АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

МОЛЕКУЛЯРНІ ХВОРОБИ

Прочитайте:
  1. A. Бронхоентатичної хвороби
  2. D.Не вбиває, не гнітить збудників хвороби в організмі
  3. E. Запис в історії хвороби
  4. V. АНАМНЕЗ ХВОРОБИ
  5. V. РЕВМАТИЗМ. ХВОРОБИ СУГЛОБІВ. СИСТЕМНІ ЗАХВОРЮВАННЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ.
  6. XI. Щоденник хвороби
  7. Алергічні хвороби
  8. Анамнез хвороби
  9. Ведення історії хвороби.
  10. Велику роль у розвитку виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки надають

Англійський лікар Гаррод ще в 1908 році запропонував генетичну природу вроджених порушень обміну речовин у людини. На основі своїх дослідів він прийшов до висновку, що в організмі існує система: ген ® фермент® біохімічна реакція. Але рівень розвитку генетики не дозволяв конкретизувати механізм цієї взаємодії. Висновки Гаррода отримали підтвердження в дослідах Д.Бідла та Е.Тейтума, які в 1941 році експериментально обгрунтували основний постулат молекулярної біології:

1 ген ® 1 фермент (1 поліпептидний ланцюг).

В 50-і роки ХХ ст. виділено окрему групу – молекулярні захворювання, причиною яких є дефект в структурі ДНК на молекулярному рівні. В залежності від того, яка мутація відбулася, ферментна активність може бути підвищена або понижена аж до повної відсутності фермента. Фенотипово такі захворювання можуть проявлятися в вигляді спадкових захворювань обміну речовин – ензимопатій (ферментопатії). Речовини, які накопичуються в результаті випадання ферментів, виявляють або токсичну дію, або включаються в складні ланцюги обмінних порушень і токсичну дію виявляють побічні продукти, що утворюються. Такі хвороби називаються хворобами накопичення. На даний момент їх відомо близько 2 тис. Частота генних захворювань складає 2-4%. Вони можуть проявлятися в різні періоди життя, відразу після народження або в зрілому віці.

Генні хвороби класифікують за їх фенотиповими проявами: хвороби, пов¢язані з порушенням амінокислотного, вуглеводного, ліпідного, мінерального обміну та обміну нуклеїнових кислот.

Прикладом порушення обміну амінокислот є фенілкетонурія, яке успадковується аутосомно-рецесивно. В результаті генної мутації виникає недостатність фермента фенілаланінгідроксилази, який розщеплює фенілаланін. В результаті дефекту фермента виникає метаболічний блок: фенілаланін не засвоюється організмом і порушуються наступні ланки біохімічних реакцій, в результаті чого не утворюються такі речовини як тирозин, адреналін, норадреналін, меланін. Незасвоєний фенілаланін перетворюється в фенілпіровиноградну кислоту, яка накопичується в крові та виділяється з сечею. ФПВК здійснює токсичну дію на ЦНС, в результаті чого виникає порушення вищої нервової діяльності, порушення регуляції рухових функцій. В таких хворих слаба пігментація внаслідок порушення синтезу меланіну.

Для діагностики фенілкетонурії в сечу дитини додають реактив FeCl2. В хворих дітей сеча забарвлюється в зелений колір. В разі виявлення захворювання таким дітям назначають спеціальну дієту з мінімальним вмістом фенілаланіну. Після 3-5 років діти переводяться на звичайну дієту, оскільки до цього часу основні функції організму стабілізувалися, утворилися додаткові обмінно-компенсаторні реакції і загроза токсичного враження мозку зменшується.

Альбінізм – ще один приклад порушення амінокислотного обміну. Внаслідок дефекту тирозинази блокується перетворення тирозину в меланін. Частота цього захворювання – 1/25000. В альбіносів молочно-білий колір шкіри, дуже світле волосся, відсутній пігмент в райдужній оболонці очей, підвищена чутливість до сонячного опромінення.

Порушення вуглеводного обміну: незасвоєння молочного цукру (галактоземія), незасвоєння фруктози (фруктозурія) внаслідок дефекту відповідних ферментів. При надходженні з їжею цих вуглеводів розвиваються важкі обмінні порушення. Одне з найпоширеніших захворювань – цукровий діабет, причиною якого є недостатність гормону інсуліну.

Порушення ліпідного обміну супроводжується збільшенням чи пониженням концентрації ліпідів в сироватці крові, відкладенням цих речовин в тих тканинах, де в нормі вони не зустрічаються: в нервових клітинах (хвороба Тея-Сакса), в селезінці, печінці, кістковому мозку.

Зустрічаються генетично зумовлені порушення мінерального обміну. Так, при спадковій формі рахіту порушується реабсорбція неорганічних фосфатів в ниркових канальцях. Захворювання спадкується по домінантному типу, ген локалізується в Х-хромосомі.

Порушення мінерального обміну можуть стосуватися і іонів металів. Прикладом може бути порушення обміну міді. Мідь входить до складу багатьох ферментів, які вбудовані в мембрани мітохондрій, що приймають участь в реакціях окислення. Нестача цих ферментів веде до важких порушень як на клітинному, так і на організменному рівні. При деяких генних мутаціях гальмується синтез білка церуллоплазміну, який зв’язує мідь. В результаті порушується обмін цього іону, рівень його в крові падає і мідь накопичується в тканинах печінки і мозку, викликаючи їх дегенерацію (гепатоцеребральна дегенерація або хвороба Вільсона-Коновалова).

Деякі патологічні ознаки людини визначаються не одним, а кількома генами ― явище полімерного (полігенного) успадкування. Прикладом таких захворювань є гіпертонічна хвороба, атеросклероз, подагра. Вони характеризуються тим, що в значній мірі залежать від впливу середовища, (так звані хвороби зі спадковою схильністю).

 

ТЕМА: МЕДИКО-ГЕНЕТИЧНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ

План

1. Організація медико-генетичного консультування.

2. Завдання медико-генетичного консультування.

3. Етапи медико-генетичного консультування.

4. Методи пренатальної діагностики.

 

Медична генетика – наука, і одночасно галузь охорони здоров’я. Як галузь ОЗ, вона має спеціальні заклади:

- міські медико-генетичні кабінети;

- міжрайонні медико-генетичні кабінети;

- обласні медико-генетичні центри;

- відділення спадкової патології новонароджених;

- медико-генетичні центри;

- Львівський науково-дослідний інститут спадкової патології;

- Український науковий центр медичної генетики;

- центри охорони материнства і дитинства.

Основні завдання медико-генетичного консультування:

- встановлення точного діагнозу захворювання;

- визначення типу успадкування;

- розрахунок величини генетичного ризику повторного захворювання в родині;

- пояснення родинам, які звернулися за консультацією, значення і суті медико-генетичного прогнозу;

- діагностика і лікування спадкових хвороб, диспансерний нагляд, встановлення груп підвищеного ризику, пропаганда медико-генетичних знань.

Медико-генетичне консультування потрібне:

- родинам, де вже є дитина зі спадковою патологією, а батьки вирішили мати другу дитину;

- якщо один з батьків хворий;

- якщо спадковість обтяжена;

- особам з районів екологічного лиха;

- якщо вік матері понад 35 років, а батька – понад 40;

- якщо існує повторне не виношування вагітності;

- родинам, які мають дітей з відставанням в розумовому та фізичному розвитку;

- у разі безплідного шлюбу;

- у випадку усиновлення;

- якщо батьки хворої дитини – кровні родичі;

 

Консультування щодо прогнозу здоров’я нащадка поділяється на дві групи:

- перспективне – визначення ризику народження хворої дитини до зачаття або на ранніх стадіях вагітності;

- ретроспективне – консультування щодо здоров’я майбутніх дітей після народження хворої дитини в родині.

-

Медико-генетичне консультування проводять в три етапи:

І етап – уточнення діагнозу спадкової хвороби, при цьому застосовуються методи антропогенетики і клінічні методи діагностики.

ІІ етап – визначення генетичного ризику народження хворої дитини.

Генетичний ризик – вірогідність появи певної аномалії в про банда або його нащадків. Його визначають двома способами:

- теоретичні розрахунки, що ґрунтуються на генетичних закономірностях (наприклад, при моногенному успадкуванні розрахунок проводять згідно законів Менделя);

- емпіричні відомості – генетичний ризик до 5% розцінюється як низький і не є проти показом до народження дитини; ризик 6-20% - середній ризик, рекомендації щодо планування вагітності залежать від тяжкості захворювання і можливості пренатальної діагностики; ризик понад 20% вважається високим, за відсутності методів пренатальної діагностики даної патології народження дітей в такій родині небажане. Рішення про народження дитини приймає тільки подружжя!

ІІІ етап – пренатальна діагностика проводиться в І-ІІ триместрі вагітності, яка дає можливість визначити майже всі хромосомні синдроми, понад 100 спадкових захворювань, біохімічний дефект яких вірогідно встановлений.

 

Методи пренатальної діагностики:

- УЗД-діагностика – виявляють анатомічні дефекти скелета і м’яких тканин голови, стать, дефекти нервової трубки, багатоплідність;

- Фетоскопія – дає можливість оглянути в порожнині матки всі частини плода, зробити біопсію шкіри плода, взяти в нього кров на аналіз;

- Рентгенографія плода – застосовується для діагностики аномалій розвитку скелета плода;

- Амніоцентез - проводять в терміні 16-17 тижнів, коли об’єм амніотичної рідини становить 200 мл, використовується для діагностики спадкових захворювань, визначення статі, каріотипування шляхом культивації клітин шкіри плода. Можливі ускладнення: прорив плаценти, ураження плода, сенсибілізація матері резус-антигеном плода, індукція викидня (1%).

- Біопсія хоріона –дослідження хромосом клітин без їх культивування.

 

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 2384 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)