АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Стеноз гирла легеневої артерії.

Прочитайте:
  1. II. РАЗДЕЛ ПО ПРОБЛЕМЕ СТЕНОЗА МИТРАЛЬНОГО ОТВЕРСТИЯ ( СИНДРОМ МИТРАЛЬНОЙ ОБСТРУКЦИИ ).
  2. V Стеноз гортани
  3. А. Закриття міжшлуночкового дефекту та ліквідація стенозу легеневої артерії.
  4. Аортальный стеноз
  5. Аортальный стеноз
  6. Аортальный стеноз
  7. Бронхолегеневої дисплазії. Лікування альвеофактом проводиться відразу після народження шляхом
  8. Визначення кисневого запиту, кисневого боргу і витрат енергії за даними легеневої вентиляції
  9. Визначте, при якому захворюванні найчастіше спостерігається аневризма легеневої артерії?
  10. Визначте, чим відрізняється розширення кореня легені за рахунок великих гілок легеневої артерії від збільшених лімфатичних вузлів?

При незначному стенозі симптомів немає і вада не прогресує. При вираженому стенозі хворі скаржаться на задишку при фізичному навантажені (ортопеде не буває, так як тиск у легеневій артерії в межах норми). Ознаки правошлуночкової недостатності (біль у правому підребер’ї, збільшення печінки, набряки, асцит) розвиваються після 40-50 років.

Пальпаторноможе відчуватися пульсація правого шлуночка серця в епігастральній ділянці.

Аускультативно - розчеплення ІІ тону над легеневою артерією і систолічний шум.

На ЕКГ - неповна блокада правої ніжки пучка Гіса, гіпертрофія правого шлуночка і правого передсердя.

При рентгенологічному дослідженні спостерігається постстенотичне розширення легеневої артерії, гіпертрофія правих відділів серця, а легеневий малюнок нормальний.

ЕхоКГ дозволяє оцінити ступінь стенозу і стан правого шлуночка. З допомогою допплерівського дослідження можна вирахувати градієнти тиску на рівні клапану легеневої артерії.

Лікування. При вираженому стенозі показане хірургічне лікування. У деяких хворих можливе проведення балонної дилатації стенозу.

 

Коарктація аорти.

Ознаки коарктації аорти можуть вперше проявитися у підлітковому і дорослому віці.

Хворі скаржаться на біль голови, шум у вухах, відчуття пульсації в голові і шиї, головокружіння. Можуть виникати судоми ніг, почуття їх похолодіння, носові кровотечі. У випадках розвитку серцевої недостатності з’являються задишка, серцебиття, кровохаркання.

Клінічна картина: пульсація сонних артерій, розширення судин на бокових поверхнях грудної клітки (розширені колатералі). Звертає на себе увагу відставання у розвитку нижньої половини тіла; шкіра ніг бліда, холодна на дотик.

Межі серця розширені вліво і вниз. Аускультативно - акцент ІІ тону над аортою, систолічний шум по лівому краю грудини у ІІ-IV міжребір’ях. Шум проводиться на спину у міжлопаткову ділянку. АТ підвищений на руках і нормальний на ногах.

ЕКГ - гіпертрофія лівого шлуночка.

ФКГ - ромбовидної форми систолічний шум у першій половині систоли.

Рентгенологічно у бокових проекціях можна відмітити звуження аорти. При рентгенографії грудної клітки можна виявити узори ребер (нижнього їх краю). Серце має типову конфігурацію - підкреслена талія серця із заокруженою верхівкою.

ЕхоКГ - можна виявити звуження аорти.

Лікування - оперативне. Після оперативного лікування величина АТ легше коригується медикаментозними засобами.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 408 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)