АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Коагуляційний гемостаз

Прочитайте:
  1. АНЕМИИ И НАРУШЕНИЯ В СИСТЕМЕ ГЕМОСТАЗА
  2. Вещества, выделяемые эндотелиальными клетками и участвующие в гемостазе и регуляции кровотока
  3. Возрастет: спазм сосуда - это часть первичного гемостаза
  4. ВТОРИЧНЫЙ ГЕМОСТАЗ
  5. ГЕМОСТАЗ И СВЕРТЫВАНИЕ КРОВИ
  6. Гемостаз, механизмы гемостаза (сосудисто-тромбоцитарный и коагуляционный). Схема свертывания крови.
  7. Гемостаз. Основные факторы, участвующие в свертываемости крови.
  8. Гормональная гемостатическая терапия. Показания для гормонального гемостаза.
  9. Какие гормоны необходимо назначать при ювенильном маточном кровотечении по типу атрезии фолликула с целью гемостаза?
  10. Коагуляционный гемостаз

У великих судинах тромбоцитарні тромби не витримують високого тиску й вимиваються кров’ю. Коа- гуляційний гемостаз забезпечує утворення більш міцного тромба, в основі якого знаходиться фібрин. Коагуляційний гемостаз передбачає каскад реакцій, у процесі яких відбувається активування ензимів (ферментів), які активують інші ензими. Ключовою реакцією коагуляційного гемостазу є перетво- рення розчиненого білка плазми крові фібриногену в нерозчинений фібрин.

І фаза - утворення тромбопластину (протромбінази). Цей процес відбувається внутрішнім і зов- нішнім шляхами.

У зовнішньому (тканинному) шляху приймають участь плазмові фактори й каталітична поверхня колагену. У цю фазу утворю- ється тканинна, тромбоцитарна й еритроцитарна протромбінази. У формуванні тканинної протромбінази приймають участь V, VII, X плазмові фактори та йони Са2+. Тканинна протромбіназа є фактором, який стимулює утворення тромбіну, якого достатньо для агре- гації тромбоцитів і активації факторів V і VIII.

Початкова реакція внутрішньої (кров’яної) системи полягає в перетворенні неактивного ХІІ фак- тора в активний під впливом волокон колегену, які оголюються при ушкодженні судин. Далі послідовно у декілька етапів з утворенням проміжних сполук за участю V-XI факторів і йонів Са2+ утворюється актив-

ний тромбопластин. Перша фаза триває 5-7 хвилин.

ІІ фаза - утворення тромбіну. Ця фаза, на відміну від фази І, відбувається швидко (2-5 с), оскільки протромбіназа, що утворилася, адсорбує наявний в крові протромбін і швидко перетворює його в тромбін. У цій фазі приймають участь фактори V і Х і йони Са2+.

ІІІ фаза - перетворення фібриногену у фібрин. Під впливом тромбіну та йонів Са2+ відбувається перетворення фібрин-мономеру в розчинний фібрин-полімер. За участю фактора ХІІІ і фібринази тканин, еритроцитів і тромбоцитів утворюється нерозчинний фібрин. На нитках фібрину осідають еритроцити. При цьому закінчується утворення кров’яного тромба. Третя фаза триває 3-5 секунд.

ІV фаза - ретракція сгустка забезпечує закріплення та ущільнення тромба в кров’яних судинах. При цьому нитки фібрину скорочуються, із згустка витискується сироватка (плазма без фібриногену). На здійснення ІV фази потрібно 2-3 години.

Майже одночасно з ретракцією починається фібриноліз (розчинення фібрину). Задача фібринолізу - відновлення просвітку кров’яної судини шляхом зозчинення фібрину ферментом плазміном, який знахо- диться в плазмі крові у вигляді профермента – плазміногена.

Фібриноліз здійснюється в три фази:

І фаза: утворення кров’яного активатора плазміногену; ІІ фаза: перетворення плазміногену в плазмін;

ІІІ фаза: плазмін розщеплює фібрин.

В плазмі крові знаходиться кров’яний проактиватор плазміногена - фактор Хакмана. У крові є також активатори фібринолізу - урокіназа, калікреінкінінова система, трипсин, кисла й лужна фосфатази.

У стінках судини є тканинні лізокінази, які при надходженні в кров перетворюють проактиватори крові в активатори. У тканинах є активатори фібрінолізу, які прямо перетворюють плазміноген у плазмін. Деякі тканинні активатори надходять у кров, здійснюючи там фібріноліз, друга частина активаторів діє в ткани- нах, не поступаючи в кров. Серед тканинних активаторів більша частина належить ферментам лізокіназам, які звільняються при травматичних або запальних процесах у тканинах.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 569 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)