АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Техніка промивання шлунка

Прочитайте:
  1. Будова та функції шлунка. Особливості будови стінок шлунка.
  2. ВАДИ РОЗВИТКУ ШЛУНКА ТА КИШЕЧНИКУ
  3. Виразкова хвороба шлунка
  4. Виразкова хвороба шлунка
  5. Виразкова хвороба шлунка
  6. Дайте визначення раннього раку шлунка
  7. ДОСЛІДЖЕННЯ ШЛУНКА СВИНЕЙ
  8. ДОСЛІДЖЕННЯ ШЛУНКА СОБАК
  9. Засоби, що впливають на рухову активність (моторику) шлунка.
  10. Засоби, що регулюють секреторну функцію шлунка.

Проблема. Рясне і часте блювання, зригування. Отруєння дитини лікарськими препаратами, грибами, токсичними чин­никами побутової хімії тощо.

Показання. Попередити всмоктування токсичних речовин у травному каналі при отруєннях, а також продуктів жит­тєдіяльності мікроорганізмів.

Протипоказання. Промивання шлунка не проводиться при виразковій хворобі.

Виконавець. Патронажна медсестра, медсестра стаціонару.

Місце проведення. Дитячий стаціонар, вдома.

Оснащення робочого місця. Склянка з перевареною водою температурою 20—24 °С для промивання шлунка (2—3 л), дві стерильні склянки для взяття промивних вод на аналіз, клейон­частий фартух, пелюшки, мірна склянка, стерильний шпа­тель, марлева серветка, лоток, стерильний шлунковий зонд, лійка або циліндр шприца, рушник.

І. Попередній етап.

Підготовка медсестри. На халат одягнути поліетилено­вий продезінфікований фартух, а також шапочку, маску. Руки обробити і надягнути стерильні гумові рукавички.

Підготовка предметів догляду. Для промивання шлунка підготувати розчини: переварену воду з відварами трав — ро-машки, звіробою, 2 % розчин соди, несолодкий чай. Загальна кількість рідини від 2 до 5 л, що залежить від віку дитини. Ра­зову порцію рідини відливають у мірну склянку (табл. 9).

Таблиця 9. Визначення разової порції рідини відповідно до віку дитини

 

Вік дитини Разова порція рідини
Новонароджений 30—50 мл
До 6 місяців 100 мл
До 1 року 200 мл
Після 1 року життя 200 + 100 • (n=1) (n — кількість років)

 

Температура рідини для промивання шлунка 20—24 °С.

Підготовка дитини. Помічник сідає і бере на руки дити­ну, а ноги дитини тримає між своїми ногами. Однією рукою по­мічник фіксує руки і тулуб дитини, притискаючи її до себе, другою рукою підтримує голову дитини. Якщо дитина тяжко хвора, для промивання шлунка дитину кладуть на правий бік з припіднятим головним кінцем. Перед процедурою лійку і шлунковий зонд прокип’ятити 20 хв. Замість лійки можна взяти стерильний циліндр шприца. Покласти зонд і циліндр шприца на стерильний лоток. Кінчик зонда взяти марлевою серветкою і прикласти до перенісся дитини, провести вимірю­вання відстані від перенісся до пупка і поставити позначку за допомогою гумового кружальця, відрізаного від 4 зонда. Зонд для введення в шлунок змочити підготовленим розчином.

II. Основний етап.

1. Натиснути на обидві щоки дитини па рівні зубів великим

і середні пальцями. Дитина відкриває рот, в цей момент швидко ввести шпатель, який обгорнути бинтом.

2. Стати справа від дитини, в правій руці тримати зволоже­ний зонд на відстані 10 см від кінця. Лівою рукою обхопити шию дитини.

3. Покласти зволожений зонд на корінь язика, ввести його до позначки. Дітям старшого віку запропонувати робити ков­тальні рухи і глибоко дихати.

4. Після введення зонда у вільний кінець його ввести нако­нечник циліндра шприца. Тримати його нижче рівня шлунка дитини, нахилити циліндр шприца і заповнити його рідиною із мірної склянки, щоб не попало повітря.

5. Повільно піднімати заповнений рідиною циліндр шпри­ца і, якщо вода поступає в шлунок, доливати рідину з мірної склянки.

6. Стежити за тим, щоб рівень води в шприці не був ниж- чий шийки шприца. Після введення першої порції рідини в шлунок опустити циліндр шприца нижче рівня шлунка і про­мивні води зібрати в першу склянку для аналізу.

7. Наповнити знов циліндр шприца рідиною і повторити процедуру. Промивні води наступних порцій зливати у миску з кришкою.

8. Об’єм введеної рідини повинен збігатися з об’ємом про­мивних вод. Якщо об’єми різні, то зонд введений не правильно

і треба змінити його положення.

9. Промивання шлунка проводити до чистих промивних вод, в середньому 8—10 порцій.

10. При введенні останньої порції рідини в шлунок, промив­ні води зібрати у другу склянку на аналіз.

11. Від’єднати шприц від зонда і покласти його у лоток.

12. Затиснути зонд марлевою серветкою біля рота дитини і швидким рухом вивести його. Зонд промити під проточною во­дою і покласти у лоток.

III. Завершальний етап.

Зонд промити під проточною водою і покласти у дезінфек­ційний розчин на 60 хв, потім зонд знову промити під проточ­ною водою і покласти у лоток. Склянки з першою і останньою порціями промивних вод закрити і відправити в лабораторію. Виписати направлення.

Примітка. Увага! Якщо під час промивання шлунка в зонд попадає слиз, шматочки їжі і вода в шлунок не поступає, зонд треба продути за допомогою шприца.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 784 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)