АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Бактерійні інфекції

Прочитайте:
  1. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  2. Вірогідний випадок інфекції, що спричинена вірусом грипу А (H1N1 Каліфорнія)
  3. Вірусні повітряно-краплинні інфекції. Натуральна віспа. ВІЛ-інфекція. Сказ
  4. Внутрішньоутробні інфекції. Причини. Симптоми. Діагностика. Лікування.
  5. Інтранатальні бактеріальні інфекції
  6. Класифікація хірургічної інфекції.
  7. Найбільш епідеміологічно загрозливим стосовно ВІЛ-інфекції є (виберіть всі правильні
  8. Основні шляхи поширення інфекції (шляхи проникнення інфекції в рану).
  9. Пригадати мікробіологічні характеристики основних збудників гострої хірургічної специфічної інфекції.

І. Дифтерія

1. На розтині тіла дівчинки 16 років, було знайденo, що поверхня зіву та мигдаликів вкрита білувато-жовтими плівками, які міцно пов’язані з підлеглою сполучною тканиною, серцеві камери дилятовані, міокард тьмяний та в’ялий, помірно строкатий. Мікроскопічно в міокарді зайдені множинні вогнища некрозу кардіоміоцитів та ознаки їх жирової дистрофії, незначні вогнищеві інфільтрати інтерстицію. Діагностуйте захворювання.

A. *Дифтерія

B. Кір

C. Скарлатина

D. Грип

E. Коклюш

 

2. У юнака 18 років, який захворів гостро і помер від інфекційно-токсичного шоку, на автопсії виявлено збільшені мигдалики, вкриті сіро-білими плівками, що поширюються на піднебінні дужки, набряк м’яких тканин шиї. При гістологічному дослідженні: некроз епітелію мигдаликів та дужок, підлеглі тканини просякнуті фібринозним ексудатом, який утворює масивні нашарування на поверхні. Діагностуйте захворювання

A. *Дифтерія

B. Скарлатина

C. Аденовірусна інфекція

D. Інфекційний мононуклеоз

E. Стафілококова інфекція

 

3. Під час огляду ротової порожнини дівчинки 9 років було знайдено, що поверхня стінок зіву та мигдаликів вкрита біло-жовтими плівками, регіональні лімфатичні вузли збільшені. Гістологічно у видалених мигдаликах встановлено, що поверхневий епітелій частково некротизований та вкритий плівчастими нашаруваннями фібрину з домішкою нейтрофілів. У післяопераційному періоді з’явилися клінічні ознаки міокардиту та ниркової недостатності. Діагностуйте захворювання.

A. *Дифтерія

B. Скарлатина

C. Важка форма грипу

D. Первинна фолікулярна ангіна

E. Первинна апостематозна ангіна

 

4. У дитини при огляді зіву виявлені жовто-білі плівки фібрину, які вкривають мигдалики, піднебінні дужки і важко знімаються шпателем. Встановлено діагноз інфекційного захворювання. Назвіть його збудника.

A. *Коринебактерія дифтерії

B. Мікобактерія туберкульозу

C. Мікобактерія лепри

D. Паличка сибірки

E. Вібріон холери

 

5. У девочки 5 лет наблюдается высокая температура и боль в горле. Объективно: отек мягкого неба, на миндалинах серые пленки, которые трудно отделяются, оставляя глубокие кровоточащие дефекты ткани. Какое из нижеперечисленных заболеваний наиболее вероятно:

A. *Дифтерия зева

B. Ангина Симоновского-Венсанса

C. Лакунарная ангина

D. Инфекционный мононуклеоз

E. Некротическая ангина

 

6. У ребенка 6 лет при осмотре зева обнаружено: слизистая зева и миндалин гиперемирована, миндалины увеличены, покрыты плотными, белесовато-желтыми пленками, которые удаляются с трудом. На месте удаления остается глубокий дефект ткани. Мягкие ткани шеи отечны, регионарные лимфатические узлы шеи увеличены, болезнены. О каком заболевании можно думать?

A. *Дифтерия

B. Скарлатина

C. Корь

D. Паротит

E. Аденовирусная инфекция

 

7. Заболевание ребенка началось с высокой температуры, боли в горле, припухлости подчелюстных лимфатических узлов. При осмотре зева слизистая отечна, умеренно гиперемирована, миндалины увеличены, покрыты серовато-беловатыми пленчатыми наложениями, плотно спаянными с надлежащей тканью, при попытке снятия которых образуется кровоточащие дефекты. Для какого заболевания характерны обнаруженные изменения?

A. *Дифтерия

B. Катаральная ангина

C. Скарлатина

D. Менингококковая инфекция

E. Корь

 

8. У ребенка 4 лет появилась резкая боль при глотании, выраженный отек шеи, температура тела повысилась до 40°С. При осмотре на миндалинах определяются серовато-желтые пленки, которые снимаются с большим трудом, при удалении пленок под ними обнаруживаются кровоточащие язвы. Какой наиболее вероятный диагноз у больного?

A. *Дифтерия

B. Скарлатина

C. Корь

D. Менингококковый назофарингит

E. Грипп

 

9. Дівчинка віком 5 років захворіла на дифтерію. На третю добу померла від асфіксії внаслідок справжнього крупу. На розтині встановлено, що слизова оболонка гортані, трахеї та бронхів стовщена, набрякла, тьмяна, покрита сіруватими плівками, які легко відокремлюються. Про який патологічний процес свідчать морфологічні зміни у гортані:

A. *Крупозне запалення

Серозне запалення

Дифтероїдне запалення

Дифтеритичне запалення

Катаральне запалення

 

10. У дитини з помірно вираженою загальною інтоксикацією виявлена дифтерія з ураженням крупних бронхів. Який вид запалення характерний для цього виду дифтерії?

A. *Крупозне

B. Дифтеритичне

C. Альтеративне

D. Геморагічне

E. Продуктивне

 

11. При мікроскопічному дослідженні міокарду дівчинки, яка померла від дифтерії внаслідок серцевої недостатності зайдені: жирова дистрофія та множинні ділянки некрозу кардіоміоцитів, незначні вогнищеві клітинні інфільтрати інтерстицію. Про який міокардит йде мова?

A. *Альтеративний міокардит

B. Дифузний ексудативний міокардит

C. Вогнищевий ексудативний міокардит

D. Інтерстиціальний міокардит

E. Гранульоматозний міокардит

 

12. На розтині тіла хлопчика 8 років, що хворів на дифтерію зіва та мигдаликів і помер на другий тиждень від початку захворювання, виявлено зміни в міокарді у вигляді дрібновогнищевих некрозів міокардиоцитів, набряку строми з незначною лімфоцитарною інфільтрацією. Діагностуйте вид міокардиту.

A. *Альтеративний

B. Септичний

C. Гранулематозний

D. Інтерстиційний

E. Вогнищевий проміжний ексудативний

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 534 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)