АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Місцеві й загальні ознаки запалення

Прочитайте:
  1. I.Загальні положення
  2. БАНАЛЬНЕ І СПЕЦИФІЧНЕ ЗАПАЛЕННЯ
  3. Біологічно активні речовини – медіатори (модулятори) запалення
  4. Відмінні ознаки квашіоркору і аліментарного маразму
  5. Глава 10. Запалення
  6. Грануломатозне запалення
  7. Діагностичні ознаки вагітності
  8. Ділянка запалення характеризується значними змінами метаболізму.
  9. Ексудативне запалення
  10. Ексудація – це процес виходу рідини, білків, електролітів та формених елементів крові з судинного русла в осередок запалення.

П'ять класичних місцевих ознак гострого запалення:

При хронічному запаленні деякі з цих ознак можуть бути відсутні.

1. Почервоніння (rubor) — найяскравіша клінічна ознака запалення, вона зумовлена артеріальною гіперемією. Розвиток венозної гіперемії і стазу призводить до зміни червоного кольору на синюшний.

2. Припухлість (tumor) на початку запалення також пов'язана з гіперемією, а пізніше — із запальним набряком, інфільтрацією і проліферативними явищами.

3. Місцеве підвищення температури (calor) викликається інтенсивним обміном речовин у запальному вогнищі й збільшеним притоком артеріальної крові.

4. Біль (dolor) — постійна ознака запалення. Виникає внаслідок подразнення нервових закінчень медіаторами запалення і продуктами обміну: кінінами, гістаміном, молочною кислотою, іонами водню і натрію. Певне значення має механічне стискування рецепторів ексудатом.

5. Порушення функції (functio laesa) пов'язане з патологічними змінами обміну речовин, кровообігу, нервової та ендокринної регуляції. Суттєва роль у цьому належить і болю. Порушення функції може рути місцевим, але здебільшого страждає весь організм.

Загальні прояви запалення:

1. Порушенням обміну речовин (вуглеводного, білкового і жирового). При запаленні спостерігають відносне збільшення в крові вмісту глобулінів і фібриногену. Вміст альбумінів, навпаки, знижується. Зміна білкових фракцій призводить до зменшення альбуміно-глобулінового коефіцієнта. Переважання крупнодисперсних білків знижує заряд еритроцитів і прискорює їх осідання (ШОЕ).

2. Зміна складу крові. Накопичення в крові продуктів порушеного обміну і тканинного розпаду стимулює вихід зрілих нейтрофілів із кісткового мозку. В результаті загальне число лейкоцитів в одиниці об'єму крові зростає (лейкоцитоз). Збільшення молодих форм нейтрофілів (зсув вліво) свідчить про гострий перебіг запального процесу, а зрілих форм (зсув вправо) — про його згасання.

3. Підвищення температури тіла. Макрофаги та деякі інші клітини, що є в ексудаті, продукують інтерлейкін 1. Під його впливом підвищується загальна температура тіла, тобто виникає гарячка.

4. Накопичення токсичних речовин. Виділяють три групи токсинів за походженням: компоненти пошкоджуючих факторів, наприклад екзо- й ендотоксини бактерій; продукти розпаду тканин, зокрема низькомолекулярні поліпептиди; продукти руйнування фагоцитів. Інтоксикація може зумовити розвиток інфекційно-токсичного шоку.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 636 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)