АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вірусні повітряно-краплинні інфекції. Натуральна віспа. ВІЛ-інфекція. Сказ

Прочитайте:
  1. Антибіотики (2), ПРОТИГРИБКОВІ, ПРОТИВІРУСНІ
  2. Внутрішньоутробні інфекції. Причини. Симптоми. Діагностика. Лікування.
  3. Гострі респіраторні вірусні захворювання
  4. Класифікація хірургічної інфекції.
  5. Натуральная оспа
  6. Натуральная оспа
  7. ОСПА НАТУРАЛЬНАЯ
  8. Пригадати мікробіологічні характеристики основних збудників гострої хірургічної специфічної інфекції.
  9. Противірусні засоби.

І. ГРВІ

1. На розтині у померлого хлопчика, віком 8 років, в обох легенях виявлено перибронхіальні ділянки ущільнення неправильної форми різних розмірів, червоного кольору, які вибухають або інколи западають відносно поверхні розрізу легеневої тканини, з вибухаючих ділянок розрізу стікає червона рідина. Найбільш вірогідна етіологія хвороби:

A. *Вірус грипа

B. Паличка Фридлендера

C. Стрептокок пневмонії

D. Повна обтурація окремих бронхів

E. Часткова обтурація окремих бронхів

 

2. У 30-річного чоловіка, який хворів на гостре респіраторне захворювання та помер при явищах гострої легенево-серцевої недостатності, під час розтину знайдено фібринозно-геморагічне запалення в слизовій оболонці гортані та трахеї, деструктивний панбронхит, збільшені легені, яки мають пістрявий вигляд за рахунок абсцесів, крововиливів, некрозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Грип

B. Парагрип

C. Респіратрно-синцитіальна інфекція

D. Кір

E. Аденовірусна інфекція

 

3. Чоловік віком 42 роки помер при явищах вираженої інтоксикації і дихальної недостатності. На розрізі тканина легень у всіх відділах строката, з множинними дрібновогнищевими крововиливами та вогнищами емфіземи. Гістологічно у легенях: геморагічна бронхопневмонія з абсцедуванням, у цитоплазмі клітин епітелію бронхів еозинофільні і базофільні включення. Діагностуйте виявлене на секції захворювання.

A. *Грип

B. Парагрип

C. Аденовірусна інфекція

D. Респіраторно-синцитіальна інфекція

E. Стафілококова бронхопневмонія

 

4. У хворого 60 років, який скаржився на субфебрильну температуру, головний біль та кашель з мокротою протягом 10 днів, задуху. Через 6 діб настала смерть. На розтині слизові, серозні та мозкові оболонки, просочені кров’ю, у легенях ознаки інтерстиційної пневмонії, що викликана вірусом, і бронхопневмонії, що пов’язана із вторинною інфекцією, геморагії та ателектази. Ваш діагноз:

A. *Грип

B. Кір

C. Ентеровірусна інфекція

D. Натуральна віспа

E. ВІЛ-інфекція

 

5. Під час патологоанатомічного дослідження тіла хлопчика 5 років, який хворів на ГРВІ, було знайдено: серозно-геморагічний риноляринго- трахеобронхіт з ділянками некрозу слизової оболонки в трахеї і бронхах; в легенях – множинні вогнища серозно-геморагічної пневмонії з поодинокими гіаліновими мембранами в просвітах альвеолярних ходів. Діагностуйте форму грипу.

A. *Важка

B. Легка

C. Середньої важкості

D. Грипозний токсикоз

E. Велика строката легеня

 

6. Хворий 67 років мав важку форму грипу з летальним наслідком. На секції зміни в легенях були подібні змінам “великих строкатих легень”. При мікроскопічному дослідженні виявлено: різке повнокрів’я судин, крововиливи, набряк легеневої тканини, в просвіті бронхів і альвеол ексудат, який містить переважно еритроцити. Про який характер запалення легень свідчать ці морфологічні ознаки?

A. *Геморагічна бронхопневмонія

B. Катаральна бронхопневмонія

C. Гнійна бронхопневмонія

D. Десквамативна бронхопневмонія

E. Фібрінозна пневмонія

 

7. У хворого з важким перебігом респіраторної вірусної інфекції з'явилися клінічні ознаки прогресуючої серцевої недостатності, яка призвела до смерті хворого на 2-му тижні захворювання. На розтині серце зі значним розширенням порожнин, в'яле. Гістологічно в міокарді виявляється повнокрів'я мікросудин і дифузна інфільтрація строми лімфоцитами і гістіоцитами. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

A. *Міокардит

B. Стенокардія

C. Гостра коронарна недостатність

D. Інфаркт міокарду

E. Кардіоміопатія

 

8. Больной заболел гриппом, умер на 2-ой день от интоксикации. Назовите вид возбудителя.

A. *Вирус

B. Бактерия

C. Грибы

D. Бледная трепонема

E. Микоплазма

 

9. При вскрытии трупа больного, умершего от легочной недостаточности обнаружено увеличенное легкое с очагами темно-красного, розовато-желтого цвета "большое пестрое легкое", некротический трахеобронхит. Каким заболеванием наиболее вероятно страдал больной?

A. *Гриппозная пневмония

B. Крупозная пневмония

C. Казеозная пневмония

D. Фиброзирующий альвеолит

E. Коревая пневмония

 

10. На вскрытии в легком обнаружены множественные очаги до 2,5 см. в диаметре округлой формы, плотноватые, безвоздушные, без четких границ, ярко-красного цвета. При микроскопическом исследовании в просвете альвеол найдены эритроциты, небольшое количество лимфоцитов. Описанные изменения характерны для:

A. *Гриппозной пневмонии

B. Крупозной пневмонии

C. Геморрагического инфаркта легкого

D. Коревой пневмонии

E. Аспирационной пневмонии

 

11. Больной умер при явлениях дыхательной недостаточности. Заболел остро 4 дня назад, температура тела - 40°С, явления катара верхних дыхательных путей в течение суток сменились приступами непродуктивного кашля, болью в грудной клетке, одышка в течение 2 суток прогрессировала. В лечебное учреждение привезен скорой помощью (вызвли соседи), без сознания, с дыхательной недостаточностью III ст., сердечно-сосудистой недостаточностью III А ст., температура тела – 39°С, явления гипоксии ЦНС. Несмотря на квалифицированную медицинскую помощь больной, скончался через сутки после госпитализации. На вскрытии: легкие большие, пестрые серо- красные очаги пневмонии сменяются темно-красными зонами полнокровия, а также отдельные участки легких с множественными мелкими кровоизлияниями. не спадаются на разрезе, в бронхах разных калибров – панбронхит с участками воспалительной инфильтрации, лизирования и некроза. Наиболее вероятный диагноз:

A. *Гриппозная пневмония

B. Обострение хронического бронхита

C. Инфаркт миокарда

D. Сыпной тиф

E. Сальмонеллез

 

12. Больной заболел остро. Предъявлял жалбы на озноб, повышение температуры до 40 °С, головную боль, кашель, одышку. На 5 день больной скончался. На вскрытии: легкие увеличены в объеме, пестрого вида – “большое пестрое легкое”. Для какого заболевания характерна такая картина в легком

A. *Грипп

B. Аденовирусная инфекция

C. Крупозная пневмония

D. Респираторно-синцитиальная инфекция

E. Бронхоэктазы

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 719 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)