АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ХАРАКТЕРИСТИКА УЯВНИХ НЕСУМІСНОСТЕЙ

Прочитайте:
  1. I. Морфологическая характеристика лимфатического аппарата.
  2. I. Морфологическая характеристика проксимальных канальцев
  3. I. Общая характеристика
  4. I. Оперативно-тактическая характеристика объекта.
  5. I.2. Количественная характеристика степени гипоксии тканей и клеток
  6. II. Злокачественные мезенхимальные опухоли. Общая характеристика.
  7. II. Морфологическая характеристика изъязвления
  8. II. Мотивационная характеристика темы.
  9. II. Мотивационная характеристика темы.
  10. II. Характеристика компонентов ЮГА

& Уявні несумісності – це такі прописи, в яких антагоністичне поєднання препаратів за фармакологічною дією або хімічна взаємодія між інгредієнтами, а також зміна фізичного стану лікарських засобів передбачається лікарем як лікувальний фактор.

Прикладами терапевтично раціональної комбінації лікарських речовин, що діють антагоністично, є мікстура Павлова, рідина Дем’яновича, мікстура з кальцію хлоридом і натрію гідрокарбонатом та ін.

У протигнійничковій мазі за прописом Дар’є антимікробна дія підсилюється в результаті взаємодії резорцину і ртуті оксиду жовтого.

Rp.:Hydrargyri oxydi flavi 1,0

Resorcini

Acidi salicylici 0,3

Axungiae porcinae depuratae Lanolini

Vaselini 10,0

Misce, fiat unguentum

Da. Signa: Наносити на уражене місце.


У результаті взаємодії між ртуті оксидом жовтим і резорцином виділяється металева ртуть у дрібнодисперсному стані, яка і надає лікувальну дію.

Rp.:Kalii permanganatis 3,0

Spiritus aethylici

Aquae purificatae 30 ml

Misce. Da. Signa: Для змазування шкіри.

У результаті взаємодії компонентів калію перманганат окисляє етанол з виділенням бурого осаду діоксиду марганцю. Препарат запропонований для лікування еритематозного вовчака.

Утворення евтектичного сплаву в порошках небажане, але в зубних краплях – виправдане і доцільне. Тому важливо, перш ніж робити висновок про несумісність, перевірити спосіб застосування.

Rp.:Acidi carbolici crystallisati 2,0

Mentholi

Thymoli

Phenylii salicylatis 4,0

Misce. Da. Signa: Зубні краплі.

 

Якби в цьому випадку передбачався препарат у вигляді порошку, тоді даний пропис кваліфікувався б як фізична несумісність. Але оскільки прописані зубні краплі, препарат відноситься до сумісних прописів і підлягає виготовленню.

 

 


Розділ 30

НЕСУМІСНІ ПОЄДНАННЯ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ

 

& Фармацевтичними несумісностями (Incompatibilita pharmaceutica) називаються такі поєднання інгредієнтів, у яких в результаті взаємодії лікарських речовин між собою і з допоміжними речовинами істотно змінюються їх фізико-хімічні властивості, а тим самим і терапевтична дія.

 

Ці зміни, не передбачені лікарем, можуть відбуватися в процесі виготовлення і зберігання лікарських препаратів.

Рецепт, що містить несумісні лікарські речовини, вважається недійсним, і ліки по ньому відпускати не можна. До цієї ж групи відносяться неясні, нечіткі і неточно виписані рецепти.

Якщо в аптеку надходить рецепт, у якому прописані несумісні лікарські засоби, провізор повинен поставити на ньому штамп «Рецепт недійсний» і повернути хворому. Про це слід повідомити лікаря, який повинен виписати хворому інший рецепт. За неправильно виписаний рецепт лікар несе відповідальність. Контроль правильності рецептів, що надходять в аптеку, – обов’язок провізора.

У випадку відпуску ліків, виготовлених за несумісним прописом, провізор відповідає так само, як і за неправильно приготовлені ліки, якщо це призводить до тяжких наслідків.

Лікарю все важче враховувати можливі виникнення несумісностей при поєднанні різних інгредієнтів. Гострота цієї проблеми особливо зростає зі збільшенням номенклатури застосовуваних лікарських речовин. Тому при створенні складних прописів необхідна взаємна консультація лікаря і фармацевта.

Щоб вирішувати питання сумісності лікарських засобів в оптимальній лікарській формі, провізор і лікар повинні бути добре інформовані про лікарські препарати не тільки в терапевтичному відношенні, але і знати їхню хімічну природу, фізико-хімічні властивості (розчинність, рН середовища, леткість, температуру плавлення та ін.), можливі взаємодії, реакційну здатність та інші характеристики.

Універсального способу подолання несумісностей у лікарських препаратах не існує. У кожному конкретному випадку фармацевт повинен сам вишукати способи і засоби для вирішення задачі, виходячи зі знань фізико-хімічних властивостей компонентів лікарської форми.

Основні заходи в цих випадках: зміна складу і кількості розчинника; додавання або виключення інгредієнтів, що істотно не змінюють терапевтичної дії препарату; заміна одних лікарських засобів іншими; заміна лікарської форми. Ці дії повинні обов’язково узгоджуватися з лікарем.

 

 

Заміна лікарських речовин і зміна розчинника. У літературі є рекомендації стосовно подолання несумісностей шляхом заміни таких лікарських засобів: калію бромід заміняють натрію бромідом, кодеїн – кодеїну фосфатом (1,0–1,33 г), кодеїну фосфат – кодеїном (1,0–0,75 г), кофеїн-бензоат натрію – кофеїном (1,0–0,4 г), натрію тетраборат – борною кислотою (1,0–0,65 г), рідкий фенол – фенолом кристалічним, еуфілін – теофі- ліном (1,0–0,8 г).

У деяких випадках лікарські речовини можуть бути нерозчинні чи малорозчинні в прописаних розчинниках. Шляхом заміни розчинника можна регулювати їх розчинність.

Rp.:Picis liquidae

Sulfuris praecipitati 10,0

Tincturae Capsici 1 ml

Acidi salicylici 1,0

Olei Ricini 1,5

Spiritus aethylici 70 % 50 ml

Misce. Da. Signa. Наносити на уражені

ділянки шкіри.

 

Дьоготь і рицинова олія розчинні в спирті міцністю не нижче 90 %. При змішуванні порошку сірки з рициновою олією, що обволікає сірку, утворюється нерозчинна тягуча маса, що випадає в осад.

Для усунення несумісності необхідно 70 % спирт замінити 90 %. Сірку розтирають у ступці з настойкою стручкового перцю. Саліцилову кислоту, дьоготь і рицинову олію розчиняють у 90 % спирті і при постійному розтиранні змивають сірку отриманим спиртовим розчином зі ступки у флакон для відпуску.

Заміна лікарської форми. Цей спосіб за умови терапевтичної еквівалентності замін- них форм дуже ефективний. Існують приклади подолання несумісностей шляхом заміни мікстур порошками, крапель мікстурами, порошків мікстурами і т. п.

Наприклад, суміш камфори з фенілсаліцилатом чи хлоралгідратом не сумісні в по- рошках, цілком сумісні в пілюлях і в рідкій формі – зубних краплях.

Виділення одного з компонентів препарату. При реалізації цього способу вини- кають деякі труднощі, оскільки отруйні, наркотичні і сильнодіючі засоби забороняється відпускати не в складі виготовленого препарату.

Rp.:Iodi 0,1

Kalii iodidi 1,0

Chloroformii 5,0

Olei Vaselini 5,0

Misce. Da. Signa. Розтирання.

У даному прописі вводити калію йодид нераціонально, оскільки йод добре розчиняється в хлороформі. Варто вказати лікарю на виключення з пропису калію йодиду (для розчинення якого необхідно додавати воду, що не змішується з хлороформом і вазеліновим маслом).

Як видно, у багатьох випадках все таки вдається прописи з несумісними поєднаннями зробити раціональними, використовуючи відповідні технологічні прийоми, погоджені з лікарем.

 

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 782 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)