АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хронічний коліт

Прочитайте:
  1. A. Інгаляції з муколітиками, антигістамінні, преднізолон довенно, оксигенотерапія
  2. Адреноміметиків в якості токолітиків пов’язане з їх здібністю викликати розслаблення м’язів матки,
  3. Б/ Хронічний бронхіт.
  4. В. Хронічний безкам’яний холецистит, больова форма, стадія загострення.
  5. В. Хронічний безкам’яний холецистит, больова форма, стадія загострення.
  6. Варикозне розширення вен лівої нижньої кінцівки. Хронічний тромбофлебіт підшкірних вен в стадії загострення
  7. Використовувати орально таблетовані токолітики для підтримуючої терапії після успішного лікування передчасних пологів не рекомендується
  8. ГОСТРИЙ ТА ХРОНІЧНИЙ ХОЛЕЦИСТИТ
  9. Е. Хронічний коліт
  10. Класифікація неспецифічного виразкового коліту

Визначення. Хронічний коліт (ХК) - морфологічно підтверджений запальний або запально-дистрофічний процес слизової, що захоплює всю товсту кишку (панколіт) чи її окремі відрізки (сегментарний коліт).

Етіологія. О днією з найбільш частих причин ХК є перенесені гострі кишкові інфекції, в першу чергу, дизентерія і сальмонельоз. Захворювання також виникає при інфікуванні кампілобактеріями, ієрсиніями, клостридіями. ХК можуть викликати гельмінти, найпростіші (амеби, трихомо­нади, лямблії, балантидії),а також умовно-патогенна і сапрофітна флора.

Досить часто до розвитку захворювання призводять порушення режиму харчування, одноманітна їжа з переважним вмістом вуглеводів чи біл­ків, клітковини, що важко перетравлюється, бідна вітамінами, зловживання алкоголем.

ХК може виникати внаслідок екзогенних (отруєння сполуками ртуті, свинцю, фосфору, миш'яку) та ендогенних (при уремії, печінковій не­достатності, гіпертиреозі, Аддісоновій хворобі, подагрі), інтоксикаціях. Розвитку ХК сприяють харчова алергія, ферментопатії вроджено­го та набутого характеру.

Його також викликають окремі медикаментозні препарати (антибіотики, саліцилати, препарати наперстянки, послаблюючі середники, що містять антраглікозиди).

Постійне подразнення слизової оболонки товстої кишки продуктами неповного перетравлення їжі, поряд з вісцеро-вісцаральними рефлекса­ми, лежить в основі вторинних колітів, що розвиваються при хронічно­му атрофічному фундальному гастриті, хронічному панкреатиті з пору­шенням зовнішньосекреторної функції підшлункової залози, хронічному ентериті.

ХК спостерігається при радіаційному опроміненні (променевій те­рапії, значному рентгенологічному опроміненні). Причиною ХК можуть бути спайковий процес в черевній порожнині, доліхосигма,дивертику­ли товстої кишки,колаптоз,зловживання очисними клізмами і ректа­льними свічками.

Нерідко ХК розвиваються внаслідок порушення кровообігу в товстій кишці, судинах брижі, синдрому дисемінованого внутрішньосудинного згортання.

Патогенез. В результаті довготривалої дії токсичних, алергічних,механічних факторів пошкоджується слизова оболонка товстої кишки. Одночасно в патологічний процес втягується її нервовий апарат, що в свою чер­гу веде до порушення моторної і секреторної функцій і підсилює тро­фічні зміни в кишковій стінці. Паралельно під впливом мікроорганіз­мів, найпростіших, антибіотиків, токсичних середників розвивається дизбактеріоз, що характеризується зменшенням біфідобактерій, кишкової палички, лактобактерій, порушенням співвідношень бактерій в різних відділах товстої кишки,підсиленням розмноження умовно-патогенної і/або появою патогенної флори.

Поряд з дизбактеріозом, розвивається гіповітаміноз, порушення імунно­го статусу,репаративних процесів,з'являються антитіла до слизової оболонки товстої кишки. Внаслідок пошкодження слизової розвиваєть­ся вторинна ферментопатія. Все це призводить до розвитку бродиль­ної і гнилісної диспепсії, підвищеної секреції води і електролітів в просвіті кишки, її моторних порушень, як по гіпер- так і по гіподинамічному типу, причому вони можуть чергуватися. Всі ці явища обу­мовлені впливом на кишкову секрецію бактеріальних токсинів і біологічно активних речовин (серотоніну, вазоінтестінального поліпептиду).

Класифікація. Згідно МКХ Х він класифікується під рубрикою К 52.9.

Найбільш зручною і привабливою є класифікація ХК за А. М. Ногаллером (1992). Згідно з цією класифікацією ХК розділяють:

І. За етіологією:

1.Первинні:

а) інфекційні;

б) паразитарні;

в) аліментарні;

г) алергічні;

д) медикаментозні;

е) токсичні.

2.Вторинні:

а) при інших захворюваннях органів травлення;

б) при гіпоксії, гіпоксемії різного генезу.

ІІ. за локалізацією:

1.Тотальний хронічний коліт (панколіт).

2.Сегментарні коліти:

а) правосторонній коліт (тифліт);

б) лівосторонній коліт (сигмоїдит, проктит, проктосигмоїдит).

ІІІ. За морфологічними ознаками:

1. Поверхневий ХК.

2. Атрофічний ХК:

а) поверхневий кистозний;

б) глибокий кистозний коліт.

3. Колагеновий коліт.

ІV. за клінічними ознаками:

1. Фаза перебігу захворювання:

а) фаза загострення;

б) фаза ремісії.

2. за характером порушень моторної функції:

а) гіпомоторна;

б) гіпермоторна;

в) змішана дискінезія.

3. По важкості перебігу:

а) ХК легкого перебігу (1 ст.);

б) середньої важкості (2 ст.);

в) важкого перебігу (3ст.).

V. За наявністюі ускладнень:

1. солярит;

2. мезаденіт;

3. копростаз;

4.дизбактеріоз кишківника.

Ускладнення.

1. Гангліоніт - втягнення в патологічний процес гангліїв черевної по­рожнини.

2. Мезаденіт - поширення патологічного процесу на мезентеріальні лімфатичні вузли.

3. Кишкова непрохідність.

4. Пухлини товстої кишки.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 423 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)