АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Решітчаста кістка

Прочитайте:
  1. A. Клиноподібна кістка
  2. E. Стегнова кістка
  3. Кістка кисті (ossa manus).
  4. Кістка як орган
  5. КІСТКА ЯК ОРГАН
  6. Клиноподібна і решітчаста кістки.
  7. Ліктьова кістка (ulna).
  8. Лобова кістка
  9. Не відводиться і не прижимається до підошви; пальпується п’яткова кістка; коліно на відміну від ліктя має
  10. Охарактеризуйте будову кісток поясу верхньої кінцівки (тазова кістка).

Решітчаста кістка, os ethmoidale, непарна, її будова розглядається серед кісток мозкового черепу, хоча вона більшою частиною вона приймає участь в утворенні обличчя. Розміщуючись у центрі обличчя, вона дотикається до більшості із них. Приймає участь в утворенні порожнини носа і очниць і на цілому черепі закрита ними. Вона розвивається у зв’язку з носовою капсулою, на основі хряща, побудована із тонких кісткових платівок, які оточують повітряносні комірки. Кісткові платівки розміщені у вигляді літери “Т” в якій вертикальну лінію складає перпендикулярна платівка, lamina perpendicularis, а горизонтальну – решітчаста платівка, lamina cribrosa. Від останньої по боках перпендикулярної платівки звисають решітчасті лабіринти, labirinthi ethmoidales. В підсумку в решітчастій кістці виділяють 4 частини:

1. Решітчаста платівка, lamina cribrosa – прямокутна платівка, яка заповнює решітчасту вирізку лобової кістки. Вона пронизана, як решето, дрібними отворами (звідси і її назва), через які проходять гілочки нюхового нерву (близько 30). По її серединній лінії розміщується півнячий гребінь, crista galli (місце прикріплення твердої оболонки головного мозку).

2. Перпендикулярна платівка, lamina perpendicularis, є частиною носової перегородки.

3. Решітчастий лабіринт, labirinthi ethmoidales, являє парний комплекс кісткових повітряносних комірок, cellulae ethmoidales, прикритих зовні тонкою очничною платівкою, lamina orbitalis, яка утворює медіальну стінку очниці. Верхнім краєм очнична платівка з’єднується з очничною частиною лобової кістки, спереду – зі слізною кісточкою, ззаду – з клиноподібною і очничним відростком піднебінної, знизу - з верхньою щелепою; всі ці кістки прикривають крайні решітчасті комірки. На медіальному боці лабіринтів розміщуються дві носові раковини – верхня носова раковина, concha nasalis superior і середня носова раковина, concha nasalis media.

Раковини являють собою зігнуті кісткові платівки, завдяки чому поверхня слизової оболонки, яка їх покриває, збільшується.

Лицевий череп.

Кістки обличчя, ossa faciei, утворюють кісткові вмістища для органів чуття (зір, нюх), а також для початкових відділів травної (порожнина роту) і дихальної (порожнина носу) систем, що визначає їх будову. При цьому на них відобразились ті зміни в м’яких частинах голови, які обумовлені процесом олюднення мавпи – ведучим значенням праці, частковим перенесенням хватальної функції із щелеп на руки, які стали органами праці, розвитком членованої мови, розвитком головного мозку і його похідних – органів чуття, нарешті, вживання штучно приготовленої їжі, яка полегшує роботу жувального апарату.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 595 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)