АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Контроль за станом здоров’я та особиста гігієна персоналу

Прочитайте:
  1. C. III-я група здоров’я
  2. E. Контроль за единообразным применением законодательства РК.
  3. II. Порядок работы лечебно-контрольной комиссии (ЛКК)
  4. IX. Контроль и руководство работой по профилактике травматизма у детей
  5. V1:3 контрольная точка ( 3 курс 6 семестр)
  6. V1:3 курс 6 семестр 1 контрольная точка
  7. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
  8. Биохимический контроль
  9. Виды мышечных волокон. Иннервация скелетной мышцы. Нейромоторная ( двигательная) единица. Нейротрофический контроль свойств скелетной мышцы.
  10. Виявлення та оцінка взаємозв’язків чинників навколишнього середовища та здоров’я населення

Запобігання харчовим отруєнням, забезпечення сприятливих санітарних умов приготування їжі і збереження максимуму харчових речовин у ній в значній мірі залежать від персоналу, який обслуговує підприємство громадського харчування, від ступеня його культури, свідомості, дисциплінованості, від професійної кваліфікації, санітарної грамотності і стану здоров’я. Особи, професія яких зобов’язує їх контактувати із сировиною, напівфабрикатами або готовими виробами, а також із посудом, тарою або обладнанням, перед оформленням на роботу проходять медичне обстеження, дослідження на бацило- і гельмінтоносійство, флюорографію легень. Надалі медичне обстеження повторюють регулярно, а дослідження на бацилоносійство – за епідеміологічними показниками. Дату і результати оглядів, досліджень і щеплень заносять у санітарну книжку, в якій має бути фотографія її господаря.

Відповідно до існуючих інструкцій, до роботи на харчових підприємствах не допускаються особи, які хворіють на туберкульоз легень (відкриту форму), гнійний бронхіт, кишкові інфекції, сифіліс, гостру гонорею, заразні захворювання очей, сверблячку, гноячкові захворювання шкіри та ряд інших захворювань. Не допускаються до роботи особи, в сім’ї яких є хворі на заразні хвороби, кишкові інфекції, поліомієліт, дифтерію, скарлатину, а також хворі на гострий гастрит або гастроентерит. Після одужання такі особи мають пройти позачергове обстеження на бацилоносійство. Не допускаються до роботи носії холерного вібріону, бацилоносії черевнотифозних, паратифозних і дизентерійних паличок, а також особи, що перехворіли у поточному році на ці захворювання.

Особи, які виявлені раніше як бацилоносії або хворіли в минулому на черевний тиф або паратиф, допускаються до роботи лише після 3-разового дослідження на бацилоносійство з негативними результатами. Гельмінтоносії в обов’язковому порядку проходять дегельмінтизацію без відриву від роботи.

Працівники громадського харчування повинні добре засвоїти так званий санітарний мінімум за спеціально встановленого програмою, до якої входить ознайомлення з основами раціонального харчування, гігієнічна характеристика харчових продуктів і правила зберігання їх харчової та біологічної цінності, заходи профілактики харчових отруєнь, інфекцій і гельмінтозів. Залік із санітарного мінімуму необхідно здавати не пізніше як через 1-2 міс з дня влаштування на роботу, надалі здачу санітарного мінімуму повторюють через кожні 2 роки.

Персонал їдальні повинен виконувати всі правила особистої гігієни. Перед тим як приступити до роботи, слід прийняти душ, одягнути чистий санітарний одяг, добре з милом і щіткою, що мити руки, потім надягнути білий халат, підібрати волосся під ковпак або косинку і після того сполоснути руки.

Верхній одяг необхідно залишити в гардеробі. Вихід з підприємств або відвідування туалету в санітарному одязі забороняється. Після відвідування туалету руки обов’язково треба мити з милом і щіткою і дезинфікувати освітленим 0,2% розчином хлорного вапна, що знижує кількість мікробів на шкірі рук у декілька тисяч разів. У процесі роботи необхідно часто мити руки, особливо у разі переходу від обробки сирого продукту до обробки вареного, і слідкувати за порядком і чистотою на своєму робочому місці. Персонал їдальні повинен уникати доторкування руками до готової їжі або тих місць посуду, з якими буле контактувати їжа або слизова оболонка рота споживача. Приймати їжу дозволяється тільки у спеціально відведених місцях.

Після закінчення роботи також необхідно вимитися під душем. Висока температура в кухні призводить до інтенсивного потовиділення і виділення шкірного сала. Тому необхідно ретельно стежити за чистотою тіла і часто змінювати натільну білизну.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 422 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)