АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Нормативи штучного освітлення дитячих закладів

Прочитайте:
  1. Величина значень коефіцієнта природного освітлення при боковому освітленні приміщень
  2. Гігієна лікувально – профілактичних закладів
  3. ГІГІЄНА ЛІКУВАЛЬНО–ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАКЛАДІВ
  4. Гігієнічні вимоги до основних приміщень загальноосвітніх навчальних закладів
  5. Індикатори якості та безпеки діяльності закладів охорони здоров’я I рівня перинатальної допомоги
  6. Індикатори якості та безпеки діяльності закладів охорони здоров’я III рівня (високоспеціалізованої) перинатальної допомоги
  7. Індикатори якості та безпеки діяльності закладів охорони здоров’я ІІ рівня (спеціалізованої) перинатальної допомоги
  8. Критерії бактеріальної чистоти повітря лікувально-профілактичних закладів
  9. Норми природного освітлення деяких приміщень різного призначення
Приміщення Освітленість, лк
Лампи розжарювання Люмінесцентні лампи
Групові, гральні, кімнати для музичних занять, приймальня, роздягальня в дошкільному дитячому закладі    
Спальні в дошкільному дитячому закладі    
Класи, навчальні кабінети, аудиторії, лабораторії, майстерні шкіл та профтехучилищ    
Кабінети креслення та малювання    
Спортивні та актові зали    
Рекреаційні приміщення    

У приміщеннях дитячих дошкільних закладів слід використовувати світильники, що забезпечують освітлення відбитим або розсіяним світлом, яскравість яких не перевищує 2000 Кд/м2.

У разі застосування комбінованого освітлення приміщень (природне та штучне) оптимальне співвідношення між світловими потоками від вікна і від джерела штучного освітлення становить 2: 1.

Для приміщень навчальних закладів встановлено певні гігієнічні вимоги щодо повітрообміну (табл. 10).

Серед головних принципів розташування мережі позашкільних закладів слід відзначити принцип ступінчастості, який передбачає забезпечення умов для організації позашкільних занять та дозвілля за рахунок гурткової діяльності в загальноосвітніх установах і дворових клубах (І ступінь), у палацах і будинках дітей та юнацтва (IIступінь), у спеціалізованих позанавчальних закладах, зокрема в дитячо-юнацьких спортивних, музичних та художніх школах, центрах науково-технічної творчості (III ступінь).

Територія земельної ділянки типових позашкільних закладів має передбачати наявність таких зон: спортивної, навчально-дослідної, господарчої, зелених насаджень і відпочинку та атракціонів.

Провідним критерієм вибору будівлі позашкільного закладу є одночасна місткість із розрахунку числа дітей, які займаються в ньому протягом одного дня в одну зміну. Максимальна поверховість будівлі не повинна перевищувати трьох поверхів.

Таблиця 10

Показники повітрообміну приміщень навчальних закладів

Приміщення Обмін повітря
Приплив Витяжка
Класи, навчальні кабінети та лабораторії 16 м3/год на одну людину
Кабінети інформатики та електронно-обчислювальної техніки 16 м3/год на одну людину
Аудиторії, навчальні кабінети, навчальні майстерні із зонами для теоретичних занять, читальні зали, зали для курсового проектування, студія живопису, малюнка, скульптури, актова зала, кімната для співу та музики 20 м3/год на одну людину
Фізкультурно-спортивні зали, студія хореографії 80 м3/год на одну людину

 

Серед основних груп приміщень позашкільних закладів слід виділити гурткові приміщення, спортивний блок, приміщення для масово-методичної роботи, адміністративно-господарчі приміщення, блок обслуговування. Головне правило розміщення гуртків: одна навчальна група — одне приміщення.

Оптимальною орієнтацією навчальних приміщень у зимовий період року слід вважати південно-східну, припустимою — південну та південно-західну; в осінній та весняний періоди — оптимальною є південна, припустимою — східна, південно-східна або південно-західна. Освітленість робочих місць у кабінетах позашкільних закладів має бути в межах 300—350 лк, у спортивних залах — 200 лк, в ізостудіях, кабінетах крою та шиття — 400 лк. Оптимальна температура приміщень — 18—22°С, відносна вологість повітря — 40—60 %, швидкість руху повітря — 0,1—0,2 м/с. Комплексний аналіз психофізіологічного стану і працездатності школярів дозволяє рекомендувати як найбільш доцільне світло-оранжеве пофарбування стін, що дозволяє здійснити зміну звичної для школярів обстановки на більш яскраву, колоритну та збудливу і, отже, сприяє підви­щенню ефективності проведення позаурочних занять.

Літній табір повинен мати окрему земельну ділянку в приміській екологічно чистій зоні. Необхідна площа табору розраховується, виходячи з нормативу 200—250 м2 на одну особу, яка перебуває в ньому. Проте, якщо табір розміщується безпосередньо поблизу курортних зон, садів або лісопарків, якими можна користуватися, площа ділянки може бути зменшена до 100 м2 на одну особу.

Доцільно, щоб літній табір мав наступні функціональні зони: спальну та культурно-масового призначення, спортивну, господарчу та службово-адміністративну зони. До господарчої зони має бути передбачений окремий в'їзд. Кожен літній табір повинен мати медичний пункт з ізолятором, що розрахований на перебування в ньому до 1,5 % від загальної кількості дітей.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 488 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)