АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

II. ВІЛ-інфекція

Прочитайте:
  1. Вірусні повітряно-краплинні інфекції. Натуральна віспа. ВІЛ-інфекція. Сказ

1. У померлого 44 років, громадянина України, за результатами розтину встановлено поєднання пневмоцистної пневмонії, саркоми Капоші та В-клітинної лімфоми. В анамнезі невпорядковані статеві контакти. Що є найбільш вірогідним?

A. *Інфекція вірусом імунодефіциту людини, стадія СНІДу

B. Інфекція вірусом імунодефіциту людини, стадія преСНІДу

C. Вторинний імунодефіцит внаслідок первинної В-клітинної лімфоми

D. Вторинний імунодефіцит внаслідок саркоми Капоші

 

2. Який клон імунокомпетентних клітин уражується при інфікуванні вірусом імунодефіциту людини?

A. *Т-лімфоцити хелпери

B. В-лімфоцити

C. Т-лімфоцити кіллери

D. Макрофаги

E. Клітини пам’яті

 

3. У больного с наркоманией по результатам клинико-лабораторного исследования поставлен диагноз СПИД. Укажите возбудителя данного заболевания.

A. *Ретровирусы

B. Аденовирусы

C. Реовирусы

D. Риновирусы

E. Энтеровирусы

 

4. У больного с наркоманией длительно отмечалась лихорадка, генерализованная лимфоаденопатия, снижение массы тела. Смерть наступила от пневмоцистной пневмонии. Ваш предположительный диагноз.

A. *СПИД

B. Лимфосаркома

C. Туберкулез

D. Сепсис

E. Лимфолейкоз

 

5. При аутопсии умершего наркомана, на коже дистальных отделов нижних конечностей обнаружены багрово-красные пятна, бляшки и узлы (саркома Капоши). Выявлена также острая пневмония, вызванная пневмоцистами. Для какого заболевания характерны данные изменения?

A. *СПИД

B. Грипп

C. Корь

D. Дифтерия

E. Сибирская язва

 

6. У 30-річного померлого наркомана, який страждав на ВІЛ-інфекцію при патоморфологічному дослідженні виявлено, що обидві легені ущільнені, темно-бордово-сірі, мало повітряні, міжальвеолярні перетинки густо інфільтровані лімфоцитами, частина альвеолоцитів трансформовані у великі клітини, з центрально розташованим круглим ядром зі світлим обідком, і які нагадують “совине око”. Яка опортуністична інфекція викликала пневмонію у даного хворого.

A. *Цитомегаловірус

B. Пневмоциста карінії

C. Атипова мікобактерія

D. Герпес-вірус

E. Токсоплазма

 

7. У хворого з клініко-лабораторними проявами набутого імунодефіциту, зумовленого ВІЛ-інфекцією на шкірі дистальних відділів нижніх кінцівок розташовуються множинні темно-червоного кольору плями, бляшки. Гістологічно в біоптаті шкіри з цих ділянок визначається пухлинна тканина, яка складається з множинних новоутворених, хаотично розташованих тонкостінних судин і пучків веретеноподібних клітин. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

A. *Саркома Капоши

B. Лімфома шкіри

C. Дерматомікоз

D. Базальноклітинний рак

E. Запальний дерматит

 

III. Натуральна віспа і сказ: –

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 582 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)