АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перелік лікарських речовин, які у вигляді порошків відпускаються у вощених капсулах

Прочитайте:
  1. E. Оприлюднення переліку люстрованих осіб
  2. IV.І Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  3. IV.І Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  4. IV.І Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  5. IV.І Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  6. Ботанічна характеристика лікарських рослин, що використовуються для створення альпійської гірки
  7. ВВЕДЕННЯ В НІС ЛІКАРСЬКИХ СЕРЕДНИКІВ НА ТУРУНДАХ
  8. Взаємодія лікарських речовин
  9. Вимоги, які пред'являються до зберігання різних груп лікарських засобів та виробів медичного призначення
  10. Вплив деяких факторів на розплавлення й відволожування сумішей лікарських речовин

 

У практичній роботі необхідно враховувати, що багато складних порошків, до складу яких входить еуфілін, відволожуються. Еуфілін гігроскопічний і при поєднанні з речовинами, що мають кислий характер, вступає з ними у взаємодію (реакція нейтралізації). Суміші при цьому розпливаються і часто жовтіють (реакція окислення-відновлення). За певних умов еуфілін несполучний з кислотою аскорбіновою, солями слабких основ і сильних кислот: димедролом, дибазолом, спазмолітином (алкалоїди і солі азотистих основ). В усіх випадках необхідно еуфілін за узгодженням з лікарем відпускати окремо.

Rp: Phenobarbitali 0,025

Dibazoli 0,02

Euphyllini 0,15

Rutini 0,02

Acidi ascorbinici 0,2

Misce, fiat pulvis

Da tales doses № 12

Signa. По 1 порошку 3 рази на день.

Відразу після виготовлення порошки відволожуються, утворюючи липку масу. Якщо за згодою лікаря замінити еуфілін на еквівалентну кількість теофіліну (0,12 г), порошки не відволожуються протягом 10 днів навіть при відносній вологості 75–80 %.

Втрата сипкості порошками може відбуватися за рахунок утворення евтектики, яка характеризується тим, що вона більш низькоплавка, ніж близькі до неї за складом сплави даних компонентів.

Сталість і низький рівень температури плавлення евтектики в порівнянні з температурами плавлення вихідних речовин обумовлені перекрученнями кристалічної решітки і наявністю дефектів (вакансій, дислокацій та ін.) біля тонкого граничного шару на поверхні розділу компонентів.

Евтектику доводиться вважати окремим випадком розчинення: розчином, одночасно насиченим обома компонентами. В результаті взаємодії компонентів виходять або густі малорухливі рідини, що важко кристалізуються і схильні до значного переохолодження, або суміш просто грудкується і втрачає сипкість.

Процес утворення рідин залежить не тільки від природи взятих лікарських засобів, але й від впливу зовнішніх факторів: від температури повітря в приміщенні (особливо в тих випадках, коли температура плавлення евтектики близька до кімнатної), кількісного співвідношення, механічного впливу і т.п. Пакувальний матеріал не впливає на плавлення сумішей.

 

Rp.:Antipyrini 0,25

Phenacetini 0,3

Misce, fiat pulvis

Da tales doses № 12

Signa. По 1 порошку на ніч.

Порошки розплавляються незалежно від того, будуть вони загорнені в простий чи вощений папір. Що стосується відносної вологості повітря приміщень, вологості препаратів, то ці фактори на швидкість плавлення суміші не впливають.

В окремих випадках компоненти, які переходять у рідкий стан, утворюють молекулярні сполуки, наприклад, антипірин + хлоралгідрат, антипірин + натрію саліцилат та ін.

Легко утворюють евтектичні суміші ментол, тимол, камфора, бромкамфора, антипірин, хлоралгідрат, фенілсаліцилат, резорцин (див. табл. 43).

У випадку прописування речовин, що утворюють евтектику, рецепти не підлягають виконанню, за винятком тих випадків, коли евтектика передбачається лікарем (наприклад, у стоматологічній практиці) чи використовується для удосконалення технологічної операції.

 

 

Таблиця 43


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 571 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)