АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Задачі для самостійного розв’язання

Прочитайте:
  1. Б. Ситуаційні задачі
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

41. У дрозофіли гени кольору очей знаходяться в Х -хромосомі. Мухи дикої раси мають червоні очі. Червоний колір очей домінує над білим (мутація White, рецесивний ген білоокості w).

а) Гомозиготна червоноока самка схрещена з білооким самцем. Визначити колір очей у самок і самців в першому і в другому поколіннях.

б) Білоока самка схрещена з червонооким самцем. Визначити колір очей у самок і самців в першому і другому гібридних поколіннях.

в) У лабораторії схрещували червонооких мух дрозофіл з червоноокими самцями. У потомстві опинилося 69 червонооких та білооких самців і 71 червоноока самиця. Визначити генотипи батьків і потомства.

 

42. Дві червоноокі довгокрилі особини дрозофіли при схрещуванні між собою дали наступне потомство: самиць: 3/4 червонооких довгокрилих, 1/4 червонооких із зачатковими крилами; самців: 3/8 червонооких довгокрилих, 3/8 белооких довгокрилих, 1/8 червонооких із зачатковими крилами, 1/8 білооких із зачатковими крилами. Пояснити розщеплення. Як успадковуються ці ознаки? Які генотипи батьків?

 

43. При схрещуванні самки дрозофіли з коричневими очима та нормальними крилами з червонооким самцем із зрізаними крилами в F1 усі самки та самці були з червоними очима і нормальними крилами, а в F2 відбулося розщеплення: самки: 161 з червоними очима та нормальними крилами, 42 з коричневими очима та нормальними крилами; самці: 76 з червоними очима та нормальними крилами, 80 з червоними очима та зрізаними крилами, 26 з коричневими очима та нормальними крилами, 18 з коричневими очима та зрізаними крилами. Як успадковуються ознаки? Визначити генотипи вихідних мух та нащадків F1. Що одержимо в F1 та в F2 при зворотньому схрещуванні?

 

44. При схрещуванні білооких самок дрозофіли з червоноокими самцями одержано 895 самців із білими очима та 882 самки із червоними очима. Крім того, в потомстві від цього схрещування знайдено дві самки з білими очима та один самець з червоними очима. Як можна пояснити появу незвичних самок та самців? Як перевірити правильність вашого припущення?

 

45. У дрозофіли при схрещуванні самки із смугоподібними очима з нормальным самцем в F1 всі самці та самки із смугоподібними очима. У зворотньому схрещуванні в F1 самки із смугоподібними, а самці з нормальними очима. Як успадковується ознака? Яким має бути потомство F2 у цих схрещуваннях?

 

46. У дрозофіли рецесивний ген жовтого забарвлення тіла (yellow - у) локалізований в Х-хромосомі. Визначити генотип та фенотип потомства від схрещування диплоїдного жовтотілого самця з триплоїдною самкою з генотипом ++у.

 

47. У курей трапляється рецесивний зчеплений із статтю летальний ген, який спричинює загибель курчат до вилуплення. Нормальна самка схрещена з гетерозиготним за летальним геном самцем. У потомстві одержано 120 живих курчат. Скільки серед них самців? Самок?

 

48. При схрещуванні білого самця акваріумної рибки медакі з червоною самкою в першому поколінні усі самці та самки опинилися червоними, а в F2 - 117 червоних обох статей та 43 білих самця. У зворотньому схрещуванні в F1 з'явилось 197 білих самців та 230 червоних самок. Як успадковується ознака? Визначити генотипи вихідних риб. Якого розщеплення слід очікувати в F2 зворотного схрещування серед 200 нащадків?

 

49. Від схрещування білого самця акваріумної рибки медакі з коричневою самкою в F1 усі самки та самці опинилися коричневими, а в F2 - 248 коричневих, 57 блакитних, 53 червоних та 21 біла. Стать можна визначити у цих риб не раніше річного віку. Через рік серед риб, що залишилися живими, розподілення за статтю та забарвленням було таким: самки: 147 коричневих та 35 червоних, самці: 77 коричневих, 56 блакитних, 16 червоних та 19 білих. Як успадковується ознака? Визначити генотипи вихідних риб. Що одержимо, якщо схрестити гомозиготного коричневого самця з білою самкою?

 

50. При схрещуванні сірих самок акваріумних риб гуппі з пістряво забарвленим самцем у першому поколінні одержано сірих самок та пістрявих самців у співвідношенні 1:1. Те ж саме розщеплення спостерігалося в F2 та F3. Поясніть одержані результати. Визначте генотипи вихідних риб.

 

51. Якщо чорна кішка принесла кошенят, один з яких має черепахове забарвлення шерсті, а три - чорне, то що ви можете сказати про забарвленні шерсті у батька цих кошенят? Про стать цих кошенят?

 

52. Від чорної кішки та чорного кота народилося три кошеня: кішка з черепаховим забарвленням та два чорних кота. Як це можна пояснити?

 

53. Відомо, що черепахове забарвлення спостерігається лише у кішок. Але іноді (дуже рідко) народжуються коти з черепаховим забарвленням. Як це можна пояснити?

 

54. При схрещуванні кішки з черепаховим забарвленням шерсті (триколірні) з рудим котом декількох пометах одержано 18 черепахових та 14 рудих кішок, 16 рудих та 17 чорних котів. Схрещування черепахової кішки з чорним котом дало 10 черепахових та 13 чорних кішок, 11 рудих та 8 чорних котів. Пояснити результати.

 

55. У Франції один дослідник знайшов трьох безшерстних телят, усі - чоловічої статі. Батьками двох з них були нормальна корова та нормальний бугай. Крім цих двох бичків від тих самих батьків народилась нормальна корова. Третій безшерстний бичок народився від зворотнього схрещування нормальної корови з її нормальним батьком, від якого з іншими неродинними коровами було одержано 180 нормальних телят. Чи можна на основі цих даних визначити, як успадковується безшерстність? Напишіть можливі генотипи всіх особин, представлених у задачі. Як можна перевірити ваше припущення?

56. Здатність розрізняти смак фенілтіокарбаміда (ФТК) домінує над нездатністю розрізняти смак цієї речовини. Онака не зчеплена зі статтю. Жінка з нормальним зором, яка розрізняє смак ФТК, вийшла заміж за дальтоніка, нездатного розрізняти смак ФТК. У них народилися дві дочки з нормальним зором, які розрізняли смак ФТК, та чотири сини, кожний з яких не страждав на дальтонізм. З них два сини розрізняли смак ФТК, а два - не розрізняли. Які генотипи батьків і дітей? Визначити імовірність гетерозиготності матері за геном дальтонізма.

57. У людини є спадкове алергічне захворювання -геморрагічний діатез, спричинений рецесивним геном. Алелі цього гена знаходяться в Х- та Y-хромосомі. Визначити, які будуть діти й онуки, якщо батьки: а) жінка та всі її предки здорові, а чоловік хворий; б) чоловік та всі його предки здорові, а жінка хвора?

58. Коулман із співробітниками досліджували аномалію - своєрідне тремтіння тіла у бронзових індик, яке опинилося спадковим та одержало назву "вібрирування". Життєздатність таких птахів була нормальною. При разведенні їх "в собі" одержали аномальне потомство. Однак, коли "вібрируючих" самців схрещували з нормальними індичками, то всі нащадки жіночої статі були аномальними, а всі нащадки чоловічої статі - нормальними. Як успадковується аномалія? Визначити можливі генотипи.

59. У собаки в пометі 8 цуценят, половина з них - самці. Один дуже рано набув ознаки гемофілії. Визначити імовірність гемофілії у решти цуценят. Скільки цуценят та якої статі опиняться носіями гемофілії? За допомогою якого схрещувания можна з великою імовірністю виявити носіїв гемофілії серед цих собак?

60. Пилком чоловічої рослини дрьоми з зеленим листям запилюють квітки жіночих рослин з жовто-зеленими листями. В F1 жіночі рослини мають зелене листя, а чоловічі - жовто-зелене. У зворотньому схрещуванні всі гібридні рослини були зеленими. Як це можна пояснити? Яке потомство в F2 від цих схрещувань ви очікуєте одержати? Визначити генотипи вихідних рослин.

61. У деяких порід курей гени, що визначають білий колір і смугасте забарвлення оперіння, зчеплені з Х -хромосомо. Смугастість домінує над білим суцільним забарвленням. а) На птахофермі білих курей схрестили із смугастими півнями і одержали смугасте оперіння як у півників, так і у курей. Потім схрестили особин, одержаних від першого схрещування, між собою і одержали 594 смугастих півника і 607 смугастих і білих курочок. Визначити генотипи батьків і нащадків першого і другого поколінь. б) У юнатів є смугасті півні і білі кури. Від їх схрещування одержано 40 смугастих півників і курок та 38 білих півнів і курок. Визначити генотипи батьків і потомства.

62. Селекціонери в деяких випадках можуть визначити стать курчат, які незабаром вилупилися. За якими генотипами батьківських форм це можливо зробити, якщо відомо, що гени золотистого (або коричневого) і сріблястого (або білого) оперіння розміщені в Z -хромосомі і ген золотистого оперіння рецесивний по відношенню до сріблястого?

63. Гіпоплазія емалі (тонка зерниста емаль, зуби світло-бурого кольору) успадковується як зчеплена з Х -хромосомою домінантна ознака. У сім’ї, де обидва батьки страждали цією аномалією, народився син з нормальними зубами. Визначити ймовірність того, що наступна їх дитина буде теж з нормальними зубами.

64. Класична гемофілія успадковується як рецесивна зчеплена з Х -хромосомою ознака. а) Матір і батько здорові. Їхня єдина дитина страждає на гемофілію. Хто з батьків передав дитині ген гемофілії? б) Здорова жінка, гетерозиготна за геном гемофілії, вийшла заміж за здорового чоловіка. Визначити ймовірність того, що їхня дитина буде страждати на гемофілію. У кого з дітей – синів або дочок – небезпека захворіти більша? в) Батько дівчини страждає на гемофілію, тоді як матір здорова і походить від сім’ї, в якій це захворювання не зустрічалося. Дівчина виходить заміж за здорового юнака. Визначити можливість захворювання їхніх дітей та онуків обох статей. г) Батько та син гемофіліки, а у матері нормальне зсідання крові. Від кого (матері чи батька) син успадкував захворювання?

65. У людини ген, що обумовлює одну з форм кольорової сліпоти (дальтонізм) локалізований в Х -хромосомі. Стан хвороби спричинений рецесивним алелем, стан здоров’я – домінантним. а) Дівчина з нормальним зором, батько якої був дальтоніком, виходить заміж за нормального чоловіка, батько якого також страждав кольоровою сліпотою. Який зір можна очікувати у дітей від цього шлюбу? б) Нормальні у відношенні зору чоловік і жінка мають: 1) сина, який страждає на дальтонізм і має нормальну дочку; 2) нормальну дочку, яка має одного нормального сина і одного сина – дальтоніка; 3) Ще одну нормальну дочку, яка має п’ятеро нормальних синів. Визначити генотипи батьків, дітей, онуків.

66. Ангідрозна ектодермальна дисплазія (відсутність потовиділення, порушення терморегуляції) передається у людей як рецесивна, зчеплена з Х -хромосомою ознака. Юнак, який не страждає цим недоліком, жениться на дівчинці, батько якої позбавлений потових залоз, а мати та її предки здорові. Визначити ймовірність того, що діти від цього шлюбу будуть страждати відсутністю потових залоз.

67. Нормальна жінка виходить заміж за чоловіка, хворого на ангідрозну ектодермальну дисплазію. У них народжується хвора дівчинка і здоровий син. Визначити ймовірність народження наступної дитини без аномалії.

68. У Північній Кароліні вивчали появу в деяких сім’ях осіб із нестачею фосфору в крові. Це явище пов’язане із захворюванням - специфічною формою рахіту, яка не піддається лікуванню вітамином D. У потомстві від шлюбів 14 чоловіків, хворих на цю форму рахіту, із здоровими жінками народилося 21 дочка і 16 синів. Усі дочки страждали на нестачу фосфору в крові, а всі сини були здоровими. Яка генетична обумовленість цього захворювання? Чим воно відрізняється від гемофілії?

69. У собак деяких порід відома мутація вкорочення кігтів на лапах, мутація рецесивна. При схрещуванні нормального самця та самки з короткими когітками в F1 всі цуценята мали нормальні кігті, а в F2 короткі когітки з’явилися у половини самок. У реципрокному схрещуванні всі особини першого покоління мали нормальні когітки, а в другому поколінні короткі кігті були знайдені у половини цуценят чоловічої статі. Як успадковується довжина кігтів у собак? Записати обидва схрещування у генетичній символиці.

70. Мутація, що надає шкаралупі яєць зеленувато-блакитного кольору (в порівнянні з нормальним білим), обумовлена мутуванням одного гена і є домінантною. Якими схрещуваннями і за допомогою яких крітеріїв можна протягом двох поколінь вияснити, чи є вказаний ген аутосомним або зчепленим із статтю, якщо є лише одна така курка, яка несе зеленувато-блакитні яйця?

71. Яке потомство слід очікувати в шлюбі між чоловіком з нормальним зором і жінкою – дальтоніком при нерозходженні у неї Х -хромосом? Скільки тілець Барра (статевого хроматина) може бути в соматичних клітинах нащадків?

72. Відомий своїми дослідженнями в області молекулярної генетики Бензер одержав у дрозофіли серію поведінкових мутацій в Х -хромосомі. Найцікавішими з його колекції мутантів були мухи з патологічною реакцією на ефірний наркоз, які одержали назву “знепритомнілих мутантів”, оскільки вони непритомніли від будь-якого шуму. Одного разу дослідник схрестив таку “знепритомнілу” сіротілу самку із нормальним чорнотілим самцем. Як очікувалося, в першому поколінні всі мухи опинилися сірими і лише самці F1 легко непритомніли. Визначити, яка частина потомства F2 та якої статі буде чорною і “знепрітомнілою” одночасно.

73. Ген “шерстистого” волосся у людини домінантний і розміщений в одній із аутосом. Чоловік із звичайним волоссям, який не страждає на дальтонізм, вступає в шлюб із жінкою, яка теж не страждає на дальтонізм. У них народжується син – дальтонік із “шерстистим” волоссям. Визначити генотипи всіх індивідуумів.

74. Гіпертрихоз (оволосіння вушної раковини) успадковується як зчеплена з У -хромосомою ознака, яка починає проявлятися лише після 17 років життя. Одна з форм іхтіозу (лускатість і плямисте потовщення шкіри) успадковується як рецесивна, зчеплена з Х -хромосомою ознака. У сім’ї, де жінка нормальна за обома ознаками, а чоловік є власником лише гіпертрихозу, народився хлопчик з ознаками іхтіозу. Визначити ймовірність проявлення у цього хлопчика гіпертрихозу. Визначити ймовірність народження в цій сім’ї дітей без обох аномалій. Якої вони будуть статі?

75. У сім’ї, де жінка має першу групу крові, а чоловік – четверту, народився син - дальтонік з третьою групою крові. Обидва батьки розрізняють кольори нормально. Визначити ймовірність народження в цій сім’ї здорового сина та можливі його групи крові.

76. Жінка з групою крові А і нормальним зсіданням крові (здорова) виходить заміж за здорового чоловіка з групою крові В. Від цього шлюбу народилося три дитини: Катруся – здорова, з групою крові А, Віктор – здоровий з групою крові О, Гліб – гемофілік з групою крові А. Відомо, що батьки жінки були здорові, матір мала групу крові О, а батько - АВ. У чоловіка батько й матір здорові, групи крові А та В відповідно. Пояснити, від кого Гліб успадкував гемофілію. Визначити генотипи всіх членів родини.

77. У чоловіків аутосомний ген лисості S виступає як домінантний, а у жінок він рецесивний. Жінка, яка має лисого брата, виходить заміж за лисого чоловіка. Батько жінки теж був лисим. У них народився нормальний син і дуже рано облисіла дочка Таня. Таня виросла і вийшла заміж за нормального чоловіка. Яка ймовірність того, що у них народиться лисий син, дочка? Визначити генотипи всіх осіб.

78. У дрозофіли рецесивний ген lethal локалізований в Х -хромосомі, має летальну дію (викликає загибель особини до вилуплення з яйця). Від самки, гетерозиготної за геном L, одержано 60 нащадків. Встановити співвідношення самок і самців у потомстві.

79. Відомо, що розрізаність края крила у дрозофіли визначається рецесивним геном cut. Є самки і самці дикої лінії з нормальними крилами і мухи з ознакою cut. Як треба провести схрещування, щоб визначити, в якій хромосомі (статевій чи аутосомі), локалізований цей ген?

80. Відомий коричневий тип папуг – нерозлучників. Коричневі самки схрещувалися із самцем, який має зелене оперіння. Перше покоління складалося виключно із зелених птахів. При схрещуванні коричневого самця із зеленими самками в першому поколінні самці були зелені, а самки коричневі. Що можна сказати про локалізацію гена коричневого забарвлення і про те, чи домінантний він або рецесивний?

81. Рубіновоока самка дрозофіли схрещена із самцем дикого типу, який мав червоні очі. У потомстві одержано самок дикого типу, а самці рубіновоокі. При схрещуванні самок дикого типу з рубіновооким самцем одержано потомство тільки дикого типу. Визначити, домінантна чи рецесивна рубіновоокість; зчеплена вона із статтю чи аутосомна.

82. У людини анірідія (вид сліпоти) залежить від домінантного аутосомного гена, а оптична атрофія (інший вид сліпоти) – від рецесивного зчепленого із статтю гена, локалізованого в Х -хромосомі. Чоловік з оптичною атрофією жениться на жінці з анірідією. Визначити можливий фенотип потомства. Чи може народитися дитина (син або дочка) з обома видами сліпоти і в якому випадку?

83. При схрещуванні самки дрозофіли з коричневими очима та нормальними крилами з червонооким самцем із зрізаними крилами в F1 всі самки та самці мали червоні очі та нормальні крила, а в F2 відбулося розщеплення: самки: 161 з червоними очима та нормальними крилами, 42 з коричневими очима та нормальними крилами; самці: 76 з червоними очима та нормальними крилами, 80 з червоними очима та зрізаними крилами, 26 з коричневими очима та нормальними крилами, 18 з коричневими очима та зрізаними крилами. Як успадковуються ознаки? Визначити генотипи вихідних мух та нащадків F1. Що одержимо в F1 и F2 в результаті зворотного схрещування?

84. У здорових подружжя народився син - альбінос і дальтонік. Навести генотипи батьків і сина. Яка ймовірність того, що у цієї подружньої пари народиться здорова дочка?

 


Дата добавления: 2014-11-24 | Просмотры: 1591 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)