АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Цитомегаловірусна інфекція

Прочитайте:
  1. II. ВІЛ-інфекція
  2. Аденовірусна інфекція
  3. В ізоляторі оздоровчого табору знаходиться дитина 10 років з діагнозом “Кишкова інфекція”. Яке обстеження треба провести протягом 72-х годин від встановлення цього діагнозу?
  4. Вірусні повітряно-краплинні інфекції. Натуральна віспа. ВІЛ-інфекція. Сказ
  5. Гігієнічні вимоги до якості води шахтних колодязів. Дезінфекція.
  6. Гостра анаеробна інфекція. Профілактика газової гангрени і правця
  7. Гостра гнійна хірургічна інфекція
  8. Дезінфекція медичних термометрів
  9. Загальна гнійна інфекція (сепсис)
  10. ІІ. Менінгококова інфекція

1. Больной с пересаженной почкой получал иммуносупрессивную терапию, умер от интоксикации. При морфологическом исследовании в легких, почке, поджелудочной железе обнаружены гигантские клетки с крупными ядрами и светлым ободком, напоминающими глаз совы. Назовите заболевание.

A. *Цитомегалия

B. Туберкулез

C. Сифилис

D. Лепра

E. Чума

Малярія

1. Хворий доставлений у лікарню в стані глибокої церебральної коми. Відомо, що за життя у нього мали місце періодичні приступи лихоманки. На секції виявлено забарвлення у сіро-аспідний колір головного мозку, лімфатичних вузлів, збільшених печінки і селезінки. Гістологічно в зазначених органах мав місце гемомеланоз і гемосидероз. Який з діагнозів найбільш ймовірний

A. *Малярії

B. Гемолітичної анемії

C. Адисонової хвороби

D. Септицемії

E. Чорної віспи

2. Під час розтину трупа чоловіка 55 років, який протягом останніх восьми років хворів на хронічну форму тропічної малярії, виявлено, що сіра речовина головного мозку та селезінка аспідно-сірого кольору. Який пігмент зумовив таке забарвлення?

*Гемомеланін

Ліпофусцин

Гематопорфірин

Меланін

Гемосидерин

3. На вскрытии женщины, из средней Азии, длительное время страдавшей изнуряющей лихорадкой, были обнаружены увеличенные печень и селезенка аспидно-черного цвета. Костный мозг гиперплазирован, такого же цвета. Кора головного мозга серо-дымчатого цвета. Для какого заболевания характерны такие изменения?

A. *Малярия

B. СПИД

C. Сыпной тиф

D. Сепсис

E. Гепатит

4. На вскрытии умершего, приехавшего из тропической страны, обнаружен гемомеланоз печени, селезенки и элементов ретикулоэндтелиальной стромы. Для какого заболевания характерны такие изменения?

A. *Малярия

B. Дизентерия

C. Сахарный диабет

D. Сыпной тиф

E. Грипп

Актиномікоз

1. У чоловіка 40 років в ділянці шиї виникло почервоніння та набряк шкіри і з часом розвинувся невеликий гнійник. На розрізі осередок щільний, жовто-зеленого забарвлення. В гнійних масах видно білі крупинки. Гістологічно виявлено друзи грибка, плазматичні та ксантомні клітини, макрофаги. Вкажіть найбільш ймовірний вид мікозу.

A. *Актиномікоз

B. Аспергільоз

C. Кандидоз

D. Споротрихоз

E. Кокцидіоїдомікоз

2. На аутопсии больной умершей при явлениях тяжелой интоксикации выявлено: левая миндалина увеличена, плотная, на разрезе сотовидная – с множеством полостей, заполненных желтовато-зеленоватым содержимым; гнойное расплавление мягких тканей шеи и клетчатки переднего средостения. Микроскопически: множество абсцессов, в центре которых интенсивно базофильные образования, состоящие из коротких палочкоподобных элементов, одним концом прикрепленных к общему центру. Эти изменения характерны для:

A. *Актиномикоза

B. Амебиаза

C. Лейшманиоза

D. Бруцеллеза

E. Скарлатины

Лямбліоз

1. У хлопчика семи років з’явилися болі в ділянці пупка, незначне здуття живота, гурчання, нудота. Протягом тижня закрепи замінювалися проносами (випорожнення жовтуваті з незначною домішкою слизу). Стілець частий, випорожнення рідкі, із значною кількістю слизу, який мав зелене забарвлення і пінистий вигляд. Мікроскопічне дослідження біопсії різних відділів кишк показало наявність у слизовій оболонці 12-ти палої кишки серпоподібних трофозотів на поверхні мікроворсин епітеліальних клітин та ентероколіт з помірною лімфогістіоцитарною інфільтрацією слизової оболонки. Поставте діагноз.

A. *Лямбліоз

B. Кампілобактерний ентероколіт

C. Дизентерію

D. Сальмонельоз

E. Амебіаз

Ехінококоз

1. Під час розтину в печінці померлого був виявлений утвір у вигляді міхура округлої форми з гладкою поверхнею діаметром 5 см. В його порожнині знаходилася велика кількість дрібних міхурців з прозорим безбарвним вмістом. Тканина печінки навколо міхура склерозована. Вкажіть ймовірний патологічний процес.

A. *Гідатидозний ехінококоз

B. Альвеококоз

C. Цистицеркоз

D. Опісторхоз

E. Шистосомоз

2. При гистологическом исследовании печени обнаружен пузырь, имеющий хитиновую и белочную оболочку, заполненный бесцветной прозрачной жидкостью. При каком заболевании могут наблюдаться такие изменения?

A. *Эхинококкоз

B. Балантидиаз

C. Цистицеркоз

D. Описторхоз

E. Шистосомоз


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 410 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)