АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПОШКОДЖЕННЯ І ХІРУРГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ЖИВОТА ТА ОРГАНІВ ЧЕРЕВНОЇ ПОРОЖНИНИ. 253. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на біль в правій половині живота

Прочитайте:
  1. A.УЗД органів черевної порожнини.
  2. D. Скоріше за все ятрогенне захворювання з елементами неврозу,однак пацієнтку слід до обстежити
  3. D.Здуття живота, невідходження газів
  4. II. Доброякісні пухлин статевих органів, ендометріоз
  5. II. Захворювання, викликані впливом промислових аерозолів
  6. II.Захворювання черевної стінки і органів черевної порожнини
  7. III. Історія теперішнього (нинішнього) захворювання (Anamnesis morbi)
  8. IV. Захворювання, синдроми і феномени
  9. S.34. Травма нервів поперекового відділу спинного мозку та нервів в області живота, нижньої частини спини і тазу
  10. S.38. Розтрощення (розчавлення) та травматична ампутація частини живота, нижньої частини спини і тазу

 

253. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на біль в правій половині живота. Захворів 8 годин назад, коли з’явився біль в епігастрії, нудота, було одноразове блювання. Пізніше біль локалізувався в правому боці. При обстеженні: загальний стан не порушений. Пульс 86 уд. на 1 хв. язик вологий, обкладений білим нашаруванням. Живіт звичайної форми, бере участь в акті дихання, м’який, болісний в правій здухвинній ділянці, де виявляється напруження м’язів. Поштовхоподібне натискання на ліву здухвинну ділянку посилює біль в правій. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План лікування?

 

 

254. Фельдшер „Швидкої допомоги” прибув на виклик. 40-річний пацієнт, що на протязі 15 років страждає виразковою хворобою 12-палої кишки, помітив, що в останні 2 дні біль в епігастрії у нього зник, але в той же час з’явились прогресуюча слабкість, головокружіння. Перед приїздом фельдшера під час акту дефекації втратив свідомість в туалеті. При обстеженні звертає увагу блідість шкірних покривів, млявість пацієнта. Пульс 102 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 95/65 мм рт. ст. Пальпація живота безболісна. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План обстеження і лікування?

 

 

255. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. Пацієнт раптово відчув сильний біль в верхній половині живота. Положення на лівому боці із зігнутими і приведеними до живота ногами. Шкіра бліда, на лобі краплі холодного поту. Дихання поверхневе, 22 на 1 хв. Пульс 54 уд. на 1 хв. Температура тіла 36,7*. Живіт плоский, виключений з акту дихання, при пальпації визначається значне напруження м'язів, біль в епігастрії. Попередній діагноз? Ваші дії? План обстеження і лікування?

 

 

256. 34-річний пацієнт був госпіталізований в хірургічне відділення з діагнозом: Апендикулярний інфільтрат. Призначено лікування: постільний режим, дієта, антибіотики, холод на передню черевну стінку. На сьому добу з’явився розпираючий біль в правій здухвинній ділянці, температура тіла підвищилась до 39,8*. При обстеженні: шкірні покриви бліді, риси обличчя загострені. Пацієнт ейфоричний. Пульс 104 уд. на 1 хв. шкіра над інфільтратом в правій здухвинній ділянці гіперемована, гаряча. Діагноз? План лікування?

 

 

257. Ви – фельдшер ФАПу, прибули на місце пригоди. 20 хв. назад потерпіла була збита машиною. Скаржиться на загальну слабкість, біль по всьому животу. При обстеженні: загальмована, шкірні покриви бліді. Пульс 110 уд. на 1 хв., слабкого наповнення, АТ90/60 мм рт. ст. Живіт м’який, болісний при пальпації, більше в лівому підребер’ї. В нижніх відділах живота укорочення перкуторного звуку. Попередній діагноз? Ваші дії? План обстеження і лікування?

 

 

258. На ФАП звернувся 20-річний молодий чоловік зі скаргами на біль в животі. 3 години назад під час бійки отримав удар ногою в живіт. При обстеженні: загальний стан задовільний. Шкірні покриви нормального забарвлення, пульс 72 уд. на 1 хв., задовільного наповнення, АТ 120/70 мм рт. ст. Живіт м’який, відмічається локальне напруження м’язів в ділянці забою. Симптомів подразнення очеревини не виявлено. Попередній діагноз? План лікування?

 

 

259. До фельдшера ФАПу звернулась 46-річна жінка зі скаргами на біль в правій половині живота, який з’явився 4 дні назад. За медичною допомогою не зверталася, приймала пігулки анальгіну, прикладала до живота грілку. При обстеженні: язик сухуватий, обкладений білим нашаруванням. Пульс 82 уд. на 1 хв. Живіт м’який, в правій здухвинній ділянці пальпується болісне ущільнення 6х4 см. Симптомів подразнення очеревини не виявлено. Температура тіла 37,4*. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План лікування?

 

 

260. До фельдшера ФАПу звернувся 54-річний пацієнт зі скаргами на наявність болісного утворення в правій пахвинній ділянці, яке з’явилося біля години назад після підйому мішка з картоплею. При обстеженні: в правій пахвинній ділянці мається пухлиноподібне утворення овальної форми, щільно-еластичної консистенції, розміром з куряче яйце, нерухоме. Перкуторний звук над ним тупий. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План лікування?

 

 

261. До фельдшера ФАПу звернувся 62-річний пацієнт, який на протязі 24 років страждає виразковою хворобою шлунку зі зниженою секреторною функцією. Пред’являє скарги, що на протязі останніх 7-8 місяців біль в епігастрії став постійним, не зв’язаним з прийомом їжі, зник апетит, з’явилася відраза до їжі. За цей час значно схуднув. При обстеженні: зниженого харчування. Шкірні покриви бліді, з сіруватим відтінком. Живіт звичайної форми, болісний при пальпації в епігастрії. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План обстеження і лікування?

 

 

262. Фельдшер ФАПу викликаний в корівник, де доярку корова ударила рогом в живіт. При обстеженні: стан важкий. Пацієнтка бліда, загальмована. Пульс 110 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 80/50 мм рт. ст. На передній черевній стінці від пупка до лобка рана з нерівними краями, назовні випали петлі кишечнику і прядка великого сальника. Значного виділення крові немає. Виділення кишкового вмісту не помічено. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План лікування?

 

 

263.До фельдшера ФАПу звернувся 37-річний пацієнт зі скаргами на відчуття важкості в епігастрії після прийому їжі, блювання неперетравленою їжею через 10-12 год. після її прийому. За останній час сильно схуднув. В анамнезі операція з приводу перфоративної виразки шлунку. При обстеженні: зниженого харчування, тургор шкіри знижений, колір її сіруватий. Живіт м’який, безболісний. В епігастральній ділянці натще чується плескіт. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План обстеження і лікування?

 

 

264. Ви – фельдшер ФАПу, викликані додому до 74-річної хворої, у якої на протязі 6 днів був гострий біль в животі, нудота, блювання жовчю. Всі дні знаходилась дома, використовувала грілки і пігулки анальгіну. При обстеженні: стан вкрай важкий. Шкірні покриви бліді, з сіруватим відтінком. Вираз обличчя страждальницький, очі тусклі, глибоко запавші. Пульс 120 уд. на 1 хв., слабкого наповнення, аритмічний. Язик сухий, обкладений коричневою кіркою. Живіт роздутий, болісний в усіх відділах, більше в правому підребер’ї, визначається напруження м’язів, позитивний симптом Блюмберга-Щоткіна. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План лікування?

 

 

265. Робітник заводу був притиснутий автонавантажувачем до стіни складського приміщення. Ви – фельдшер здоровпункту, прибули на виклик. Стан пацієнта важкий. Пред’являє скарги на біль в животі. Блідий, загальмований, кінцівки холодні. Пульс 122 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 80/50 мм рт. ст. живіт оберігається в акті дихання, при пальпації болісний в правому підребер’ї, де визначається напруження м’язів. Різкий біль при натисканні в правій надключичній ямці. При перкусії живота в нижніх відділах тупий звук. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План обстеження і лікування?

266. Пацієнт був оперований з приводу політравми органів черевної порожнини, набутої в результаті автоаварії. На 12-й день після операції з отвору, який залишився після витягання дренажної трубки в лівій боковій стінці живота стала виділятися прозора рідина, яка сильно роз’їдає і подразнює шкіру навкруги. Попередній діагноз? Якими додатковими методами обстеження можна його підтвердити? Заходи догляду за хворим?

 

 

267. У жінки 48 років після прийому жирної їжі з’явився сильний біль в правому підребер’ї. Було повторне блювання. Температура тіла підвищилась до 38*. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. При обстеженні: хвора підвищеного харчування. Язик сухий, обкладений білим нашаруванням. При пальпації живота визначаються біль, напруження м’язів в правому підребер’ї, позитивний симптом Блюмберга-Щоткина. Попередній діагноз? Перша долікарська допомога? План лікування?

 

 

268. Фельдшер „Швидкої допомоги” викликаний додому до 55-річної жінки, яка пред’являє скарги на сильний біль в верхній половині живота, нудоту, багаторазове блювання без полегшення. При обстеженні: шкіра бліда, пульс 120 уд. на 1 хв., слабкого наповнення, АТ 80/55 мм рт. ст. живіт роздутий в лівій половині, при пальпації виявляється напруження м’язів, біль в епігастрії та лівому підребер’ї. Симптоми подразнення очеревини не визначаються. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План обстеження і лікування?

 

 

269. Фельдшер ФАПу викликаний додому до 42-річної жінки, яка скаржиться на біль в правому підребер'ї, жовтяницю шкіри та склер. 6 днів назад у неї був напад сильного болю в правому підребер’ї з багаторазовою блювотою, після якого з’явилася жовтяниця. Кожен вечір температура тіла підвищується до 39-40*, з’являється озноб. При обстеженні: шкіра і склери жовтого кольору. При пальпації живіт болісний в правому підребер’ї. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План обстеження і лікування?

 

 

270. Фельдшер „Швидкої допомоги” прибув на виклик до 64-річної пацієнтки, яка скаржиться на сильний біль в правому підребер’ї, нудоту, декілька разів було блювання з домішками жовчі. При обстеженні: язик вологий, обкладений білим нашаруванням. Живіт болісний при пальпації в правому підребер’ї, де визначається напруження м’язів. Симптомів подразнення очеревини не виявлено. Поколачування по правій реберній дузі посилює біль. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План лікування?

 

 

271. Фельдшер „Швидкої допомоги” прибув на виклик на місце пригоди. Потерпілий був збитий поїздом, знаходиться у вкрай важкому стані. Без свідомості, шкіра бліда, кінцівки холодні. Пульс ниткоподібний, АТ 50/20 мм рт. ст. Дихання затруднене, права половина грудної клітки бережеться в акті дихання. Значна підшкірна гематома. По передній аксилярній лінії справа на рівні VII-VIII-IX-X ребер визначається крепітація. При пальпації живота напруження м’язів в правому підребер’ї, при перкусії – притуплення звуку в нижніх частинах живота. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План лікування?

272. Фельдшер ФАПу викликаний додому до 51-річного пацієнту, зловживаючого алкоголем, у якого з”явився сильний біль в епігастральній ділянці, з ірадіацією в спину. Декілька разів було блювання, яке не приносить полегшення. При обстеженні: стан важкий. Блідість шкіри, акроцианоз. Пульс 110 уд. на 1хв., слабкого наповнення, АТ 90/60 мм рт. ст. Язик сухуватий, обкладений білим нашаруванням. Живіт м’який, болісний в епігастрії та лівому підребер’ї, симптомів подразнення очеревини не виявлено. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План обстеження і лікування?

 

 

273. У 51-річного пацієнту, зловживаючого алкоголем, який декілька разів лікувався в стаціонарі з приводу гострого панкреатиту, 2 місяці назад з’явився тупий біль в епігастрії постійного характеру. Незважаючи на дієту та прийом жовчогінних препаратів біль не проходив. При пальпації в епігастральній ділянці визначається щільно еластичне утворення кулястої форми, з гладкими обрисами. Попередній діагноз? План обстеження і лікування?

 

 

274. На ФАП звернувся 60-річний чоловік зі скаргами на постійний біль в лівій половині живота, чергування запорів і проносів, періодичне здуття живота, стрічкоподібний кал з домішками слизу і крові. Вважає себе хворим на протязі року. При обстеженні: зниженого харчування, шкірні покриви бліді, з сіруватим відтінком. Живіт м”який, болісний при пальпації в лівій боковій ділянці. При пальцевому обстеженні прямої кишки на рукавичці кал з домішками крові. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План обстеження і лікування?

 

 

275. На ФАП звернулась 42-річна жінка зі скаргами на біль в правій здухвинній ділянці, нудоту, нездужання, при пальпації в правій здухвинній ділянці було виявлено ущільнення. З діагнозом: Апендикулярний інфільтрат була госпіталізована в хірургічне відділення, де проводилось консервативне лікування: ліжковий режим, холод на живіт, антибіотики. Інфільтрат не розсмоктувався, постійно трималася субфебрильна температура. На десяту добу в ділянці інфільтрату з’явилася нориця, з якої в помірній кількості виділяються кал і гній. Попередній діагноз? Якими додатковими методами обстеження можна його підтвердити? План лікування?

 

 

276. На прийом до фельдшера ФАПу звернувся 35-річний чоловік зі скаргами на часті (10-12 раз на добу), рідкі випорожнення з домішками слизу і крові, біль в животі, загальну слабкість, підвищення температури тіла. Вважає себе хворим на протязі тижня, самостійно приймав таблетки фталазолу, без ефекту. При обстеженні: зниженого харчування, шкіра бліда, з сіруватим відтінком. Язик обкладений сіруватим нашаруванням, сухуватий. Живіт помірно роздутий, при пальпації болісний по ходу товстого кишечнику. При пальцевому ректальному обстеженні на пальці сліди калу з домішками слизу і крові. Температура тіла 37,9*. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План обстеження і лікування?

 

 

277. На прийом до фельдшера ФАПу звернувся 48-річний пацієнт зі скаргами на біль в животі, нудоту, багаторазове блювання. Захворів гостро біля доби назад, після значного прийому їжі. При обстеженні: стан важкий. Шкірні покриви бліді. Пульс 110 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 90/60 мм рт. ст. Язик сухий, обкладений сірим нашаруванням. Живіт дещо здутий в епігастрії, напружений, болісний в усіх ділянках. Визначається позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Гази не відходять, випорожнень не було. Перистальтика не вислуховується. Попередній діагноз? Перша долікарська допомога? План лікування?

 

 

278. Фельдшер „Швидкої допомоги” прибув на виклик додому до 52-річного пацієнта, що скаржиться на сильний переймоподібний біль в животі, нудоту, часте блювання без полегшення. Гази не відходять, випорожнень не було. При обстеженні: пацієнт періодично голосно кричить, веде себе неспокійно. Живіт асиметричний, здутий більше вверху і зліва, м’який, болісний. Визначається шум плескоту. Вище і зліва від пупка пальпується м’якоеластичне утворення. Перистальтика бурна, кожна перистальтична хвиля викликає посилення болю. Попередній діагноз? Перша долікарська допомога? План обстеження і лікування?

 

 

279. У 6-річного хлопчика, худенького, блідого, що відстає у розвитку від однолітків, часто просинається з плачем по ночах, раптово з’явився сильний біль в животі, від якого він періодично голосно кричить, нудота, повторне блювання, затримка газів і випорожнень. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. При обстеженні: живіт здутий, асиметричний, болісний більше в правій половині. Перистальтика бурна. При пальцевому ректальному обстеженні ампула прямої кишки пуста. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План обстеження і лікування?

 

 

280. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. 43-річний чоловік 4 доби назад відчув дуже сильний біль в епігастрії, було одноразове блювання. Приймав таблетки анальгіну, прикладав до живота грілку. Через декілька годин біль зменшився. На другу добу почав здуватися живіт, з’явилася блювота, застійною рідиною, затримка газів і випорожнень. При обстеженні, стан важкий. Риси обличчя загострені, вираз страждальницький. Шкірні покриви бліді, з сіруватим відтінком. Пульс 120 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 80/50 мм рт. ст. Язик сухий, обкладений коричневою кіркою. Живіт значно здутий, перистальтика не вислуховується, пальпація болісна в усіх відділах. Визначається позитивний симптом Бдюмберга-Щоткіна. Ваш діагноз? Перша долікарська допомога? План лікування?

 

 

281. На четверту добу після операції апендектомії у хворої відмічається здуття живота, гикавка, нудота, повторне блювання застійною рідиною, затримка газів. Випорожнень не було. Попередній діагноз? План лікування?

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 2425 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)