АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Продуктивне (проліферативне) запалення

Прочитайте:
  1. БАНАЛЬНЕ І СПЕЦИФІЧНЕ ЗАПАЛЕННЯ
  2. Біологічно активні речовини – медіатори (модулятори) запалення
  3. Глава 10. Запалення
  4. Грануломатозне запалення
  5. Ділянка запалення характеризується значними змінами метаболізму.
  6. Ексудативне запалення
  7. Ексудація – це процес виходу рідини, білків, електролітів та формених елементів крові з судинного русла в осередок запалення.
  8. Еміграція лейкоцитів – це вихід лейкоцитів із кровоносних судин у осередок запалення.
  9. Етіологія запалення
  10. Етіологія запалення.

 

При продуктивному (проліферативному) запаленні характерною ознакою є превалювання процесів проліферації, тобто розмноження клітинних та тканинних елементів, у результаті чого виникають вогнищеві та дифузні клітинні інфільтрати.

Розрізняють такі види продуктивного запалення: інтерстиціальне; грануломатозне; гіперпластичні розростання запальної природи.

При інтерстиціальному запаленні клітинний інфільтрат міститься в інтерстиції внутрішніх органів і складається з гістіоцитів, лімфоцитів, лаброцитів. Пролонгація процесу призводить до розвитку склерозу, в основі якого лежить розростання сполучної тканини з ознаками атрофії паренхіматозних елементів органів (цироз печінки, нефроцироз, кардіо- склероз). Слід пам'ятати, що не завжди розростання сполучної тканини може мати запальне походження (нирки, серце).

При продуктивному запаленні може утворюватись поліпи та кондиломи. Трапляються вони на слизових оболонках та в місцях їх переходу в плоский епітелій. Так, при довготривалому запаленні слизових оболонок носа, шлунка, кишок, матки має місце розростання покривного епітелію разом з підлеглою тканиною, що призводить до утворення окремих вип'ячувань - поліпів.

У місцях плоского епітелію, що розташований поблизу призма- тичного (наприклад, анальний отвір, статеві органи) постійні виділення із слизової оболонки можуть подразнювати плоский епітелій, що призводить до розростання епітелію та прилеглої тканини і розвитку кондилом. Найчастіше це спостерігається при сифілісі, гонореї та інших захворюваннях хронічного характеру.

Грануломатозне запалення. В основі його лежить формування вузлика (гранульоми), що виникає в тканинах у результаті процесів проліферації та трансформації клітин. Загальноприйнятою є точка зору, згідно з якою грануломатозним називається запалення, що викликається нерозчинними або персистуючимі,, які повільно руйнуються, подразниками тканин та внутрішніх орпнів у результаті чого спостерігаються морфологічні зміни в них із формуванням своєрідних структур (гранульом). Це компактні скупчення макрофагів та/або епітеліоїдних клітин, що супроводжується появою додаткових ознак:

· інфільтрацією іншими клітинами - лімфоцитами, плазмоцитами, нейтрофілами, еозинофілами;

· наявністю фібробластів з розвитком склерозу;

· деструктивними змінами та некрозом.

Що стосується гранульом при гострих інфекційних захворюваннях (висипний гиф, черевний тиф, сказ та ін.), то їх розгля- дають як вогнищеві нешухлинного походження моноцитози.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1112 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)