АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підготовка пацієнта до колоноскопії. ---------------Асистування лікареві під час процедури

Прочитайте:
  1. IV. Працевлаштування, освіта і професійна підготовка інвалідів
  2. Водні процедури (обтирання, обливання, купання) мають гігієгічне та фізіологічне значення.
  3. Гідність пацієнта
  4. Засоби і методи обробк операційного поля. Підготовка рук до операції
  5. І САНІТАРНОГО ОБРОБЛЕННЯ ПАЦІЄНТА
  6. Крок 1. Загальна лікарська підготовка. 2005 - 2006
  7. М/с підходи до вирішення проблем пацієнта при інфаркті міокарда.
  8. Можливі проблеми пацієнта при гепатитах
  9. Можливі проблеми пацієнта при лептоспірозі
  10. Можливі проблеми пацієнта при СНІДі

Для огляду всіх відділів товстої кишки використовують гнучкий колоноскоп з волокнистою оптикою. Колоноскопія показа­на при повторних кровотечах, пов'язаних із захворюваннями товстої кишки, при підозрі на пухлину товстої кишки, наявності поліпів, хронічних виразок, неспецифічних запальних процесів.

Протипоказання: тяжкі форми неспецифічного виразкового коліту і хвороби Крона, при якій є небезпека профузної кровотечі; перфорація і загострення патологічного процесу в товстій кишці; виражена легенева і серцева недостатність; гіпертонічна хвороба III стадії; гемофілія; гострі захворювання органів черевної порож­нини з явищами перитоніту; гострі кишкові інфекційні захворю­вання та ін.

Дослідження краще проводити після іригоскопії, яка дозволяє уточнити анатомо-топографічні особливості товстої кишки. Коло­носкопії повинно передувати пальцеве дослідження прямої кишки і огляд відхідника за допомогою ректального дзеркала для виявлен­ня можливих патологічних процесів (тріщина, геморой).

Підготовка до колоноскопії така сама, як при іригоскопії. У разі потреби проведення екстреної колоноскопії (наприклад, при підозрі на непрохідність товстої кишки) підготовку обмежують сифонною клізмою; через 1/2—1 год після неї проводять колоноскопію.

Процедуру зазвичай проводять натще. За ЗО хв до дослідження пацієнтові за призначенням лікаря вводять підшкірно 1 мл 0,1 % розчину атропіну сульфату або 1 мл 0,2 % розчину платифіліну гідротартрату і 1 мл 1 % розчину промедолу або 2 мл 50 % розчину анальгіну (внутрішньом'язово).

Пацієнта кладуть на ендоскопічний стіл на лівий бік з підведени­ми до живота ногами. Після подолання ректосигмоїдального відділу товстої кишки пацієнт повертається на спину і в такому положенні лікар-ендоскопіст продовжує проводити колоноскопію. Медична сес­тра допомагає лікареві вводити за командою колоноскоп, стежить за станом пацієнта під час проведення процедури, виводить колоноскоп, здійснює туалет відхідника, дезінфікує використане оснащення.


266 _________________________________ * _________________________________

~~~~~~~~~ Підготовка пацієнта до ректороманоскопії. _______ Асистування лікареві під час процедури

Ректороманоскопію застосовують для об'єктивного до­слідження прямої кишки і дистального відділу сигмоподібної ободової кишки, а саме: виявлення запальних процесів, виразок, гемороїдаль­них вузлів, злоякісних і доброякісних новоутворень, одержання мазків та проведення біопсії. За допомогою ректороманоскопа можна огляну­ти слизову оболонку товстої кишки на відстані ЗО см від відхідника.

Протипоказання: тяжкий загальний стан хворого, гострі запаль­ні процеси в ділянці відхідника, рубцеві звуження прямої кишки.

Підготовка до ректороманоскопії включає в себе проведення очисних клізм напередодні ввечері і вранці за 1,5—2 год до дослі­дження. При значній кровоточивості слизової оболонки прямої і сиг­моподібної кишки дослідження здійснюють без попередньої підго­товки. Якщо хворий страждає від закрепу, йому протягом декількох днів до дослідження дають проносне (ЗО мл рицинової олії), щодня проводять очисну клізму. Останню клізму роблять уранці за 2 год до дослідження. Безпосередньо перед процедурою пацієнт повинен помочитися. Перед ректороманоскопією лікар проводить пацієнтові пальцеве обстеження прямої кишки. Його виконують не тільки з діагностичною метою, але й для того, щоб підготувати відхідниковий канал для введення ректороманоскопа. Завдяки змазуванню відхід­никового каналу вазеліном, а також деякому розтягненню сфінктера під час пальцевого дослідження введення ректороманоскопа прохо­дить переважно безболісно.

Підчас процедури пацієнтові надають колінно-ліктьове положен­ня — найбільш зручне для введення ректороманоскопа; пацієнт стає на коліна на стіл для перев'язок так, щоб ступні звисали за його край, а лікті чи плечі упирались у стіл. Друге можливе положення пацієн­та — лежачи на правому боці з трохи піднятим тазом.

Медична сестра асистує під час процедури лікареві і спостерігає за станом пацієнта.

При недостатній підготовці пацієнта дослідження припиняють і проводять повторну підготовку.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 640 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)