АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Методи обстеження свідомості й самосвідомості

Прочитайте:
  1. II УЗ-обстеження (18-21 тиж.)
  2. II.Методи діагностики інфекції під час вагітності
  3. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  4. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  5. V. Методичне забезпечення
  6. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  7. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  8. VI. Методика
  9. VI. Методичне забезпечення
  10. VI. Методичне забезпечення

Під час бесіди з хворим у прямій і непрямій формах став­яться запитання, що дозволяють довідатися, наскільки правильно хворий орієнтується в місці, часі й людях, які його оточують Зокрема, хворого запитують, котра година, день тижня, число, місяць і рік, у якій установі він знаходиться, з ким розмовляє, хто його оточує.

Стан самосвідомості визначається за здатністю хворого правильно називати свої паспортні дані (стать, вік, число, місяць і місце народження, прізвище, їм' я, по батькові), повідомити свою біографію, дати характеристику своїх професійних, особистісних, характерологічних та інших особливостей і якостей

При вивченні ступеня ясності свідомості враховуються легкість І швидкість сприйняття хворим запитань лікаря, розуміння змісту найпростіших (і більш складних) запитань, швидкість, сила І виразність відповідних мовних, емоційних і поведінкових реакцій, загальний стан, наявність безумовних рефлексів

Дослідження внутрішньої картини хвороби містить у собі виявлення різних аспектів розуміння хворим свого захворювання і ставлення до нього 3 цією метою в процесі бесіди лікар цікавиться, як хворий оцінює важкість свого захворювання, причини, що викликали його, яким чином захворювання може відбитися на його майбутньому, які викликає внутрішні перживання, страхи, думки і т п.

Для дослідження самосвідомості можуть бути також використані експериментально-психологічні методи.Застосовуються наступні тести методика самооцінки Дембо—Рубінштейна, методика самооцінки тривоги, працездатності, активності, настрою і самопочуття (ТРАНС), шкала самоповаги Розенберга та ш

Методика самооцінки Дембо—Рубінштейна дозволяє одержати уявлення про те, як обстежуваний оцінює стан свого здоров'я, розумовий розвиток, характер і щастя

Методика ТРАНС (створена на кафедрі психіатра ХДМУ, аналог методики САН) дає можливість кількісної самооцінки обстежуваним своєї тривоги, працездатності, активності, настрою і самопочуття.

Методика самоповаги Розенберга застосовується для підлітків і виявляє глобальне самовідношення.

Контрольні запитання

1. Визначення понять «свідомість» ы «самосвідомість»

2. Етапи формування свідомості

З Властивості свідомості, складові частини свідомості

4. Рівні ясності свідомості

5 Поняття про несвідомі психічні явища

6. Варіанти фізіологічної зміни свідомості

7. Клініка різних ступенів вимикання свідомості

8. Методи дослідження свідомості й самосвідомості

 

Завдання для самоконтролю

 

1. Яка свідомість у дитини віком від 3 до 9 років?

A. Предметна

B. В Колективна

C. С Соціальна

D Індивідуальна

2. Яка властивість свідомості визначається здатністю розуміти свої дії і керувати ними?

А Безперервність

B. Зміст

C. Обсяг

D. Ясність

E. Жодне з них

 

3. Яка ознака входить до структури свідомості предметного світу?

A. Свідомість єдності особистості Із суспільством

B. Усвідомлення свого тілесного «Я»

C. Правильне орієнтування на місці

D. Адекватність емоційних переживань

E. Е Адекватна поведінка

F.

4. Яка властивість свідомості визначається змістом думок і переживань уданий момент?

А Ясність

В Безперервність

С Обсяг

D Зміст

Е Усі разом

 

5. У компанії, де святкують весілля однієї пари, зустрілися дівчина І хлопець, який нещодавно залишив цю дівчину. Побачивши його за столом, вона дуже розхвилювалася, почала згадувати, неприємні слова, сказані ним при розставанні. Коли гості почали проголошувати заздоровниці на честь молодих, раптом підхопилася, накинулася на молодика, почала душити його з криком: «ти — зрадник». Коли заспокоїлася, зніяковіла, змушена була піти додому. У якому стані свідомості знаходилася дівчина?

А Ясна свідомість

В Стомлення

С Афективно-звужепа свідомість

D Сопор

Е Непритомність

 

6. Хворий 68 років, який страждає на церебральний атеросклероз, на тлі підвищеного артеріального тиску лежать у постелі, не відповідає на звертання до нього. Обличчя гтеремовано. Очі заплющені. Родичі спо­чатку думали, що він спить, але тривалість цього стану стурбувала їх. Терміново викликали лікаря. При обстеженні виявилося: сухожильні рефлекси знижені, зіничні йкорнеальш — збережені. Нереагуєна Ін'єкції. Визначте стан свідомості хворого:

А Сопор

В Кома

С Оглушення

D Непритомність

Е Афективно-звужена свідомість

7. Жінка 22 років, одержавши звістку про раптову смерть подруги, сполотніла й упала на підлогу. Не відповідала на запитання, не реагувала на звертання, лежала в одній позі, не рухалася. Через 3хвилини розплю­щила очі, здивовано оглянула себе І присутніх. Запитала, що з нею сталося. Піднялася на ноги, сіла на стілець, скаржачись на шум у голові і на біль у руці, яку пошкодила при падінні. У якому стані свідомості знаходилася хвора?

A. Кома

B. Сопор

С Оглушення

D. Непритомність

E. Афективно-звужена

8 Хвора 62 років лікується в неврологічному відділенні з приводу це­ребрального атеросклерозу Звичайно адекватна, увічлива. Якось під час обходу лікар помітив, що хвора не розуміє його Інструкції, плутає назви медикаментів, не може точно назвати дату, пору року Наступного дня адекватна, розуміє рекомендації лікаря, Іоворить, що пам'ятає про вчорашню розмову на обході, але не може пояснити, що з нею було. Яке порушення свідомості у хворої?

А Оглушення

В Кома

С Афективно-звужена

D Ясне

Е Обнубіляція

9 Яка свідомість формується у віці від 16 до 22 років?

А Колективна

В Соціальна

С Індивідуальна

D Предметна

Е Неспляча

10. Після отруєння великою дозою сибазону, прийнятого Із сущидальною метою, хвору доставили до реанімаційного відділення. На запитання не відповідає Лежить Із заплющеними очима, не реагує на болюче роз­дратування (Ін'єкції}. Сухожильні рефлекси відсутні, зіничні, корнеальні відсутні Визначте стан свідомості хворої.

А Сопор

В Кома

С Оглушення

D Афективно-звужена свідомість

Е Обнубіляція

Завдання для самостійної роботи

Завдання 1.

Дослідження самовідношення (Методика Т.В. Дембо — С Я. Рубінштейна)

На аркуші паперу проводять чотири вертикальні лінії і говорять, що вони позначають щастя, розум, здоров'я, характер Верхній полюс відповідає 100% даної якості, нижній — його повна відсутність. Просять позначити на лінії своє місце. Здорові звичайно визначають своє місце на всіх шкалах ледь вище за середнє

Завдання 2.

Питальник для підлітків, що виявляє глобальне самовідношення

1 Я почуваю, що я гідна людина принаймні не менш, ніж інші

2 Я завжди схильний почувати себе невдахою

3 Мені вдається, я маю ряд гарних якостей

4 Я здатний дещо робити не гірше, ніж більшість

5 Мені здасться! маю чим пишатися

6 Я до себе добре ставлюся

7 У цілому я задоволений собою

8 Мені б хотіїося більше поважати себе

9 Іноді я ясно відчуваю свою марність

10 Іноді я думаю, що в усьому негарний

Питальник припускає 4 градації відповідей цілком згодний, згодний, не згодний, абсолютно не згодний

Питальник створювався і використовувався як одномірний, хоча про ведений пізніше факторний аналіз виявив два незалежних фактори самоприниження і самоповага. Самоповага існує і у відсутності самоприниження, і поряд з ним, в останньому випадку вона виступає в захисній функції.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1738 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)