АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

період пологів. Перебіг та ведення періоду розкриття.

Прочитайте:
  1. A. Пасивна імунізація специфічним імуноглобуліном – інфільтрація в рану та в/м введення залишку і розпочаток курсу антирабічних щеплень
  2. C. Внутрішньовенне краплинне введення 0,9 розчину натрію хлориду 200 мл
  3. C. Швидке введення в наркотичний сон
  4. C.Гоління операційного поля, проведення премедикації
  5. E. - Відведення та згинання.
  6. E. Період напівиведення
  7. I. Спостереження за перебігом нормальної вагітності
  8. IX. Догляд за хворими в післяопераційному періоді.
  9. N Новонароджена дитина не виноситься з пологового залу до моменту переведення разом із матір'ю у палату спільного перебування.
  10. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.

Після додаткового уточнення даних анамнезу, загального і акушерського обстеження ставлять акушерський діагноз. Роділлю укладают у ліжко. При регулярних переймах роділля повинна набути напівсидячого положення. При цьому осі плода і матки збігаються, що сприяє встановленню голови в таз.

Протягом періоду розкриття лікар (акушерка) повинні спостерігати за: а) загальним станом роділля; б) серцебиття плода; в) характером пологової діяльності; г) рухом голівки її відношенням до площини входу в таз; д) станом навколоплідного міхура; е) функцією сечового міхура і кишок; є) знеболювати пологи;

Вислуховування серцебитя плода у період розкриття шийки матки при цілому навколоплідному міхурові проводиться кожні 15-20 хвилин, а після відходження вод через 5-10 хв. Насамперед звертають увагу на частоту, ритм і звучність тонів серця. Саме характер серцебиття є основним критерієм оцінки стану плода.Унормі частота серцебиття плода становить 120-140 за 1 хв., під час перейм- 160 за 1 хв. Після перейми спостерігається тимчасове зменшення частоти ударів до 100-110 за 1 хв. Це пояснюється зміною плацентарного кровообігу, зумовленого сильним скорочення матки через 10-15 с. серцебиття вирівнюється.Якщо серцебиття стає частим або частота його зменшується до 110 за 1 хв. І нижче, то це є ознакою загрози гіпоксії.Поява аритмії і приглушення тонів плода вказують на її початок.

Для спостереження за станом плода використовують апаратні методи дослідження за допомогою кардіомоніторів, які об’єктивно реєструюсь серцебиття, дозволяють записати ЕКГ та визначити скоротливість матки. Спостереження за загальним станом роділлі включає в себе: виявлення самопочуття(болісність перейм.втома.гол.біль,стан зору,аг.поведінка.);систематичне дослідження пульсу,вимірювання АТ.Це допомагає своєчасно виявити токсикоз,темпер.тіла вимір.2-3рази на добу.Спостерігають за силою,частотою,продовження і болісністю перейм.Бажано рахувати перейми або записувати гістерограму.Треба стежити також за станом матки:її консистенцією.контурами,ВСДМ,розтягнення нижнього сегмента,появою і надходженням межового кільця.

Розкрття шийки матки.Дно матки на початку пологів лежить посередині між пупком і мечовидним відростком,у кінці періоду розкриття воно піднімається до мечовидного відростка і реберної дуги.Пальпують нижній сегмент матки щоб не пропустити його переростягння й розриву.

2Анатомічна і функціональна х-ка плоско рахітичного таза.Особливості біомеханізму та ведення пологів. Плоскорахітичний таз має ряд деформації.Крила клубових кісток розгорнуті,відстань між передньо верхніми остями клубових кісток збільшена.Крижові к-ки вкорочені,сплощені і повернуті навколо горизонтальної осі так,що основа їх наближається до лобкового симфізу,а верхівка разом із куприком спрямована назад.мис крижів різко виступає наперед.Іноді куприк разом їз нижнім крижовим хребцем загнуті наперед(гакоподібно).У зв’язку з поворотом основи крижів мисом наперед вхід у таз має ниркоподібну форму,прямий розмір входу зменшений,поперечні й косі розміри звичайні.Що більше виступає наперед мис то більше вкорочена справжня кон’югата.Іноді на передній поверхні плоских крижів у наслідок скостеніння хряща між 1-2 крижовими хребцями утворюється додатковий (несправжній)мис.

Додатковий мис може створити труднощі для просування передлеглої частини.Розміри виходу з таза збільшені,бо сідничні горби розміщені далі один від одного ніж потрібно.Лобковий кут у плоско рахітичному тазі широкий(понад90град).Порожнина плоско рахітичного таза звичайних розмірів або дещо більша.

Отже,для плоско рахітичного таза характерні:1зменшення прямого розміру(справжн.конюгати)внаслідок значного виступу мису наперед.2значно розгорнуті клубові к-ки в боки,.внаслідок dis spinarum I dis cristarum стають майже однаковими за величиною.3сідничні горби також розходяться в боки,внаслідок чого лонний кут стає тупим.4куприк плоский,тонкий,низький і широкий.

3 Додаткові апаратні методи дослідження в гінекології(кольпоскопія,УЗД,гістероскопія,гістерографія)

У гінекології застосовують кольпоскопію, цервіскоскопію, гістероскопію, лопароскопію та кульдоскопію. Для всіх цих методів необхідно оптичні прилади. Деякі з них мають маніпулятори, за допомогою яких можна виконувати певні лікувальні маніпуляції в черевній порожнині.

Перший силоскопічний метод, який набув поширення в гінекології,- кольпоскопія

Кольпоскопія.За допомогою оптичного приладу-колькоскопа, який дає збільшення в 10-30 разів, можна оглянути вагінальну частину шийки матки та стінку вагіни. Цим методом можна виявити зміни епітелію шийки матки, передпухлинні стани, вибрати ділянку для проведення біопсії, а також контролювати загоєння в процесі лікування. Діагностична цінність цього методу надзвичайно велика.

Існує проста та розширена кольпоскопія. При простій шийку матки оглядають без попередньої обробки хімічними речовинами, при розширеній-після обробки 3% розчином оцтової кислоти, 1% йоду. Цей метод дає можливість чітко відрізнити плоский епітелій від циліндричного, виявити паталогічні змвни епітелію.

Спочатку роблять просту кольпоскопію. Після цього обробляють шийку матки розчином Люголя(проба Шіллера). Йод має здатність забарвлювати клітини, багаті на глікоген, у коричневий колір. Патологічно змінені клітини бідні на глікоген, тому йодом не забарвлюються і мають вигляд білих плям. Таким чином виявляють ділянки, що підлягають біопсії.Сучасні гістероскопи дають збільшення в 50 разів.

Гістероскопія-метод, за допомогою якого можна оглянути стінки порожнини матки і виявити наявність поліпів, гіперплазії, раку,синеній(зрощень), субмокозної фіброміоми матки, проводити контроль після вишкрібання матки, видалення поліпів, а також вибрати місце прицільної біопсії.

Після розширення церві кального каналу в порожнину матки вводять гістероскоп. Можна проводити гістероскопію, вводячи в порожнину матки вуглекислий газ (газова гістероскопія) чи рідину (рідинна гістероскопія).Останнім асом випускаються спеціальні гістероскопи з маніпуляторами, за допомогою яких можна виконувати видалення поліпа з кріодеструцією його ложа, видалення невеликих міоматозних вузлів, видалення внутрішнньо-маткових контрацептивів.

Гістерографія-запис скоротливості матки.Застосовують різні види гістерографії:внутрішня,електрогістерографія,регіостерографія.

 

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 527 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)