АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Аденовірусна інфекція

Прочитайте:
  1. II. ВІЛ-інфекція
  2. В ізоляторі оздоровчого табору знаходиться дитина 10 років з діагнозом “Кишкова інфекція”. Яке обстеження треба провести протягом 72-х годин від встановлення цього діагнозу?
  3. Вірусні повітряно-краплинні інфекції. Натуральна віспа. ВІЛ-інфекція. Сказ
  4. Гігієнічні вимоги до якості води шахтних колодязів. Дезінфекція.
  5. Гостра анаеробна інфекція. Профілактика газової гангрени і правця
  6. Гостра гнійна хірургічна інфекція
  7. Дезінфекція медичних термометрів
  8. Загальна гнійна інфекція (сепсис)
  9. ІІ. Менінгококова інфекція

Аденовірусні захворювання (pharyngoconjunctival fever-PCP – англ.) – гострі вірусні хвороби, що протікають з переважним ураженням органів дихання, очей і лімфатичних вузлів.

Етіологія

Аденовірусна інфекція має різноманітні клінічні прояви, оскільки викликається більше ніж 47 серотипами вірусів. Аденовіруси містять дезоксирибонуклеїнову кислоту (ДНК). Вірус тропний до всіх слизових оболонок, тому захворювання проявляється вираженим ексудативним компонентом. Типи 12 і 8 мають ще й онкогенні властивості. Серед усіх збудників групи ГРВІ аденовіруси найбільш стійкі в зовнішньому середовищі.

 

Епідеміологія

Джерелом інфекції є хворі з клінічно вираженими або стертими формами захворювання. Зараження відбувається повітряно-краплинним шляхом. Проте не виключена можливість і аліментарного шляху передачі інфекції. Захворюваність підвищується в холодну пору року. Особливо висока захворюваність у нових сформованих колективах (у перші 2-3 міс).

Патогенез

Воротами інфекції є переважно слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, рідше – кон'юнктиви. Аденовіруси розмножуються в слизовій оболонці з характерним поступовим, послідовним залученням в патологічний процес нижчих відділів дихального тракту. Репродукція аденовірусів може відбуватися в тканині кишечника, лімфатичних вузлах. Розмноження вірусу в лімфоїдної тканини супроводжується множинним збільшенням лімфатичних вузлів. Крім місцевих змін, аденовіруси спричиняють загальну токсичну дію на організм у вигляді лихоманки і симптомів загальної інтоксикації. Здатність аденовірусів до розмноження в епітеліальних клітинах дихального тракту, кон'юнктиви, кишечнику з виникненням в окремих випадках гематогенної дисемінації створює широкий діапазон клінічних проявів цієї інфекції, включаючи появу генералізованої лімфаденопатії і поширеною екзантеми.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 481 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)