АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Техніка проведення лікувальної клізми

Прочитайте:
  1. D. Відсутність можливості проведення спеціальних обстежень.
  2. VI. Проведення перевірок стану умов і безпеки праці та профілактичної роботи
  3. Алгоритм постановки очисної клізми
  4. Атестація робочих місць: значення та порядок проведення.
  5. Визначення вмісту активного хлору в таблетках «Пантоцид» («Аквацид») та оцінка їх придатності для проведення знезараження води.
  6. Відносні протипоказання до проведення ТЛТ
  7. Гігієнічні вимоги до організації і проведення навчального процесу
  8. Головні властивості проведення збудження через синапси наступні.
  9. Дитині 10-річного віку було проведено пробу Манту. Через 72 год. медична сестра виявила на місці проведення проби папулу в діаметрі 8 мм. Оцініть пробу Манту.
  10. Для проведення загальної анестезії лікар-анестезіолог призначив хворому засіб для наркозу пропанідид. Яка тривалість дії цього препарату?

Проблема. Запалення слизової оболонки прямої кишки ін­фекційної етіології (колі-інфекція, сальмонельоз, кишковий стафілокок тощо).

Показання. Зняти запальний процес у прямій кишці. Вве­дення лікарських препаратів per rectum.

Протипоказання. Випадання прямої кишки. Вроджені де­фекти прямої кишки.

Виконавець. Патронажна медсестра, медсестра дитячого відділення.

Місце проведення. Дитячий стаціонар, вдома.

Оснащення робочого місця. Стерильний лоток, стерильний шприц, тонкий шлунковий гумовий зонд, вазелінове масло, стерильний пінцет, ватні кульки, склянка з розчином лікар­ських препаратів температури 36 °С, клейонка, пелюшка.

I. Попередній етап.

Підготовка медсестри. На халат одягнути поліетилено­вий продезінфікований фартух, а також шапочку, маску. Руки обробити і надягнути стерильні гумові рукавички.

Підготовка предметів догляду. Підготувати розчин для лікувальної клізми залежно від показань: відвар ромашки, звіробою, шалфею, розчини лікувальних препаратів: 50 % роз­чин анальгіну — 0,2—0,3 мл в 5 мл перевареної води, таблетка фуразолідона або фталазола, розчинена в 5 мл перевареної води. Кількість розчинів — 2—3 мл для новонароджених ді­тей, 5 мл — для дітей 1 року, 10 мл — для дітей старших 1 року. Температура розчинів для лікувальної клізми 36 °С.

Відрізати від тонкого шлункового зонда гумову трубочку 20—25 см, з заокругленим кінцем. Прокип’ятити цю гумову трубочку 20 хв і покласти в стерильний лоток. У шприц набра­ти підігрітий розчин лікарських препаратів і теж покласти в лоток.

Підготовка дитини. Дитину покласти на спину з припід- нятими догори ногами. Підстелити клейонку з пелюшкою.

II. Основний етап.

1. Змастити кінець гумової трубочки вазеліновим маслом ватною кулькою за допомогою пінцета.

2. Дитині, яка лежить на спині з припіднятими догори но­гами, лівою рукою розвести сідниці, а правою рукою ввести обертовими рухами гумову трубочку в пряму кишку на 10— 15 см.

3. Приєднати до гумової трубочки шприц з набраним роз­чином лікарських препаратів, температури 36 °С.

4. Повільно вводити розчин в пряму кишку, підняти гумо­ву трубочку доверху, щоб увесь розчин попав в пряму кишку.

5. Затиснути лівою рукою гумову трубочку біля сідниць, від’єднати шприц і вивести гумову трубочку з прямої кишки.

6. Затиснути сідниці і притримати їх в такому положенні ЗО хв.

III. Завершальний етап.

Дитину мати носить на руках ЗО хв, при цьому стискає сід­ниці дитини своєю рукою.

Діти старшого віку повинні полежати у ліжку, медична сес­тра показує пацієнтові як потрібно стиснути сідниці, щоб уник­нути дефекації. За ЗО хв введений теплий розчин всмоктуєть­ся, і досягається лікувальний ефект.

Примітка. Увага! Введення лікарських препаратів за до­помогою лікувальної клізми, після очисної клізми, можна за­мінити введенням ректальних свічок.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 721 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)