АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підшкірне введення лікарських препаратів

Прочитайте:
  1. Б) Визначте показання до застосування препаратів.
  2. Багато психотропних препаратів (мескалін, ЛСД) імітують природні медіатори. На який процес синаптичної передачі вони впливають?
  3. Введення внутрішньошкірно вакцини БЦЖ
  4. Введення інсуліну
  5. Введення рідини
  6. Введення у фізіологію. Фізіологія збудливих структур
  7. Вивчення загального вигляду лікарських рослин, діючих початків та їх застосування з лікувальною метою.
  8. Види дії лікарських речовин
  9. Використання лікарських засобів для прискорення відновлення спортсменів, лікування і профілактики станів перенапруги різних систем організму.
  10. Виписати 200,0 емульсії із насіння льону з введенням в неї 8,0 саліцилату натрію (Natrii salicylas). Вівці, внутрішньо на 1 прийом, скорочено.

Проблема. Патологічні стани, що вимагають в плані ліку­вання підшкірного введення лікарських препаратів.

Показання. Призначення лікарем препарату для підшкір­ного введення.

Місце проведення. Маніпуляційний кабінет лікарні або поліклініки, вдома.

Оснащення робочого місця. Стерильний столик, на якому підготовлені: стерильні лотки, пінцети, ватні кульки; робочий маніпуляційний столик, на якому підготовлено: одноразові шприци, голки, корнцанг у дезрозчині, 70 % етиловий спирт, стерильні рукавичкивупаковці,медикаментознізасоби, склян­ка з дезрозчином (0,2 % розчин дезактину) для використаних кульок; посудина з дезрозчином (0,2 % розчин дезактину) для промивання і замочування одноразових шприців і голок.

І. Попередній етап.

Підготовка медичної сестри. Одягнути халат, шапочку, маску. Руки двічі вимити проточною водою з використанням одноразового мила. Висушити одноразовим паперовим рушни­ком і обробити 70 % етиловим спиртом, надіти стерильні рука­вички з упаковки.

Підготовка інструментарію та лікарських препаратів. Взяти корнцангом із стерильного столика лоток і покласти її нього пінцет. Пінцетом покласти на лоток необхідну кількість ватних кульок, попередньо змочених 70% етиловим спиртом. Обробити шийку ампули двічі ватною кулькою змоченою 70% етиловим спиртом, після підпилювання іншою стерильною кулькою відламати шийку ампули і набрати призначені лі карські препарати в шприц. Випустити повітря, притримуючи кашолю голки І і II пальцями лівої руки. Покласти підготовлс ний шприц у стерильний лоток. Підготовка дитини. Зібрати у батьків дитини алерголо­гічний анамнез, отримати дозвіл на проведення маніпуляції. Провести психологічну підготовку дитини.

II. Основний етап.

1. Визначити місце ін’єкції: у дітей першого року життя це зовнішній квадрант сідниці, старшого віку — зовнішня повер­хня плеча, підлопаткова ділянка, передньозовнішня поверхня стегна, бічна поверхня черевної стінки.

2. Протерти першою ватною кулькою змоченою 70 % ети­ловим спиртом, ділянку у визначеному місці в діаметрі 3—4 см; другою — місце введення голки, а третю ватну кульку затиснути між IV і V пальцями лівої руки.

3. Взяти правою рукою шприц так, щоб II палець притри­мував канюлю голки, решта пальців утримувала циліндр шприца, зріз голки направити догори.

4. Покласти дитину першого року лшття боком на спови­вальний столик і в такому пололсенні за допомогою помічника, зафіксувати сідниці дитини. У дітей старшого віку можна ви­значити інше місце.

5. Протерти визначене місце двічі ватними кульками змо­ченими 70 % етиловим спиртом. Першою кулькою обробити ділянку шкіри в діаметрі 2—4 см, другою — місце введення голки, третю ватну кульку затиснути між IV і V пальцями лі­вої руки.

6. Взяти правою рукою шприц так, щоб II палець притри­мував муфту голки, решта пальців підтримувала циліндр шприца. Зріз голки направити догори.

7. Захопити І великим та II вказівним пальцями лівої руки шкіру з підшкірною основою сідниці дитини першого року життя (у дітей старшого віку в іншій визначеній ділянці) і від­тягти уверх.

8. Вколоти голку швидким рухом під кутом 45° в основу ут­вореного трикутника на глибину 1,5 см.

9. Відпустити складку І та II пальцями лівої руки відтягну­ти поршень до себе (пересвідчитись чи голка не потрапила су­дину) і при відсутності при цьому крові в шприці, натискаючи поршень повільно ввести медикаментозний засіб.

10. Прикласти лівою рукою до місця ін’єкції ватну кульку і швидким рухом витягнути голку.

11. Відпрацьовані кульки по ходу ін’єкції занурювати в склянку з дезрозчином (0,2 % розчин дезактину) на 1 год.

12. Промити голку та шприц у посудині з 0,2 % розчином дезактину протягом 1 хв (чотири рази).

13. Замочити шприц у розібраному вигляді, не знімаючи голки в посудині з 0,2 % розчином дезактину протягом 1 год.

 

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 539 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)