АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІ. Менінгококова інфекція

Прочитайте:
  1. II. ВІЛ-інфекція
  2. Аденовірусна інфекція
  3. В ізоляторі оздоровчого табору знаходиться дитина 10 років з діагнозом “Кишкова інфекція”. Яке обстеження треба провести протягом 72-х годин від встановлення цього діагнозу?
  4. Вірусні повітряно-краплинні інфекції. Натуральна віспа. ВІЛ-інфекція. Сказ
  5. Гігієнічні вимоги до якості води шахтних колодязів. Дезінфекція.
  6. Гостра анаеробна інфекція. Профілактика газової гангрени і правця
  7. Гостра гнійна хірургічна інфекція
  8. Дезінфекція медичних термометрів
  9. Загальна гнійна інфекція (сепсис)

1. У людини, яка померла від інфекційного менінгіту, на розтині виявлено некрози та крововиливи в наднирники, що при житті супроводжувалось гострою наднирниковою недостатністю (синдром Уотерхауса-Фридериксена). Назвіть збудника цього захворювання.

A. *Менінгокок

B. Стафілокок

C. Стрептокок

D. Пневмокок

E. Гонокок

 

2. Дитина віком 8 років захворіла гостро. Клінічно спостерігалася нудота, блювота, головний біль. Через дві доби від початку захворювання наступила смерть. На аутопсії виявлено, що м’які мозкові оболонки різко повнокровні, просякнуті густим каламутним жовтувато-зеленуватим ексудатом на базальній поверхні головного мозку. Тканина мозку набрякла. Мигдалики мозочка збільшені в об’ємі. виражена странгуляційна борозна. Поставте діагноз.

A. *Менінгококова інфекція

B. Скарлатина

C. Коклюш

D. Дифтерія

E. Кір

 

3. Дитина 4-х років захворіла гостро. Клінічні прояви: нудота, блювання, головний біль. Через 2 доби від початку захворювання настала смерть. На розтині виявлено набряк головного мозку, мозкові оболонки різко повнокровні та просочені густим мутним жовто-зеленуватим гнійним ексудатом. Виберіть правильний діагноз:

A. *Менінгококовий лептоменінгіт

B. Скарлатина

C. Дифтерія

D. Кір

E. Менінгококовий назофарингіт

 

4. На розтині хворого виявлено: м’яка мозкова оболонка верхніх відділів півкуль головного мозку різко повнокровна, жовто-зеленого кольору, просочена гнійним та фібринозним ексудатом, що нагадує чіпець. Для якого захворювання характерна така картина?

A. *Менінгококового менінгіту

B. Туберкульозного менінгіту

C. Грипозного менінгіту

D. Менінгіту при сибірці

E. Менінгіту при висипному тифі

 

5. Дитина у 3-х річному віці померла при явищах глибокої церебральної коми. На розтині виявлено гнійні нашарування на поверхні м’якої мозкової оболонки в передніх відділах головного мозку, набряк мозку. Мікроскопічно – повнокрів’я і нейтрофільна інфільтрація м’яких мозкових оболонок. Вкажіть ймовірне захворювання?

A. *Менінгококовий менінгіт

B. Менінгіт при сибірці

C. Грипозний менінгіт

D. Туберкульозний менінгіт

E. Паротитний менінгіт

 

6. У ребенка 5 лет развился менинкогокковый менингит. Макроскопически: мягкие мозговые оболочки желто-зеленого цвета, отечые. Назовите форму воспаления.

A. *Фибринозно-гнойное

B. Серозное

C. Геморрагическое

D. Катаральное

E. Гнилостное

 

7. Ребенок 6 лет, заболел остро, заболевание началось с катарального назофарингита. Через 2 суток больной умер. На аутопсии: мягкие мозговые оболочки мозга резко полнокровны, отечны, пропитаны густой мутной желтовато-зеленоватой жидкостью. Мозг отечен, миндалики мозжечка увеличены в объеме, выражена странгуляционная борозда. Описанные изменения наиболее характерны для:

A. *Менингококковой инфекции

B. Гриппа

C. Коклюша

D. Дифтерии

E. Кори

 

8. У ребенка 5 лет появилась температура до 40°С, резкая головная боль, рвота, беспокойство, озноб. Через 4 дня появилась геморрагическая сыпь на коже, олигоурия и надпочечниковая недостаточность, что и послужило причиной смерти. При бактериологическом исследовании мазков из глотки обнаружен менингококк. Какая форма болезни обнаружена?

A. *Менингококкцемия

B. Менингококковый менингит

C. Менингоэнцефалит

D. Менингококковый назофарингит

E. Менингококковый енцефалит

 

9. У девочки 12 лет при вскрытии выявлено: множественные кровоизлияния в коже (преимущественно ягодиц, нижних конечностей), серозных и слизистых оболочках, в головном мозгу. В надпочечниках очаговый некроз и массивные кровоизлеяния, в почках- некротический нефроз, гнойный артрит, иридоциклит, васкулит. Выберите правильный диагноз.

A. *Менингококцемия

B. Сыпной тиф

C. Узелковый периартериит

D. Системная красная волчанка

E. Лучевая болезнь

 

10. При вскрытии ребенка 5 лет мягкие мозговые оболочки резко полнокровные, мутные, в виде желтовато-зеленоватого “чепчика”. Микроскопически: мягкая мозговая оболочка резко утолщена, полнокровна, пропитана гнойным эксудатом с наличием фибрина. О каком заболевании следует думать?

A. *Менингококковая инфекция

B. Туберкулез

C. Сибирская язва

D. Вирусный грипп

E. Корь

 

11. На вскрытии умершего ребенка 1,5 лет выявлены: геморрагические высыпания на коже, умеренная гиперемия и отек слизистой носоглотки, мелкие кровоизлияния в слизистых оболочках и внутренних органах, резкие дистрофические изменения в печени, миокарде, острый некротический нефроз, массивные кровоизлияния в надпочечниках. Для какого заболевания наиболее характерны обнаруженные изменения?

A. *Менингококковая инфекция

B. Скарлатина

C. Дифтерия

D. Корь

E. Сыпной тиф

 

12. У больного ребенка с высокой температурой и геморрагической сыпью по всему телу, смерть наступила внезапно. На вскрытии обнаружено кровоизлияние в оба надпочечника, поставлен диагноз сепсис. Назовите возбудителя для которого характерны эти изменения.

A. *Менингококк

B. Стафилококк

C. Стрептококк

D. Пневмококк

E. Цитомегаловирус

 

ІІІ. Сепсис

1. Жінка, віком 32 років, померла в післяпологовому періоді. На розтині були знайдені ознаки гнійного ендометриту, гнійний тромбофлебіт вен матки, множинні абсцеси легень, абсцеси нирок і селезінки, апостематозний міокардит та гнійний менінгіт. Вкажіть ускладнення післяпологового періоду, яке призвело до смерті.

A. *Септикопіємія

B. Септицемія

C. Хроніосепсис

D. Гострий септичний ендокардит

E. Затяжний септичний ендокардит

 

2. Після позалікарняного аборту у жінки пргресував гнійний ендо-міометрит зі смертельним наслідком. При розтині померлої виявлені чисельні абсцеси легень, субкапсулярні гнійнички в нирках, гіперплазія селезінки. Яка форма сепсису виникла у жінки?

A. *Септикопіємія

B. Септицемія

C. Хроніосепсис

D. Легеневий сепсис

E. Уросепсис

 

3. Хвора 20 років померла від інтоксикації через 8 днів після штучного позалікарняного аборту при терміні вагітності 14 – 15 тижнів. На розтині тіла померлої жовтувата окраска склери очей, шкіри, гнійно-некротичний ендометрит, багаточиленні гнійники в легенях, явна гіперплазія селезінки з великою кількістю нейтрофілів в її синусах. Яке ускладненя після аборту розвинулось у хворої?

A. *Септикопіємія

B. Септицемія

C. Геморрагічний шок

D. Хроніосепсис

E. Вірусний гепатит А

 

4. У женщины 30 лет умершей от сепсиса в исходе постабортного эндометрита при вскрытии обнаружены: гнойный эндометрит с гнойным лимфаденитом, абсцессы в легких, почках, миокарде, гиперплазия селезенки, дистрофические изменения паренхиматозных органов. Определите клинико-анатомическую форму сепсиса.

A. *Септикопиемия

B. Септицемия

C. Септический эндокардит

D. Гранулематозный сепсис

E. Хрониосепсис

 

5. У хворого 40 років за життя довгий час була висока температура, затемнення свідомості, бактеріємія. При розтині склера і шкіра жовтого кольору, крововиливи у серозних і слизових оболонках, збільшені лімфатині вузли та селезінка. Мікроскопічно в селезінці та лимфовузлах проліферація ретикулярних клітин. В серці, печінці, нирках – проміжне запалення, в стінках судин васкуліти, фібриноїдний набряк. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Септицемія

B. Септикопіємія

C. Гострий лімфолейкоз

D. Гострий недиференційований лейкоз

E. Хроніосепсис

 

6. На розтині померлого 18 років селезінка вагою 580 грамів, темно-червоного кольору на розрізі, дає рясний зскрібок пульпи. Гістологічно: виражена проліферація ретикулярних клітин, наявність великої кількості зрілих нейрофілів в сінусоїдних капілярах. Як правильно називати таку селезінку?

A. *“Септична”

B. “Сагова”

C. “Порфірова”

D. “Ціанотична”

E. “Лейкозна”

 

7. У хворого, що довгий час вживав наркотики, лихоманка, явища інтоксикації, піурія, на ехокардіографії виявлені масивні нашарування на клапанах серця. З крові висіяний стафілокок. Хворий помер від тромбоемболі легеневої артерії. Вкажіть на зміни серця, виявлені у хворого під час розтину.

A. *Поліпозно-виразковий ендокардит

B. Ендокардит Лібмана-Сакса

C. Дифузний вальвуліт

D. Гострий бородавчатий ендокардит

E. Зворотно-бородавчастий ендокардит

 

8. На розтині тіла померлої молодої людини, яка госпіталізована в стаціонар в стані мозкової коми і через деякий час померла, виявлено поширений тромбоемболічний інфаркт лівої півкулі мозку, а також велика септична селезінка, імунокомплексний гломерулонефрит, виразки в стулках аортального клапану, прикриті поліпоподібними тромбами з колоніями стафілококів. Яке захворювання привело до церебральної тромбоемболії?

A. *Септичний бактеріальний ендокардит

B. Септицемія

C. Гострий ревматичний вальвулит

D. Септикопіємія

E. Ревматичний тромбендокардит

 

9. У больной, перенесшей крупозную пневмонию и умершей при явлениях легочно-сердечной недостаточности, патологоанатом на вскрытии отметил некоторое утолщение полулуний аортального клапана, цвет их серовато-желтый с дефектами по линии смыкания и наличием крупных, до 2 см в диаметре, тромбов, что послужило основанием установить:

A. *Полипозно-язвенный эндокардит

B. Острый бородавчатый эндокардит

C. Возвратно-бородавчатый эндокардит

D. Диффузный эндокардит

E. Фибропластический эндокардит

 

10. У мужчины 40 лет умершего от одонтогенного сепсиса на вскрытии отбнаружено резкое утолщение полулунных клапанов аорты, они были белесоваты, непрозрачны, малоподвижны, на наружной поверхностии располагались тромботические наложения размером 1х1,5 см. О какой форме эндокардита идет речь?

A. *Полипозно-язвенный эндокардит

B. Диффузный эндокардит

C. Острый бородавчатый эндокардит

D. Фибропластический эндокардит

E. Возвратно-бородавчатый эндокардит

 

11. На вскрытии обнаружено: на наружной поверхности аортального клапана крупные (1-2 см) буровато-красные, легко крошащиеся наложения, прикрывающие язвенные дефекты. О каком заболевании можно думать?

A. *Полипозно-язвенный эндокардит

B. Возвратно-бородавчатый эндокардит

C. Острый бородавчатый эндокардит

D. Фибропластический эндокардит

E. Диффузный эндокардит

 

12. Молодий чоловік помер від наростаючої серцевої недостатності. При патоморфологічному дослідженні виявлені селезінка масою 500 гр., імунокомплексний гломерулонефрит, виразки півмісяцевих клапанів аорти, які прикриті поліпоподібними тромбами з колоніями бактерій. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

A. *Септичний бактеріальний ендокардит

B. Септицемія

C. Ревматичний тромбендокардит

D. Гострий ревматичний вальвуліт

E. Септикопіємія

 

13. Під час розтину чоловіка, у якого після поранення кінцівки виникло тривале нагноєння рани, і який помер при явищах інтоксикації, знайдено загальне виснаження, зневоднення, бура атрофія печінки, міокарду, селезінки, поперечно-смугастої мускулатури та амілоїдоз нирок. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Хроніосепсис

B. Септикопіємія

C. Септицемія

D. Хвороба Чорногубова

E. Бруцельоз

 

ІV. Сифіліс

1. У хворого М. 14 років, діагностована тріада Гетчинсона: зуби діжкоподібної форми, паренхіматозний кератит та глухота.. Для якої хвороби характерні виявлені зміни?

A. *Сифіліс

B. Токсоплазмоз

C. Проказа

D. Туберкульоз

E. Опісторхоз

 

2. Під час розтину тіла чоловіка 61 року, була діагностована аневризма висхідної частини та дуги аорти. Гістологічно в стінці аорти знайдені значні плазмоклітинні інфільтрати та ділянки фрагментації еластичних мембран та вогнища еластолізису. Діагностуйте форму та період розвитку сифілісу.

A. *Набутий третинний

B. Набутий первинний

C. Набутий вторинний

D. Набутий нейросифіліс

E. Природжений пізній сифіліс

 

3. При гистологическом исследовании биоптата шейки матки была обнаружена воспалительная инфильтрация с вовлечением стенок мелких сосудов, артерий и вен, наличие в инфильтрате плазматических клеток, лимфоцитов, эпителиоидных клеток с участками склероза и гиалиноза ткани. О каком заболевании следует думать?

A. *Сифилис

B. Туберкулез

C. Лейкоплакия

D. Эрозия шейки матки

E. Кондилома

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 696 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.014 сек.)