АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Формування медичного фахівця

Прочитайте:
  1. Бюрократія й проблеми формування конституційної економіки
  2. Векторна теорія формування ЕКГ. ЕКГ, відведення. Походження зубців, сегментів, інтервалів ЕКГ.
  3. Вкажіть місце формування латеральної підшкірної вени.
  4. Гігієна медичного персоналу хірургічних відділень.
  5. Гігієна праці медичного персоналу
  6. Дайте визначення анатомії як науки, її значення для фахівця з фізичної культури та здоров’я людини.
  7. Для оцінки санітарного стану пологового будинку проведено обстеження медичного персоналу на бактеріоносійство. Які мікроорганізми особливо небезпечні для оточуючих?
  8. Для студентів VI курсу медичного факультету
  9. Екстрагенітальні захворювання у вагітних, які потребують спільного спостереження акушера-гінеколога і профільного фахівця
  10. Етапи формування свідомості

Медицина, у відмінності від інших наук, тісно пов'язана з долею людини, його здоров'ям і життям. Звідси випливають і особливі моральні якості лікаря. Найбільш повно вони визначаються поняттям «гуманізм», без якого медицина не має право на своє існування, тому що її основна мета - служити людині. Гуманізм складає етичну основу медицини, її мораль, а етика є теорією моралі. Мораль - одна з форм суспільної свідомості, під якою мають на увазі співвідношення свого індивідуального досвіду з смислом життя, із суспільним призначенням людини.

Що ж таке етика лікаря? Етика лікаря – це частина загальної етики, наука про моральність і поводження лікаря в сфері його діяльності, що включає в себе сукупність норм поводження й мораль, визначення почуття професійного обов'язку, честі, совісті й достоїнства лікаря. Лікарська етика як один з різновидів етики професійної являє собою «...сукупність принципів регулювання й норм поводження медиків, зумовлюваних особливістю їхньої практичної діяльності, положенням і ролі у суспільстві».

Своє практичне вираження етика медичного працівника знаходить у конкретних моральних принципах, що визначають його відношення до хворої людини в процесі спілкування з ним, його родичами. Весь цей моральний комплекс прийнятий визначати терміном «деонтологія» від грецького слова «deon» – обов'язок і «logos»- навчання. Таким чином, деонтологія - це навчання про обов'язок медичного працівника, сукупність етичних норм, необхідних йому для виконання своїх професійних обов'язків. Іншими словами, деонтологія – це практичне втілення морально-етичних принципів у діяльність лікаря, середнього й молодшого медичного персоналу. Вона спрямована на створення максимально сприятливих умов для ефективного лікування хворого, тому що слово й поводження лікаря (будь-якого медпрацівника), його манери, жести, міміка, настрій відіграють важливу роль (позитивну або негативну) у житті хворого, перебігу його захворювання.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 420 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)