АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підготовка пацієнта до проведення езофагогастродуоденоскопії. Асистування лікареві -________під час проведення процедури

Прочитайте:
  1. IV. Працевлаштування, освіта і професійна підготовка інвалідів
  2. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  3. V. Етапи проведення заняття
  4. VІ. Техніка проведення операції кесарева розтину в нижньому сегменті матки поперечним розтином.
  5. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  6. Виникнення та проведення нервового збудження.
  7. Водні процедури (обтирання, обливання, купання) мають гігієгічне та фізіологічне значення.
  8. Гідність пацієнта
  9. До проведення навчальної практики під керівництвом викладача №5
  10. До проведення практичного заняття № 5

Езофагогастродуоденоскопія — це ендоскопічне дослі­дження стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки за допомогою ендоскопа. Такий метод дослідження дозволяє діагностувати джере­ла гострих гастродуоденальних кровотеч, уточнювати діагноз вираз­кової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, новоутворення шлунка, поліпи, а також здійснювати біопсію слизової оболонки для гістологічного дослідження. За допомогою ендоскопа видаляють полі­пи, коагулюють кровоточиві судини, уводять лікарські препарати.

Протипоказання: серцево-легенева недостатність, гіпертоніч­на хвороба III стадії, аневризма аорти, гемофілія, гострі інфекційні респіраторні захворювання.

Перед дослідженням необхідно перевірити оптичну й освітлю­вальну системи приладу, прохідність каналів, подачу води та повітря


264 ________________________________*________________________________

(так роблять перед проведенням будь-якого ендоскопічного дослі­дження).

В ендоскопічному кабінеті має бути аптечка з серцево-судинними засобами, які збуджують дихальний центр, і десенсибілізувальними препаратами.

Попереджують пацієнта, щоб він напередодні о 18 год легко по­вечеряв, на дослідження з'явився вранці натще з рушником, який підкладають під голову, а потім використовують для протирання об­личчя пацієнта, а також гастроскопа в момент його видалення.

У разі потреби за призначенням лікаря пацієнтові проводять пре-медикацію: підшкірно вводять 0,5 мл 0,1 % розчину атропіну суль­фату, внутрішньом'язово — 2 мл 50 % розчину анальгіну. Доціль­ність попереднього введення знеболювальних засобів, спосіб уве­дення і дози лікар вирішує індивідуально. За призначенням лікаря здійснюють анестезію слизової оболонки ротової частини глотки 2 % розчином тримекаїну (лідокаїну, дикаїну) шляхом зрошення.

За наявності знімних зубних протезів пропонують пацієнтові вийняти їх, розстебнути тісний одяг, лягти на гастроскопічному столі на лівий бік з витягнутою лівою ногою, а праву ногу зігнути в колінному та кульшовому суглобах. Під голову пацієнта підклада­ють валик і підстеляють рушник. Пропонують пацієнтові зафіксу­вати руки таким чином, щоб вони не заважали лікареві виконува­ти обстеження.

Асистент лікаря (медична сестра) під час проведення гастродуо-деноскопії має широке коло обов'язків. Вона стежить за загальним станом пацієнта: оцінює колір шкіри, частоту пульсу, правильність положення пацієнта на столі; бере безпосередню участь у проведенні дослідження:

• фіксує голову пацієнта в такому положенні, щоб глотка та стра­вохід утворювали пряму лінію;

• стежить за положенням ротоблокатора;

• допомагає лікареві вводити ендоскоп і проводити його в стра­вохід, шлунок і дванадцятипалу кишку;

• пальпує живіт для виведення в поле зору і в зручну позицію від­повідних відділів шлунка;

• переміщує за вказівкою лікаря ендоскоп вгору-вниз, тримаю­чись за його гнучку частину;

• фіксує ендоскоп у потрібній позиції;

• видаляє ендоскоп.

Крім того, медична сестра бере участь у проведенні біопсії, вида­ленні новоутворень, виконанні лікувальних втручань. По закінченню

ЛАБОРАТОРНІ ТА ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

процедури допомагає пацієнтові підвестися; дезінфікує використа­не оснащення; відправляє біоматеріал у лабораторію.

Пацієнтові пропонують після езофагогастродуоденоскопії про­тягом 1—2 год не їсти, пити, а в разі проведення біопсії — протягом 24 год не їсти гарячу їжу.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 787 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)