АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Приклад формулювання діагнозу. Первинний хронічний інтерстиціальний нефрит, абортивна форма.

Прочитайте:
  1. I. «ПРИКЛАДНЫЕ АСПЕКТЫ КЛИНИЧЕСКОЙ АРТ-ТЕРАПИИ»
  2. Вкажіть повну назву клінічного діагнозу. (первинна прогресуюча міодистрофія Ерба-Рота)
  3. Дайте визначення другому закону Менделя - закону розщеплення. Наведіть приклади домінантного і рецесивного типу успадкування - хвороба Геттінгтона і фенілкетонурія.
  4. Дайте оцінку взаємодії генетичних факторів і факторів середовища в реалізації «вроджених форм поведінки». Наведіть приклади.
  5. Діагностичні критерії диференціального діагнозу.
  6. Етапи виділення чистої культури аеробних бактерій (середовища, маніпуляції, значення). Приклади аеробних та факультативно анаеробних бактерій латиною.
  7. Как правильно начинать кормление? Правильное прикладывание к груди.
  8. Класифікація (формулювання діагнозу)
  9. Класифікація ДР (формулювання діагнозу)
  10. Новости прикладной делирионавтики

Первинний хронічний інтерстиціальний нефрит, абортивна форма.

Клінічні прояви ХІН. Є тупий біль у попереку, слабкість, втомлюваність, спрага, поліурія, підвищення АТ. Перебіг захворювання може бути безсимптомним, або стертим. Характерним може бути синдром “нирки, що втрачає сіль” (нирка на здатна нормально концентрувати сечу) – нефрогенний діабет. Можливий також розвиток ниркового канальцевого ацидозу, втрата кальцію з сечею призводить до м’язевої слабкості, утворення каменів, остеодистрофії. У деяких хворих виявляють глюкозурію, амінацидурію, гіпотонію через втрату солі з сечею.

Діагностичні критерії ХІН. Загальний аналіз сечі: зміни незначні, низька питома вага сечі, поліурія, в осаді – лейкоцити та еритроцити, протеїнурія до 3 г на добу. За умови капілярного некрозу – в сечі некротичні маси. Характерні: гіпонатріємія, гіпокаліємія. При папілярному некрозі на рентгенограмах у проекції нирки виявляють тіні кальцинатів, некротичних мас ниркового сосочка і тінь конкременту трикутної форми з ділянками розрідження в центрі. На екскреторній урограмі та ретроградній пієлограмі - виразки сосочків у ділянці їх верхівок, нориці із затіканням контрасту в ниркову тканину, відторгнення сосочка або його кальцинацію, кільцевидні тіні, утворення порожнини.

Диференціальна діагностика. ХІН диференціюють з ПН на підставі імунофлюоресцентного дослідження і підрахунку кількості нейтрофілів у біоптатах. Необхідна також диференційна діагностика з алкогольним “некронефрозом” та ураженням нирок при інфекційному мононуклеозі. Остаточно питання діагнозу вирішують за результатами прижиттєвого морфологічного дослідження нирок.

Лікування. Лікування ХІН полягає насамперед в усуненні причин, що призвели до захворювання. Застосовуються препарати, що підтримують нирковий плазмообіг, вітаміни.

При капілярному некрозі застосовують трентал, гепарин, салуретики, при лейкоцитурії – антибіотики (за результатами посіву сечі).

Профілактика. У никнення та раннє виявлення причин ГІН, його ретельне лікування. Санітарно- освітня робота серед населення з метою запобігання передозуванню ліків. Хворі підлягають диспансерному спостереженню (двічі на рік огляд хворого, аналіз сечі, крові, визначення функціонального стану нирок). Позачергово обстежуються хворі після респіраторних вірусних інфекцій, травм, переохолоджень тощо. У випадку ХНН хворі оглядаються 4-6 разів на рік.

Працездатність хворого встановлюєть за функціональною здатністю нирок, а також залежно від основного захворювання.

При доброякісному перебігу хворі працездатні.

 

 

Пієлонефрит.

 

Визначення. Пієлонефрит - це неспецифічний бактеріальний запальний процес, який локалізується в мисково – чашечковій системі нирки і в її тубуоінтерстиціальній зоні (І.А. Борисов, 1995).

ПН є найпоширенішим захворюванням нирок і другим за частотою захворюванням людини. Власне цим терміном об’єднується група захворювань гетерогенних з точки зору як епідеміології та етіології, так і патогенезу, клінічних особливостей та прогнозу.

Етіологія, патогенез. Етіологічними чинниками ПН є кишечна паличка, ентерококи, протей, синьогнійна паличка, стафілокок, клебсієлла. Для хронічного ПН (ХПН) притаманна різноманітність - “асоціація” збудників. Збудником захворювання може бути дріжджовий грибок, а також віруси. В окремих випадках збудниками ПН є змінені форми мікроорганізмів – L – форми.

Схема патогенезу ПН (за Борисовим І.А., 1997)

  Макроорганізм  
  ¯    
  Імунна відповідь  
¯   ¯    
Антигенспецифічна   Фагоцитоз   Інші фактори захисту
¯     ¯
  Клітинні реакції, цитокіни, гідролази, супероксид  
     
  Загальна відповідь    
     
  Пієлонефрит    
     
  Проникнення в нирку    
       
Просування вздовж стінки сечоводу   Пієловенозний рефлюкс   Протидія опсонізації і фагоцитозу
¯ ¯
Адгезія до уроепітелію Функціональна обструкція сечоводу   К-антиген
     
Р-фімбрії   О-антиген    
     
    Мікроорганізм    
                                           

 

Морфологічні форми ПН:

Серозний, гнійний та гострий пієлонефрит з мезенхімальною реакцією.

Серозний ПН – крайове стояння лейкоцитів у капілярах, просочування строми серозним ексудатом з поодинокими лейкоцитами, венозним повнокрів’ям, численними діапедезними крововиливами в строму. Білкова дистрофія, некробіоз та некроз ниркових канальців.

Гнійний ПН – вогнищевий, дифузний та абсцедуючий. При вогнищевому – у просвітах канальців та перитубулярно гнізда скупчення лейкоцитів. При дифузному – ексудат поширюється на судинні петлі клубочків, проривається до канальців і до просвіту клубочків. При гнійному ПН з абсцедуванням – вогнища гістолізу з формуванням мікроабсцесів на тлі дифузної гнійної інфільтрації.

Гострий ПН з мезенхімальною реакцією – зменшення лейкоцитарної інфільтрації строми, проліферація лімфогістіоцитарних елементів, фібропластична трансформація клітин проліферату та початок фіброзу нирки.

При ХПН нирки зменшені, зміни асиметричні. В інтерстиції – різного ступеня склероз з інфільтрацією лімфоїдно – гістіоцитарними елементами, атрофія епітелію канальців з розширенням їх просвіту і заповненням його білковими циліндрами перигломерулярним екстракапілярним склерозом, змінами дрібних та середніх артерій у вигляді продуктивного ендартеріїту.

Класифікація. В МКХ Х перегляду пієлонефрити знаходяться в рубриці N10 – N12.

N10 – Гострий тубулоінтерстиціальний нефрит

Гострий:

- інфекційний інтерстиціальний нефрит

- піеліт

- піелонефрит

N11 – Хронічний тубулоінтерстиціальний нефрит

Хронічний:

- інфекційний інтерстиціальний нефрит

- піеліт

- пієлонефрит

N11.0 – Необструктивний хронічний пієлонефрит, пов’язаний з рефлексом

Пієлонефрит (хронічний), пов’язаний з міхурово-сечовідним рефлексом

N11.1 – Хронічний обструктивний пієлонефрит

Пієлонефрит (хронічний), пов’язаний з:

- аномалією   мисково-сечовідного з’єднання тазового сегмента сечоводу
- перекручуванням  
- обструкцією  
- стріктурою  

N11.8 – Інший хронічний тубулоінтерстиціальний нефрит

Необструктивний хронічний пієлонефрит БДВ

N11.9 – Хронічний тубулоінтерстиціальний нефрит, не уточнений

Хронічний:

-інтерстиціальний нефрит БДВ

-піеліт БДВ

-пієлонефрит БДВ

N12 – Тубулоінтерстиціальний нефрит, не уточнений як гострий чи хронічний

-інтерстиціальний нефрит БДВ

-піеліт БДВ

-пієлонефрит БД


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 574 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)