АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Відсмоктування слизу з верхніх дихальних шляхів

Прочитайте:
  1. Анатомія м’язів та фасцій верхніх та нижніх кінцівок
  2. Анатомо-фізіологічні особливості дихальних шляхів.
  3. АФО печінки та жовчевивідних шляхів.
  4. Блок 4. Судини верхніх і нижніх кінцівок.
  5. Блок 6. Нерви верхніх і нижніх кінцівок.
  6. Будова верхніх дихальних шляхів.
  7. Відділи верхніх кінцівок. Кістки, які утворюють верхню кінцівку та способи їх сполучень.
  8. Відсмоктування слизу із верхніх дихальних шляхів
  9. Г. двобічному ураженні кірково-ядерних шляхів.

Проблема. Відсутність дихання або нерегульовані і неефек­тивні дихальні рухи при народженні.

Показання. Гіпоксія плоду, що виникла до початку поло­гів, або гостра гіпоксія, яка розвинулася під час пологів.

Протипоказання. Здоровим доношеним дітям слиз не від­смоктується. Відсмоктування слизу у новонароджених з рото­вої порожнини і носоглотки може призвести до негативних на­слідків:

— розвиток аритмії і брадикардії;

— ларингоспазм;

— ризик інфікування.

Виконавець. Медсестра.

Місце проведення. Пологовий будинок.

Оснащення робочого місця. Стерильний столик, на якому підготовлено стерильний гумовий балончик, одноразовий сте­рильний поліетиленовий катетер, фізіологічний розчин натрію хлориду (50—100 мл), серветки (1—2 шт.), електровідсмокту- вач, стерильні пелюшки.

І. Попередній етап.

Підготовка медсестри. Одягнути стерильний одяг, як при пологах. Продезінфікувати руки, вдягнути стерильні гумові рукавички.

Підготовка до роботи електровідсмоктувача. Увімкну­ти електропровід в електромережу; під’єднати до посудини збірника стерильний шланг пацієнта; перетиснути шланг і встановити необхідну величину вакууму (потрібно користува тися показниками вакуумметра і регулятором вакууму);

увімкнути електровідсмоктувач за допомогою регулятора “Ви­микач”; за 90 с роботи вакуумметр повинен показати розрід­ження (вакуум) не менше 0,82 кгс/см2, що вказує на герметич­ність системи і добру роботу агрегату (регулятор вакууму пови­нен бути повністю закритий); такий показник на вакуумметрі дасть змогу створити в дихальних шляхах дитини розріджен­ня, яке не перевищувало б 80—100 см водного стовпчика. Ка­тетер, за своєю конструкцією, повинен мати дистальні бокові отвори для запобігання присмоктування слизової оболонки ди­хальних шляхів до катетера.

Підготовка дитини. Дитину покласти горизонтально ни­жче рівня плаценти на обігрітий лоток, покритий стерильною пелюшкою. Прохідність дихальних шляхів забезпечити пра­вильним положенням дитини на спині з помірно розігнутою головою і валиком під плечима.

II. Основний етап.

А. Якщо виникає необхідність забезпечити прохідність ди­хальних шляхів у здорового новонародженого, то слід застосу­вати гумову грушу. Відсмоктувати вміст ротової порожнини і носоглотки стерильною грушею з м’яким наконечником, об’ємом 50 мл, оскільки при її використанні найменша вірогід­ність виникнення ускладнень.

Б. При встановленні діагнозу асфіксії необхідно очистити дихальні шляхи (порожнину рота, ротоглотки і носоглотки), при цьому треба уникати подразнення задньої стінки глотки, що провокує брадикардію і апное.

1. Взяти одноразовий поліетиленовий катетер з внутріш­нім діаметром 5 мм (катетер з’єднаний з трубкою електровід- смоктувача через трійник).

2. Катетер вводити на глибину, яка дорівнює відстані від часточки (мочки) вуха до кута рота, спочатку в ротову порож- пину, а потім в ніс.

3. Відсмоктувати слиз 7—10 с, при цьому стежити за по­казниками вакуумметра на відрегульованому приладі.

4. Катетер під час роботи електровідсмоктувача рухати з метою ефективного відсмоктування слизу.

III. Завершальний етап.

Якщо за ЗО—40 с після народження дитина не почала ди­хати, їй проводять заходи первинної реанімації новонародже­ного.

Примітка. Увага! Забороняється видалення слизу з рото­глотки марлевими серветками. Неприпустимо введення кате­тера на більшу глибину, ніж вказано в попередньому етапі. Це може стати причиною передчасних перших вдихів при непід- готовлених дихальних шляхах.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1926 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)