АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Внутрішньовенне струминне введення лікарських препаратів

Прочитайте:
  1. Б) Визначте показання до застосування препаратів.
  2. Багато психотропних препаратів (мескалін, ЛСД) імітують природні медіатори. На який процес синаптичної передачі вони впливають?
  3. Введення внутрішньошкірно вакцини БЦЖ
  4. Введення інсуліну
  5. Введення рідини
  6. Введення у фізіологію. Фізіологія збудливих структур
  7. Вивчення загального вигляду лікарських рослин, діючих початків та їх застосування з лікувальною метою.
  8. Види дії лікарських речовин
  9. Використання лікарських засобів для прискорення відновлення спортсменів, лікування і профілактики станів перенапруги різних систем організму.
  10. Виписати 200,0 емульсії із насіння льону з введенням в неї 8,0 саліцилату натрію (Natrii salicylas). Вівці, внутрішньо на 1 прийом, скорочено.

Проблема. Патологічні стани, що вимагають в плані ліку­вання внутрішньовенного струменевого введення лікарських препаратів.

Показання. Призначення лікаря.

Місце проведення. Маніпуляційний кабінет лікарні або поліклініки.

Оснащення робочого місця. Стерильний столик, на якому підготовлено: стерильні лотки, пінцети, ватні кульки; робочий маніпуляційний столик, на якому підготовлено: одноразові шприци, голки, венфлони, корнцанг в дезрозчині, 70 % етило­вий спирт, стерильні рукавички в упаковці, лікарські препа- рати, призначенні для внутрішньовенного струменевого вве­дення, посудина з дезрозчином (0,2 % розчину дезактину) для використаних кульок; посудина з дезрозчином (0,2 % розчину дезактину) для промивання і замочування одноразових шпри­ців і голок; джгут; подушка клейончаста; прокладка під джгут; аптечка для профілактики СНІДу.

I. Попередній етап.

Підготовка медичної сестри. Одягнути халат, шапочку, маску. Руки двічі вимити проточною водою з використанням одноразового мила. Висушити одноразовим паперовим рушни­ком і обробити 70 % етиловим спиртом, надіти стерильні рука­вички з упаковки.

Підготовка інструментарію та медикаментів. Взяти корнцангом із стерильного столика лоток і покласти в нього пінцет. Пінцетом покласти на лоток необхідну кількість ват­них кульок, попередньо змочених 70 % етиловим спиртом. Об­робити шийку ампули двічі, або гумову пробку флакона ват­ною кулькою змоченою 70 % етиловим спиртом, після підпи­лювання іншою стерильною кулькою відламати шийку ампули і набрати призначені медикаментозні засоби в шприц. Випус­тити повітря, притримуючи канюлю голки першим і другим пальцями лівої руки. Покласти підготовлений шприц у сте­рильний лоток.

Підготовка дитини. Зібрати у батьків дитини алерголо­гічний анамнез, отримати дозвіл на проведення маніпуляції. Провести психологічну підготовку дитини.

II. Основний етап.

1. Покласти дитину на спину оглянути можливе місце внутрішньовенної пункції (ліктьова ямка, тильна поверхня кисті, стопи).

2. Руку дитини розташувати долонею вверх, для макси­мального розгинання руки, під ліктьовий суглоб покласти клейончасту подушку.

3. Гумовий джгут накласти поверх серветки на плече на 5 см вище ліктьової ямки. Після накладання джгута пульс на променевій артерії повинен визначатися

Особливості внутрішньовенної ін’єкції у дітей до 5 років. Джгут не накладається. Помічник затискає плече (5 см вище ліктьового згину), при пальпації вени пульс не повинен зник­нути.

4. Провести легкий масаж передпліччя в напрямку від кисті руки до ліктьової ямки.

5. Визначити методом пальпації локалізацію, рухомість ліктьової вени.

6. Місце ін’єкції двічі обробити ватними кульками, змоче­ними 70 % етиловим спиртом.

7. Взяти шприц (венфлони) в праву руку, I, III, IV пальця­ми зафіксувати циліндр, а II пальцем голку. Зріз голки напра­вити догори і встановити з боку поділок на шприці.

8. І пальцем лівої руки зафіксувати вену.

9. Проколоти шкіру над венозним стовбуром і провести голку над веною 1-1,5 см, потім змінити кут розташування шприца до 30° і проколоти стінку вени, провести голку ще на 0,5 см по ходу вени.

10. Відтягнути поршень шприца на себе, якщо в шприц по­пала кров з вени, обережно лівою рукою зняти джгут або на­тискання помічника.

11. Впевнитись, що голка не вийшла з вени, для цього ще раз відтягнути поршень шприца на себе.

12. Повільно ввести призначений лікарський препарат, стежачи при цьому за загальною реакцією дитини.

13. Прикласти до місця ін’єкції ватну кульку, змочену 70 % етиловим спиртом і швидким рухом вивести голку з вени.

14. Зігнути руку дитини в ліктьовому суглобі і притискати ватну кульку до місця ін’єкції протягом 3—5 хв.

15. Голку і шприц промити не менше, ніж у 20 мл дезінфек­ційного розчину (0,2 % дезактину).

16. Розібрати голку і шприц і замочити (але не знімаючи голку — наказ № 120) в іншій посудині з 0,2 % розчином де­зактину на 1 год.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 543 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)