АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лейкоцитарна формула здорової дорослої людини.

Прочитайте:
  1. Вивчіть морфологію серця людини.
  2. Вікова періодизація людини. Характеристика дошкільного та шкільного віку.
  3. Вікова періодизація розвитку м’язової системи людини.
  4. Вопрос 93. Зубная формула взрослого и ребенка. Обозначение каждого зуба.
  5. ВОПРОС №2 Зубы (строение, сроки прорезывания, формула, кровоснабжение, иннервация). Прикус. Молочные и постоянные зубы.
  6. Вычисление генетического радиационного риска для человека. Формула
  7. Генеалогічний метод вивчення спадковості людини.
  8. Життя людини. Розрізняють кілька видів набутого імунітету (див. схему 5).
  9. Завдання 3. Виявлення деяких особливостей вищої нервової діяльності людини.
  10. Зубная формула молочных зубов
Гранулоцити Агранулоцити
  базофіли   еозинофіли нейтрофіли   лімфоцити   моноцити
юні паличко ядерні сегменто- ядерні
0-1% 1-5% 0-1% 1-5% 47-72% 20-40% 3-11%

 

Наприклад, нейтрофільний лейкоцитоз є ознакою запальних процесів в організмі. Збільшення числа еозинофілів спостерігається при захворюваннях, пов’язаних з присутністю в організмі паразитів. Збільшення числа лімфоцитів відмічається при деяких інфекційних ангінах.

При розглядання під мікроскопом мазка пофарбованої крові можна помітити, що лейкоцити є різноманітні. Розрізняють дві групи лейкоцитів – гранулоцити (зернисті) та агранулоцити (незернисті) – залежно від наявності в цитоплазмі різних включень. В свою чергу, гранулоцити за характером фарбування зернистості поділяються на еозинофіли (фарбуються кислими барвниками), нейтрофіли (фарбуються нейтральними барвниками) та базофіли (основними барвниками). Нейтрофіли доцільно поділити в залежності від ступеня зрілості на метамієлоцити (незрілі), паличкоядерні (більш зрілі) та сегментоядерні (зрілі). Агранулоцити поділяють на лімфоцити та моноцити.

Нейтрофіли становлять більшість гранулоцитів. Причому у крові їх міститься біля 10%, а решта перебуває у тканинах і депонується у кістковому мозку. У кровоносному руслі вони перебувають 6-8 годин, мігруючи переважно до слизових оболонок, скупчуються у місцях розвитку запального процессу. Там вони здатні захоплювати і перетравлювати (фагоцитувати) різні мікроорганізми та продукти розпаду тканин. За цю властивість та невеликі розміри нейтрофіли називають мікрофагами. Отже, нейтрофільні гранулоцити здійснюють неспецифічний імунітет і завдяки своїй величезній кількості в організмі відіграють винятково важливу роль у цьому процесі. Захоплюючи бактерії, нейтрофіли швидко гинуть і разом з залишками зруйнованих клітин становлять основу гною. Нейтрофіли беруть участь також у синтезі інтерферону – речовини, що має противірусний ефект. Утворюють вони також фактори, що мають бактерицидну дію, стимулюють регенерацію тканин після ушкодження.

Еозинофіли функціонально належать до мікрофагів, але їх фагоцитарна активність нижча, ніж у нейтрофілів. В тканинах еозинофіли є антагоністами базофілів і нейтралізують їх біологічно активні речовини (гістамін, гепарин), гальмуючи таким чином розвиток алергічних реакцій. Крім того еозинофіли утворюють речовини, що згубно діють на гельмінтів та їх личинки. Виходячи з вищезазначених факторів зрозуміло, що збільшення кількості еозинофілів у крові (еозинофілія) може свідчити про розвиток алергійних реакцій або про зараження організму гельмінтами. Кількість еозинофілів коливається протігом доби, що обумовлено коливанням рівня глюкокортикоїдів. У другій половині дня та зранку їх на 20% менше середньодобового рівня, опівночі – на 30% більше.

Базофіли після оброблення лужним барвником набувають синього кольору. Ці клітини мають у цитоплазмі великі гранули, що містять велику кількість таких біологічно активних речовин, як гістамін та гепарин. Гістамін підвищує проникність стінок капілярів і розширює дрібні судини, гепарин протидіє зсіданню крові. На мембрані базофілів розміщені білкові молекули-рецептори, які з'єднуючись з антитілами, активуються і спричинюють звільнення з гранул їх вмісту. У цьому полягає участь базофілів у розвитку алергічних реакцій, а базофілія (збільшення кількості базофілів) є однією з ознак розвитку алергії.

В початковий період надходження в організм мікроорганізмів базофіли сприяють розвитку запалення, а після його ліквідації – беруть участь у розсмоктуванні запального вогнища. Функція базофілів полягає в підтриманні кровотоку у дрібних судинах, в регуляції росту нових капілярів, а також в участі забезпечення міграції інших лейкоцитів в тканинах до місця запалення.

Моноцити – найбільші клітини крові. Їх специфічною функцією є фагоцитоз бактерій, ушкоджених та старих клітин. Тому їх називають макрофагами. Таким чином, моноцити очищують вогнище запалення і готують ділянку до загоєння. Моноцити є основною ланкою системи мононуклеарних фагоцитів. З кісткового мозку виходять молоді незрілі моноцити, які 2-3 дні перебувають у кров'яному руслі, а потім надходять до тканин, де дозрівають і перетворюються на тканинні макрофаги. Кожна тканина має свій вид макрофагів: у сполучній тканині це гістіоцити, у легенях – альвеолярні макрофаги, у кістках – остеокласти, у нервовій тканині – мікрогліоцити, у печінці – клітини Купфера.

Макрофаги беруть участь у продукції інтерферона. Вони здатні продукувати у кровотік ендогенний піроген – речовину, що впливає на центр терморегуляції і викликає підвищення температури під дією патогенних збудників. Також макрофаги беруть участь у розпізнаванні антигену і формуванні антитіл. Крім того, макрофаги задіяні в реакціях клітинного імунітету, захисті від ракових клітин, відторгненні чужорідного трансплантанта.

Лімфоцити, як і інші клітини крові, утворюються з стовбурових клітин кісткового мозку, але завершують дозрівання в певних тканинах, внаслідок чого набувають спеціалізації і здатності виконувати певні функції. Основна функція лімфоцитів – підтримання специфічного імунітету, тобто участь у реакціях клітинного та гуморального імунітету.

Частина лімфоцитів з кров'ю потрапляє до загруднинної залози – тимуса, де перетворюється на Т-лімфоцити. Т-лімфоцити відповідають за клітинну імунну відповідь

Розрізняють декілька форм Т-лімфоцитів. Т-кілери (вбивці) здійснюють реакції клітинного імунітету та лізують чужорідні клітини, інфекційні збудники, пухлинні клітини та клітини-мутанти. Т-хелпери (помічники) секретують фактори росту В-клітин, що сприяють перетворенню В-лімфоцитів на плазматичні клітини які здатні виробляти антитіла, тобто допомагають у розвитку гуморального імунітету. При старінні та пухлинних процесах вміст хелперів знижується, а наприклад, при реакціях відторгнення пересаджених трансплантатів – збільшується. Т-супресори (пригнічувачі) блокують надмірні реакції В-лімфоцитів. головним чином обмежують утворення антитіл, активність клітин-кілерів. Т-клітини пам’яті зберігають інформацію про антигени, з якими раніше зустрічався організм.

Друга частина лімфоцитів дозріває у лімфатичних вузлах, лімфатичній системі кишківника, селезінці і перетворюється на В-лімфоцити.

В-лімфоцити (бурсозалежні) диференціюються у лімфатичних вузлах, лімфатичній системі кишківника та селезінці. Вони здійснюють реакції гуморального імунітету. Більшість з них, перетворюючись у плазматичні клітини, продукують специфічні для даного антигену антитіла, які розпізнають, зв’язують і нейтралізують антигени. Існує 5 видів антитіл або імуноглобулінів: IgG, IgM, IgE, IgA, IgD. Інші активовані антигеном В-лімфоцити перетворюються у В-клітини імунологічної пам’яті і “запам’ятовують” даний антиген. Тому при повторному контакті організму з цим антигеном імунна відповідь, в тому числі і швидкість утворення антитіл, істотно відрізняється від первинної реакції.

Початкова реакція у відповідь на перше потрапляння антигенів розвивається в організмі відносно повільно, оскільки достатньо висока концентрація антитіл накопичується лише через 2-3 тижні, знаходяться вони у крові порівняно недовго. При повторному потраплянні антигенів завдяки імунній пам’яті ці процеси різко прискорюються. Достатньо велика кількість антитіл з'являється вже через кілька годин, до того ж ці антитіла можуть знаходитись в організмі значно довше, ніж антитіла після першої імунізації. На цьому принципі базується корисний ефект щеплень.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 558 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)