АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Риновірусна інфекція

Прочитайте:
  1. II. ВІЛ-інфекція
  2. Аденовірусна інфекція
  3. В ізоляторі оздоровчого табору знаходиться дитина 10 років з діагнозом “Кишкова інфекція”. Яке обстеження треба провести протягом 72-х годин від встановлення цього діагнозу?
  4. Вірусні повітряно-краплинні інфекції. Натуральна віспа. ВІЛ-інфекція. Сказ
  5. Гігієнічні вимоги до якості води шахтних колодязів. Дезінфекція.
  6. Гостра анаеробна інфекція. Профілактика газової гангрени і правця
  7. Гостра гнійна хірургічна інфекція
  8. Дезінфекція медичних термометрів
  9. Загальна гнійна інфекція (сепсис)
  10. ІІ. Менінгококова інфекція

Риновірусна інфекція - гостра респіраторна хвороба, що викликається риновірусами, характеризується переважним ураженням слизової оболонки носа і слабо вираженими симптомами загальної інтоксикації.

Етіологія

Риновіруси належать до групи пікорнавірусів, містять РНК. Розміри віріонів 15-30 нм, основу яких становить рибонуклеїнова кислота, В даний час розрізняють понад 100 серотипів риновірусів. Риновіруси не мають загального групового антигену. У зовнішньому середовищі нестійкі, протягом 10 хв інактивуються при температурі 50°С, при висушуванні на повітрі патогенні властивості втрачаються через кілька хвилин.

Епідеміологія

В умовах помірного клімату риновірусні захворювання зустрічається протягом усього року. Підйом захворюваності реєструється в основному навесні і восени. Риновіруси обумовлюють до 20-25% всіх гострих респіраторних захворювань.

Джерелом інфекції є хворі і вірусоносії, шлях поширення – повітряно-крапельний. Можливо також зараження через інфіковані предмети. Імунітет після перенесеного захворювання суворо специфічний, тому можливі багаторазові захворювання, викликані різними серотипами вірусу.

Патогенез

Риновіруси проникають в організм людини через дихальні шляхи. Залежно від місця ураження розвиваються різні клінічні прояви. При потраплянні риновірусів в носоглотку виникає ГРВІ з переважним пошкодженням слизової оболонки носа. При потраплянні віруссодержащего матеріалу у вигляді аерозолю виникають захворювання з переважним ураженням трахеї та бронхів (спостерігається рідко). Вважають, що для старших дітей та підлітків характерне ураження слизової оболонки носа і лише у маленьких дітей запальні зміни можуть відзначатися в гортані, бронхах.

Збудник риновірусною інфекції розмножується в клітинах епітелію респіраторного тракту, викликаючи місцеву запальну реакцію з різким набуханням, набряком тканин і багатою секрецією.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 541 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)