АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підготовка хворого до рентгенологічного __________дослідження нирок і сечових шляхів

Прочитайте:
  1. B. У хворого прикрита перфоративна виразка.
  2. IV. Працевлаштування, освіта і професійна підготовка інвалідів
  3. Real-time PCR (ПРЛ у реальному часі) та її застосування у вірусологічних дослідженнях.
  4. V. ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД ХВОРОГО
  5. А допомогою якого методу визначають функціональну здатність нирок?
  6. А) Загальне об’єктивне дослідження.
  7. А) приготування постелі хворого.
  8. А. Відновити прохідність дихальних шляхів.
  9. А. Рентгенівські методи дослідження.
  10. Амілоїдоз нирок

При рентгенологічному дослідженні нирок застосовують оглядову рентгенографію нирок та сечових шляхів, внутрішньо­венну (екскреторну) урографію та ретроградну пієлографію, при

_____________ ЛАБОРАТОРНІ ТА ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ _____________ 261

якій контрастний препарат уводять через катетер за допомогою цис­тоскопа в сечовід або навіть у ниркову миску.

Для рентгенологічного обстеження нирок і сечових органів вико­ристовують йодумісні контрастні речовини: верографін, урографін, уротраст, веротраст. Ці препарати можуть спричинити алергійні ре­акції і навіть анафілактичний шок. Тому за 2—3 доби до обстеження хворому проводять пробу на чутливість до йоду. Внутрішньовенно вводять 1 мл йодумісного препарату, використавши тест-ампулу, вміст якої розводять у 10 мл ізотонічного розчину натрію хлориду. У разі появи ознак йодизму обстеження відміняють.

Оскільки нирки розміщені за очеревиною, то інформативні ре­зультати їхнього рентгенологічного дослідження виходять лише в тому випадку, коли не буде накопичення газів у петлях кишечника, які розміщені спереду нирок. Дані обставини зумовлюють необхід­ність відповідної підготовки хворих. Протягом трьох днів перед до­слідженням хворий дотримується безшлакової дієти з виключенням продуктів, багатих на клітковину. Напередодні ввечері і вранці в день дослідження ставлять очисні клізми до чистої води. Безпосередньо перед дослідженням пропонують хворому звільнити сечовий міхур.

Спочатку роблять оглядовий знімок нирок і сечових шляхів і по ньому вирішують якість підготовки пацієнта. Потім внутрішньо­венно повільно вводять 40 мл рентгеноконтрастного препарату (ве­рографін, урографін та ін.), після чого послідовно здійснюють серію знімків. При отриманні урограм оцінюють положення, форму і роз­міри нирок, стан чашечно-мискової системи (наявність деформацій) і сечоводів (зміни просвіту, наявність конкрементів); сечового міху­ра (ознаки аденоми передміхурової залози); визначають функційну здатність нирок.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 761 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)