АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні теоретичні положення концепції.

Прочитайте:
  1. E.Надавати пацієнту зручного положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.Загальні положення
  4. III. Основні клінічні дані
  5. V. Основні етапи заняття
  6. V. Прикінцеві положення
  7. А. Початкове положення
  8. А. Початкове положення
  9. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  10. Багатоплідна вагітність та неправильні положення плодА

Концепція А. Елліса передбачає, що джерело психологічних порушень при всьому своєму різноманітті - це система індивідуальних ірраціональних уявлень про світ, засвоювана, як правило, у дитинстві від дорослих.

Невроз трактується як "ірраціональне мислення і поведінка ". Серцевиною ж емоційних порушень являється, як правило, самозвинувачення. Важливим поняттям в РЕТ є поняття "Пастка" - всі ті когнітивні утворення, які усвідомлюють необґрунтовану (невротичну) тривогу, дратівливість і т.п. У концепції

А. Елліса стверджується, що хоча бути люблячим в атмосфері прийняття і приємно, людина повинна також відчувати себе досить уразливою і поза такої атмосфери. Тому в напрямку розроблений своєрідний "Кодекс невротика" - помилкові судження, прагнення виконати яких призводить до психологічних проблем. Серед них: "Я повинен всім доказати, що я - процвітаюча, уміла і щаслива людина; коли мене відкидають - це жахливо "," Я повинен подобатися всім значущим для мене
людям ";" Найкраще - нічого не робити, нехай життя вирішує саме ".

А. Елліс запропонував полікомпонентну структуру поведінкових актів особистості, названу ним першими літерами латинського алфавіту (А + В + С + D - теорія). У цій концептуальній схемі А – активуючий когнітивний напрям подія, В (belief) - думка про подію, С (consequence) – наслідок (Емоційний або поведінковий) події; D (dispating) - наступна реакція на подію (в результаті розумової переробки); Е (Effect) - завершальний ціннісний умовивід (конструктивний чи деструктивний).

Аналіз поведінки клієнта або самоаналіз за схемою: "подія + сприйняття + реакція + обдумування + висновок "має досить високий продуктивний і повчальний ефект. В цілому ж психологічні передумови РЕТ наступні: 1) визнання особистої відповідальності за свої проблеми;
2) прийняття ідеї, що є можливість рішуче вплинути на ці проблеми; 3) визнання, що емоційні проблеми виникають з ірраціональних уявлень; 4) виявлення (усвідомлення) цих уявлень, 5) визнання корисності серйозного обговорення цих уявлень; 6) згоду докладати зусиль до конфронтації зі своїми алогічними судженнями, 7) згоду на використання РЕТ.

Цілі психологічної допомоги. Головна мета - допомога в перегляді системи переконань, норм і уявлень. Приватна мета – звільнення від ідеї самозвинувачення. А. Елліс, крім того, сформулював ряд бажаних якостей, досягнення яких може виступити конкретною метою
консультативної або психотерапевтичної роботи: соціальний інтерес, інтерес до себе, самоврядування, терпимість, гнучкість, прийняття невизначених лінощів, наукове мислення, залученість, самоприйняття, здатність до ризику, реалізм (не впадання в утопію).

Позиція психолога. Позиція психолога консультанта або психотерапевта, що працюють у руслі даної концепції, безумовно, директивна. Він роз'яснює, переконує, він -авторитет, який спростовує помилкові судження, вказуючи на їх неточність, довільність і т.п. апелює до науки, до здатності мислити і, за висловом А. Елліса, не займається
"Відпущенням гріхів", після якого клієнту, може бути, відчувається і легше, але невідомо, чи легше живеться.

Позиція клієнта. Клієнту відводиться роль учня і, відповідно,його успіх трактується в залежності від мотивації та ідентифікації з роллю учня. Передбачається, що клієнт проходить три рівні інсайту: поверхневий (усвідомлення проблеми), поглиблений (розпізнавання власних інтерпретацій) і глибинний (на рівні мотивації до зміни).

Психотехніка в раціонально-емотивної терапії. РЕТ характеризується широким набором психотехнік, у тому числі запозичених з інших напрямків і об'єднуються яскраво вираженим прагматизмом *.
1. Обговорення та спростування ірраціональних поглядів: психолог консультант активно дискутує з клієнтом, спростовує його ірраціональні погляди, вимагає доказів, уточнює логічні підстави і т.д. Велика увага приділяється пом'якшенню категоричності: замість "ти повинен" - "мені б хотілося", замість "буде жахливо, якщо... "-" Напевно,не зовсім зручно буде, якщо... "
2. Когнітивне домашнє завдання: пов'язане з самоаналізом по АВС моделі і з переструктуруванням звичних вербальних реакцій та інтерпретацій.
Використовуються також:
3. Раціонально-емотивно уяву: клієнта просять яскраво уявити важку для нього ситуацію і почуття в ній, потім пропонується змінити самовідчуття в ситуації і подивитися, які зміни в поведінці це викличе.
4. Рольова гра - зазвичай програються ситуації,які турбують опрацьовуються неадекватні інтерпретації, особливо що несуть у собі самозвинувачення і самоприниження.
5. Атака на страх - техніка полягає в домашньому завданні, сенс якого полягає в тому, щоб виконати дію, яка зазвичай викликає страх або психологічні утруднення у клієнта.

Теорія РЕПТ висуває ряд критеріїв психологічного здоров'я: Дотримання власнихінтересів. Соціальний інтерес. Самоврядування. Висока толерантність дофрустрації. Гнучкість. Прийняття невизначеності. Відданість творчим заняттям.Наукове мислення. Прийняття себе. Ризикованість. Відстрочений гедонізм. Антиутопізм. Відповідальність за свої емоційні розлади.

Не здоров’я:

Мислення за типом «все або нічого». Перескакування до висновків і негативні нелогічні ув'язнення. Прогнозування майбутнього. Зациклення на негативі. Нерозуміння позитиву. Завжди і ніколи. Применшення. Емоційне міркування. Навішування ярликів. Прийняття на свій рахунок. Хибна «Я».Перфекціонізм. «Я розумію, що добре виконав це завдання, але таку роботу я зобов'язаний робити на«відмінно», і тому я нікчема».


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 730 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)