АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІ. Дизентерія

1. На розтині у померлого хворго в сигмоподібній та прямій кишці множинні червоні виразки неправильної форми, між якими слизова вкрита брудно-сірою плівкою. Вкажіть етіологію захворювання:

A. *Шигела

B. Амеба

C. Мікобактерія туберкульозу

D. Сальмонела

E. Стафілококовий ентеротоксин

 

2. Який мікроорганізм спричиняє бактеріальну дизентерію?

A. *Шигела

B. Амеба

C. Стафілокок

D. Кишкова паличка

E. Мікобактерія

 

3. На розтині чоловіка похилого віку, який протягом останніх 2 тижнів страждав від гострого розладу кишківника виявлені зміни у прямій та сигмоподібній кишках: на поверхні та між складками слизової оболонки відмічається фібринозна коричнево-зелена плівка. Стінка кишки потовщена, порожнина різко звужена. Мікроскопічно виявляється проникаючий на різну глибину некроз слизової оболонки, некротичні маси пронизані нитками фібрину, фокуси геморагій та лейкоцитарної інфільтрації. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Фібринозний дизентерійний коліт

B. Катаральний дизентерійний коліт

C. Виразковий дизентерійний коліт

D. Черевний тиф, стадія некрозу

E. Черевнотифозна форма холери

 

4. У померлого 67 років на розтині знайдені ознаки фібринозного запалення в товстому кишківнику. Ваш діагноз:

A. *Дизентерія

B. Амебіаз

C. Черевний тиф

D. Холера

E. Балантидіаз

 

5. У хворого на 5-й день від початку діареї при колоноскопії в слизовій оболонці прямої кишки знайдені сіро-зелені плівчасті нашарування, щільно фіксовані з підлеглою тканиною. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. *Дизентерія

B. Черевний тиф

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Сальмонеллез

E. Хвороба Крона

 

6. При розтині померлої дитини, яка страждала на діарею, виявлено ексикоз і поширений фібринозний коліт. В мазку-відбитку слизової оболонки виявлені грам-негативні палички. Ваш попередній діагноз?

A. *Дизентерія

B. Холера

C. Стафілококова кишкова інфекція

D. Черевний тиф

E. Сальмонельоз

 

7. На розтині тіла чоловіка віком 46 років у прямій і сигмовидній кишці на слизовій оболонці виявлено множинні коричнево-зелені нашарування, крововиливи, у просвіті кишки слиз, невелику кількість крові, гістологічно – фібринозний коліт. При бактеріологічному дослідженні вмісту кишки висіяно Shigella sonnеi. Діагностуйте виявлене на секції захворювання.

A. *Дизентерія

B. Холера

C. Сальмонельоз

D. Ієрсініоз

E. Хвороба Крона

 

8. При микроскопическом исследовании прямой кишки обнаружены крупные очаги некроза слизистой оболочки, некротические массы пропитаны фибрином, образуя пленку. Слизистая и подслизистая оболочка по периферии участков некроза полнокровные, оттечные с кровоизлияниями и лейкоцитарной инфильтрацией, Какое заболевание можно предположить?

A. *Дизентерия

B. Холера

C. Амебиаз

D. Брюшной тиф

E. Сальмонелез

 

9. Хворий помер на 3-й день після операції з приводу перфорації стінки товстої кишки з явищами розлитого гнійного перитоніту. На розтині: слизова оболонка стінки товстої кишки потовщена, вкрита фібриновою плівкою, поодинокі виразки проникають на різну глибину; гістологічно: некроз слизової, фібрину, інфільтрація лейкоцитами з фокусами геморагій. Ускладнення якого захворювання стало причиною смерті хворого?

A. *Дизентерія

B. Черевний тиф

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Хвороба Крона

E. Амебіаз

 

10. У больного 30 лет с дизентерией, которая подтверждена бактериологически появились признаки парапроктита. О какой наиболее вероятной стадии местных изменений идет речь у данного больного?

A. *Стадия образования язв

B. Фибринозный колит

C. Фолликулярный колит

D. Катаральный колит

E. Стадия заживления язв

 

11. Слизова оболонка товстої кишки у померлого при дизентерії на розтині повнокрівна, покрита плівкою сірого кольору, що відривається із зусиллям. Який вид запалення розвинувся в кишці у хворого?

A. *Дифтеритичне запалення

B. Крупозне запалення

C. Геморагічне запалення

D. Серозне запалення

E. Катаральне запалення

 

12. У чоловіка віком 50 років, який гостро захворів, діагностовано дизентерію. Смерть наступила на 8-й день захворювання. Під час розтину виявлено потовщену стінку сигмовидної та початкових відділів прямої кишки, фібринозну плівку на поверхні слизової. Гістологічно: глибокий некроз слизової оболонки з просяканням некротичних мас фібрином. Який вид коліту мав місце у хворого?

A. *Дифтеритичний коліт

B. Катаральний коліт

C. Виразковий коліт

D. Постдизентерійний коліт

E. Гангренозний коліт

 

13. При вскрытии ребенка 9 лет в слизистой оболочке прямой кишки обнаружены множественные неправильной формы дефекты различной глубины с неровными краями. а также серо-белые пленки, плотно спаянные с подлежащей тканью. О каком заболевании следует думать?

A. *Дизентерия

B. Сальмонеллез

C. Холера

D. Брюшной тиф

E. Амебиаз

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 486 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)