АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Осмотичний та онкотичний тиск крові.

Прочитайте:
  1. Білковий склад плазми крові.
  2. Засоби, що впливають на згортання крові.
  3. Зсідання крові. Судинно-тромбоцитарний гомеостаз.
  4. Лекція 12. ЗАХИСНІ ФУНКЦІЇ КРОВІ. ГРУПИ КРОВІ
  5. Осмотичний тиск крові
  6. Осмотичний тиск яких дорівнює осмотичному тиску плазми крові
  7. Переливання крові. Кровозамінні рідини
  8. При передопераційним обстежанням хворого виявлено дефіцит протромбіну в крові. Яку речовину необхідно призначити попередньо для зменшення крововтрати при операції?
  9. Склад і функції крові. Формені елементи крові. Вікові особливості.

Осмотичний та онкотичний тиск плазми належать до найбільш контрольованих гомеостатичних констант організму.

Осмотичним тиском називається тиск, зумовлений електролітами і деякими неелектролітами з низькою молекулярною масою (наприклад, глюкоза). Чим вища концентрація таких речовин у розчині, тим вищий осмотичний тиск. Оскільки більша частина іонів плазми - це неорганічні іони, то саме від їх концентрації в найбільшій мірі і залежить величина осмотичного тиску плазми. В нормі вона складає близько 7,4-7,5 атмосфер. Близько 60% його припадає на долю хлориду натрію. В підтриманні сталості осмотичного тиску крові першочергове значення належить видільній функції нирок і потових залоз.

Тиск, зумовлений білками, які здатні утримувати воду, має назву онкотичного і становить лише 0,03-0,04 атм. Незважаючи на таку незначну величину, онкотичний тиск грає велику роль в перерозподілі води між кров'ю і тканинами. Справа в тому, що стінки більшості капілярів практично непроникні для білків. В зв'язку з цим концентрація білків у міжклітинному просторі дуже мала, що зумовлює градієнт концентрації білків по обидві сторони судннної стінки. Що ж стосується неорганічних іонів, то їх концентрація в судинному руслі і в міжклітинній рідині майже однакова. Саме тому онкотичний тиск утримує частину води в судинному руслі, а його коливання відображаються на перерозподілі води між кров'ю і тканинами. Онкотичний тиск впливає на процеси утворення тканинної рідини, лімфи, сечі, всмоктування води у кишківнику. Стабільність онкотичного тиску визначається активністю процесів біосинтезу білків у печінці, їхнім використанням або виділенням.

Якщо рідини внутрішнього середовища чи штучно приготовані розчини мають такий же осмотичний тиск як і плазма крові, то їх називають ізотонічними. Так, ізотонічним є 0,9% розчин кухонної солі або 5% розчин глюкози. Розчин із більш високим осмотичним тиском називають гіпертонічним, а із нижчим - гіпотонічним.

Осмотичний тиск забезпечує перехід розчинника через напівпроникну мембрану від розчину із меншою концентрацією до розчину із більшою концентрацією розчинених речовин. Такий перехід можна спостерігати при знаходженні еритроцитів в гіпер — або гіпотонічних розчинах.

В гіпертонічному розчині вода із еритроцитів переходить в розчин, внаслідок чого вони зморщуються. При перебуванні еритроцитів у гіпотоиічних розчинах вода навпаки із розчину переходить в еритроцит, викликає його набухання і наступний гемоліз (руйнування).

У клінічній практиці часто виникають ситуації, коли вкрай необхідне переливання кровозамінників. Найпростішим серед них є фізіологічний розчин – 0,9% розчин NaCl. Розроблені також рецепти розчинів, які більш відповідають вмісту солей у плазмі. Найпоширенішими серед них є розчин Рінгера, Рінгер-Локка, Тіроде. Ці розчини не мають білкових колоїдів, тому швидко виводяться з організму. Тому були створені колоїдні кровозамінники (реополіглюкін, гемодез, полідез, желатиноль). Проте ідеального кровозамінника, який повністю виконував усі функції крові поки що не існує.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 976 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)