лікарні.

Оснащення робочого місця. Стерильний лоток, на якому підготовлені ватні кульки, змочені у 70 % спирті, одноразові шприци 1 мл та 10 мл з голками; протидифтерійна сироватка — 1 ампула з червоним маркуванням зі стандартним розведен­ням протидифтерійної сироватки — 1:100, обладнання маніпу- ляційного кабінету.

I. Попередній етап.

Підготовка медсестри. Гігієнічна обробка рук.

Підготовка предметів догляду. Перед використанням ампулу з сироваткою ретельно перевірити. Перевірити термін зберігання протидифтерійної сироватки, цілість ампули, зві­рити з даними на упаковці. Сироватка — прозора рідина або незначного жовтуватого кольору, без осаду. Перед введенням кінець ампули з сироваткою обробити ватною кулькою змоче­ною у 70 % спирті, надрізати її, після чого верхню частину вдруге обробити ватною кулькою, змоченою у 70 % спирті, та відламати її. Відламаний кінець ампули вилучити у дезрозчин. Відкриту ампулу з сироваткою закрити стерильною ватною кулькою або марлевою серветкою.

Підготовка дитини. Дитину раннього віку помічник бере на руки. Дитині старшого віку запропонувати сісти на стілець, якщо дитина в тяжкому стані, то виконувати ін’єкції в поло­женні лежачи. Підготувати місце для ін’єкцій, звільнити його від одягу. Місце ін’єкції для першої проби — середня третина внутрішньої поверхні передпліччя. Місце ін’єкції для другої проби — зовнішня поверхня плеча. Місце ін’єкції протидиф­терійної сироватки — верхньозовнішній квадрант сідниці.

II. Основний етап.

1. Набрати в 1 мл одноразовий шприц 0,1 мл стандартного розведення протидифтерійної сироватки — 1:100 з ампули з червоним маркуванням для першої проби.

2. Увести набраний розчин внутрішньошкірно в середню третину зовнішньої поверхні передпліччя.

3. Оцінити пробу через 20 хв.

4. При негативній пробі — діаметр папули не більший 9 мм, ставити другу пробу.

5. Набрати в 1 мл одноразовий шприц 0,1 мл нерозведеної сироватки з великої ампули.

6. Ввести набрану дозу сироватки підшкірно в плече.

7. Оцінити пробу через ЗО хв.

8. При відсутності загальної реакції (підвищення темпера­тури, збільшення частоти пульсу, блідість шкіри, біль в попе­рековій ділянці та ін.) ввести усю призначену дозу протидиф­терійної сироватки внутрішньом’язово.

9. Спостерігати за станом дитини протягом доби.

III. Завершальний етап.

1. Провести дезінфекцію шприців після використання (на­каз № 120).

2. Гігієнічна обробка рук.

3. Зробити позначку про виконання маніпуляції у листку призначень, з обов’язковим зазначенням номера серії, назви інституту і кількості введеної сироватки.

Примітка. При позитивній внутрішньошкірній пробі або у випадках анафілактичної реакції на підшкірну ін’єкцію, си­роватку вводять лише по безумовним показанням під наглядом лікаря і з особливими пересторогами: спочатку вводять під­шкірно розведену сироватку (ампула з червоним маркуванням)

з інтервалом в 20 хв в дозах 0,5 мл; 2 мл; 5 мл. При відсутності реакції на ці дози вводять 0,1 мл нерозведеної протидифтерій­ної сироватки; при відсутності реакції через ЗО хв вводять всю призначену кількість сироватки, у випадку позитивної реакції на одну з вищевказаних доз, сироватку вводять під наркозом підшкірно у внутрішню поверхню нижньої частини гомілки, заздалегідь приготувавши шприц з адреналіном у співвідно­шенні 1:1000. У випадках появи симптомів шоку або анафілак­тичної реакції після введення протидифтерійної сироватки хворому надають невідкладну допомогу.

Увага! Сироватку необхідно зберігати в темному та сухому місці при температурі +2 — 8 “С. Термін придатності 2 роки з моменту випуску. По закінченні терміну придатності сироват­ку направляють для переконтролю в інститут, який її випус­тив, або в найближчий інститут вакцин та сироваток з зазна­ченням кількості препарату для переконтролю.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1127 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)